Haberler

Şırnak'ta Öldürülen 12 PKK'lı İçin Kepenkler Kapatıldı

Güncelleme:

Şırnak' ta, 12 PKK' lının öldürülmesinden sonra merkez, Cizre, Silopi, İdil, Uludere, Beytüşşebap İlçeleri'nde 3 günlük yas ilan edilirken, bu sabah esnaf kepenk açmadı.

Şırnak' ta, 12 PKK' lının öldürülmesinden sonra merkez, Cizre, Silopi, İdil, Uludere, Beytüşşebap İlçeleri'nde 3 günlük yas ilan edilirken, bu sabah esnaf kepenk açmadı. Dün akşam saatlerinde 4 PKK' lının cenazesinin getirildiği Şırnak Devlet Hastanesi çevresinde toplanan kalabalık gruplar, "İntikam, intikam" sloganları atarken, BDP Şırnak il başkanı Abit İke ve Uludere Belediye başkanı Şükran Sincar'ın da aralarında bulunduğu bir grup BDP'li, çatışmanın yaşandığı ve 3 PKK'lının cesedinin bulunduğu Yemişli köyüne hareket etti. İdil ilçesi'nde ise, dün gece Köy Korucuları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ne molotof kokteyli saldırı düzenlendi.

Şırnak'TA GERGİN GECE

Şırnak'ta Kato dağı ve Uludere ilçesine bağlı Yemişli köyü Bilican tepesinde çıkan 2 ayrı çatışmada öldürülen 12 PKK'lı için Şırnak merkez ve ilçelerinde kepenkler bugün açılmadı. Uludere ve Cizre belediyelerinin düzenlemek istedikleri festivaller iptal edilirken, Şırnak merkez ve ilçelerinde 12 PKK'lının öldürülmesinden sonra 3 gün yas ilan edildiği belirtildi. Çatışma sonucu öldürülen 4 PKK'lının cenazeleri dün Şırnak Devlet Hastanesine getirilirken, yapılan otopsiler sabah saatlerine kadar devam etti. Cenazelerin hastaneye getirildiğini duyan çoğunluğu gençlerden oluşan yüzlerce kişi hastane önüne akın etti. Burada PKK ve Abdullah Öcalan lehine slogan atan kitle cenazelerin kendilerine verilmesini isterken, Polis ile cenazeleri almak isteyen vatandaşlar arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Bekleyen vatandaşlar, sık sık 'intikam' sloganları atarken, BDP'nin Şırnak'ta bağımsız milletvekili olarak desteklediği Hasip Kaplan da saat 23. 00'da hastaneye gelerek otopsi işlemlerini sürdüren savcılarla görüştü. Hasip Kaplan'ın yanı sıra BDP'li Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal ile Şırnak'ta ki diğer BDP'li ilçe Belediye başkanları da hastanede bekledi.

Milletvekili Kaplan yetkililerle görüştükten sonra hastanenin acil kapısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kaplan, "Burada 12 gerilladan 4 tanesinin cenazesi bulunuyor. Savcılık otopsi işlemleri devam ediyor. Sanıyorum sabah 5'e kadar bu işlemler sürecek. Tabi burada kimlik tespiti sorunu var ve diğer cenazelerinde gelme durumu var. Böylesi bir durumda kimlik tespiti olmadan işlemlerin yapılması, sürekli cenazelerin Şırnak'a getirilmesi genel uygulamada buraya özgü bir durum. Kimlik tespiti olmadan Belediyelere gömülmesi için verildiğinde Belediyelerimiz zor durumda kalıyor, aileler neden bekletilmedi diyor. Yönetmelik, 15 güne kadar bekletilir diyor. Buna yönelik ciddi bir sıkıntı var. Burada hukuken, dinen ve ahlaken hepimiz sorumluluk altındayız. Bütün yöneticiler, hükümet, adliye yargı ve yerel idareler hepimiz sorumluluk altındayız. Bunu köklü bir çözüme kavuşturmak lazım"dedi. Kaplan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"BU OPEARASYONLAR İNFİAL UYANDIRIYOR"

"Bu operasyonlar gerçekten Şırnak'ta halkımızda artık infial uyandırıyor. Her gün operasyonlarla gelen cenazeler sıkıntı yaratıyor. Bu tür şeyleri siyasete malzeme etmek, kan ve kasetler üzerinden iktidar hesapları yapmak hiçbir kimseye hayır getirmez. Hükümete de getirmez. Hele hele bu seçim sürecinde, ateşkes sürecinde operasyonların sürdürülmesini gerçekten halkımız lanetliyor artık. Tepkisi o düzeydedir. Kürt sorununa 27 senedir çözüm bulamayan bir anlayışın çocuklarına cenazelerini gönderirken saygılı olmasını istemek, insani olmasını isteme hakları vardır. Biz de burada halkımıza yetkililerle hastane yetkilileriyle görüşerek yardımcı olmaya çalışıyoruz. ve halkımız çocuklarına kimlikleri tespit edilmese de sahip çıkacaktır, görevini vazifesini yerine getirecektir. Bu ölümlerin bir daha yaşanmaması için de tepkisini ve öfkesini koyacaktır ortaya. Ama bizim görevimiz sağduyuyla bu operasyonların biran önce sona erdirilmesini sağlamaktır. Bizim siyaseten taleplerimizin başında gelen de bu dur. Hükümeti de her şey geç olmadan bir daha düşünmeye bir daha duyarlı olmaya, bir daha kendi vatandaşları konusunda dikkatli olmaya davet ediyorum. Irak sınırları içerisinde bir takip vardır ve orada öldürülen 7 gerilla söz konusudur. Merge'de. Yemişli, şimdiki Ortaköy de 5 gerilla cenazesi vardır. Merge'de Kuzey Irak topraklarında. Yani burada bir başka ülke sınırları içerisinde takip var. Uluslar arası hukuk açısından ciddi bir konu. Sayın Talabani ve Barzani kendi topraklarındaki operasyon hakkında ne düşünüyor ayrı bir konu ama çok ciddi vahim sonuçları olan bir durumla karşı karşıyayız. "

Uludere'de öldürülen 12 PKK'lıdan 4'ünün cenazesinin Şırnak Devlet Hastanesi'nde otopsisi yapılırken çoğunluğu gençlerden oluşan bir grup Şırnak Atatürk Mahallesi'nde bulunan Şırnak Kültür Merkezi'ni taşladı. Zaman zaman sloganlar atan guruba polis gaz bombası ile müdahale etti. Göstericiler de polisin zırhlı aracına hava fişeklerle ve taşlarla saldırdı. Yaklaşık bir buçuk saat süren olaylarda polislerin attığı gaz bombalarını alna göstericiler tekrar polise attılar.

Operasyon sonucu 12 PKK'lının öldürülmesinden sonra Şırnak merkez, Cizre, Uludere, İdil ve Beytüşşebap ilçeleri ile Mardin'in Nusaybin ilçelerinde esnaf kepenklerini bugün açmadı. BDP'nin ilçe nibsalarındaki tabelalarının üzerine sibah bezler asıldı. BDP Şırnak il başkanı Abit İke ve Uludere belediye başkanı Şükran Sincar'ın aralarında bulunduğu bir grup ise Yemişli köyündeki çatışmada cenazeleri orda kalan 3 PKK'lının cenazesine getirmek için köye doğru hareket etti.

İdil ilçesi'nde ise, dün gece Köy Korucuları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ne molotof kokteyli saldırı düzenlendi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title