Haberler

Ormanların Görsel Güzelliği "Terminatör Böceklere" Emanet

Manisa Orman İşletme Müdürü Tuncay Can, Sabuncu Beli mevkisindeki ormanlara, terminatör böcek olarak bilinen 15 bin "calasoma sycopanta" böceği bıraktıklarını bildirdi

Manisa Orman İşletme Müdürü Tuncay Can, İzmir-Manisa karayolunun Sabuncu Beli mevkisindeki ormanlara, çam kese böceğiyle beslenen ve terminatör böcek olarak bilinen 15 bin "calasoma sycopanta" böceği bıraktıklarını bildirdi.

Sabuncubeli mevkisinde kurulan orman zararlılarıyla biyolojik mücadele laboratuvarında gazetecilere bilgi veren Can, ağaçların yapraklarını kemiren, insanlarda alerjik kaşıntıya neden olan çam kese böcekleriyle biyolojik mücadele ettiklerini belirterek, mecbur kalmadıkça biyolojik yöntemin dışına çıkmadıklarını belirtti.

Halk arasında tırtıl ya da çam kese böceği olarak tanınan "thaumetopoea pityocampa"nın bir kelebek türü olduğunu belirten Can, Türkiye'deki çam türlerinde sıkça görülen bu böceğin, her ağaçta 1 ila 25 arasında kese yaptığını, her kesede yaklaşık 130-260 tırtıl bulunduğunu söyledi.

Keseden çıkan tırtılların ağaçların ibrelerini yiyerek zarar verdiğini anlatan Can, "Öyle ki böceklerin çok olduğu ağaçlarda ağaçların tamamı çıplak hale gelebilir. Çam kese böcekleri zarar verdikleri ağaçların büyüme ve çap artımını yavaşlatırlar. Ancak şunu söylemeliyiz ki hiç bir ağaç çam kese böceğinin verdiği zarar nedeniyle kurumaz" diye konuştu.

Tırtılların insanlarda alerjik kaşıntıya da neden olduğuna işaret eden Can, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu böcek türüyle mücadelede mekanik, kimyasal ve biyolojik olmak üzere 3 çeşit yöntem kullanılabilir. Mekanik mücadelede, ağaç üzerindeki keselerin ve yumurta koçanlarının toplanır. Kimyasal mücadele ilaçlarla yapılan mücadeledir. Hem ekonomik olmaması hem de faydalı böceklerin de zarar görmesi nedeniyle en son tercih edilecek yöntemdir. Biz biyolojik mücadele yöntemini kullanıyoruz. Biyolojik mücadelede zararlıyı yok etmek amacıyla diğer parazit böcekler, yırtıcılar ve kuşlar kullanılır. Çevreye zarar vermeden ekolojik dengeyi koruyarak yapılan mücadele yöntemidir. "

Terminatör böcek olarak bilinen "calasoma sycopanta" ile biyolojik mücadele yapıldığını anlatan Can, "2009'dan beri 15 bin terminatör böcek üretilerek, ormana bırakıldığını belirtti.

Can, 2009 yılında üretilenlerin Manisa genelindeki ormanlarda kullanıldığını, ancak 2010 ile 2011 yılında üretilenlerin tamamının Sabuncu Beli'ndeki ormanlık alana bırakıldığını dile getirerek, "Bu böcek çam kese böceğinin kesesine girdiğinde bir hafta içinde kesedeki böceklerin tümünü yiyebiliyor. Manisa girişindeki görsel güzelliğin sağlanması adına özellikle bu bölgede etkin mücadele ediyoruz. Doğa koşullarında kendi başına üreme ihtimali çok düşük olduğu için laboratuvar ortamında yetiştiriyoruz. Şubat ayında üretim başlıyor, Mayıs başında bitiyor" diye konuştu.

- MANİSA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Sağlık Ekonomi Haberler

Erdoğan'dan Cumhur İttifakı mesajı: Fitne kazanı kaynatanların oyununa gelmeyeceğiz

Erdoğan'dan Cumhur İttifakı mesajı: Fitne kazanı kaynatanların oyununa gelmeyeceğiz

Oktay Kaynarca'dan dikkat çeken çıkış: Ben Türkiyeliyim

Oktay Kaynarca'dan dikkat çeken çıkış: Ben Türkiyeliyim

Soykırım kabinesini neden yıktı? İşte Netanyahu'nun bundan sonraki sürece dair planı

Soykırım kabinesini neden yıktı? İşte Netanyahu'nun bundan sonraki sürece dair planı

Bayram ziyaretinde CHP'den AK Parti'ye 'asgari ücret' çağrısı: Umarız müjdeyi verirsiniz

Bayram ziyaretinde CHP'den AK Parti'ye "asgari ücret" çağrısı: Umarız müjdeyi verirsiniz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title