Haberler

Osmaniye: Osmaniye'de Atık Kağıt Toplama Projesi

Osmaniye'de, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nce "Ambalaj Atıklarının Toplanması Kapsamında Çevre Bilincinin Geliştirilmesi Projesi" Başlatıldı.

Osmaniye'de, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'nce "Ambalaj Atıklarının Toplanması Kapsamında Çevre Bilincinin Geliştirilmesi Projesi" başlatıldı.

Projenin tanıtımı için Atatürk İlköğretim Okulu'nda toplantı düzenlendi. Toplantıya, çevre derneklerinin temsilcileri, okul idarecileri ve öğrenciler katıldı.

Toplantıda atıklarla ilgili bilgi veren Çevre Mühendisi Gülin Erdal, "Ülkemizde kişi başına üretilen katı atık miktarı günlük ortalama 1.34 kilogramdır. Toplamda ise yaklaşık 90 bin ton atık üretilmektedir. Bu atıklardan ise yılda yaklaşık 1 milyon ton atık geri kazanılmaktadır. Atıkların yüzde 49'unu organik atıklar, yüzde 38'ini geri kazanılabilir atıklar ve yüzde 13'ünü de kül, cüruf, taş gibi atıklar oluşturmaktadır. Ancak her atık çöp değildir. Geri kazanılabilir atıkların yüzde 46 gibi büyük bölümü ise kağıt atıklardan oluşmaktadır. Bunu plastik, cam, metal, tekstil ve lastik atıkları takip ediyor. Gelecek kuşakların çöp dağları altında ezilmesini istemiyorsak; bilinçli tüketim yapıp az çöp çıkarıp, geri dönüşümü mümkün atıkları geri kazanmak zorundayız" dedi.

Proje hakkında bilgi veren İl Çevre ve Orman Müdürü Ahmet Dolgun da, başta üniversiteler olmak üzere tüm okulların, önemli kağıt tüketim merkezleri olduğunu ifade ederek, "Ofislerde, finans merkezlerinde ve okullarda tüketilen kağıtların geri kazanılıp tekrar kağıt üretilmesinde kullanılması özellikle tavsiye edilir. Bu kağıtların mutlaka geri kazanılması gereklidir. 1 ton kullanılmış kağıt geri kazanılır ve bu geri kazanılan kağıtlar yeniden kullanılırsa; enerji harcaması yüzde 70, su kirlenmesi yüzde 35, su tüketimi yüzde 35, hava kirlenmesi ise yüzde 74 oranında azalacaktır. Ayrıca 17 adet yetişkin ağacın kesilmesi ve 70 metre kare alanın tahrip edilmesi önlenir. 4100 kwh elektrik enerjisi, 32 bin litre su, bin 700 litre fuel-oil tasarruf edilir" diye konuştu.

Konuşmasında projenin amacını da anlatan Dolgun, şunları söyledi:

"Projenin amacı; atık kağıtların kaynağında ayrı toplanarak geri dönüşümünün sağlanması ve kaynağında ayrı toplama bilincinin oluşturulması. Her atığın çöp olmadığı ve bazı atıkların ekonomik değerinin bulunduğu düşüncesinin yaygınlaştırılması. Kağıtların geri dönüşümü ile ağaç kesiminin önlendiği bilincinin öğrencilere ve velilere kazandırılması. Ülke ekonomisine katkı sağlanması bilincinin geliştirilmesidir."

Dolgun, projenin okullarda uygulanmasının 15 Mayıs 2007 tarihinde sona ereceğini ve projeye katılan tüm okullar ile kişi başına en fazla atık kağıt toplayan ilk 3 okula 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde değişik ödüllerin verileceğini bildirdi.

Konuşmaların ardından, Şube Müdürü Zübeyir Güvel tarafından okullara verilecek Atık Kağıt Toplama Kutuları'nın tanıtımı yapıldı.

(ACK-MT-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title