Haberler

MÜSİAD'dan dolar yorumu: Kurdaki ani hareketliliğin 10-15 gün içinde sona ereceğini düşünüyoruz

Güncelleme:

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, ekonomiye dair değerlendirmelerde bulundu. Doların şu an çok yüksek olduğunu belirten Asmalı, iş adamları olarak kurda çok ani değişiklikler olmamasını istediklerini söyledi. Kurdaki oynaklıktan dolayı sanayicinin, üreticinin, ürettiği ürünü fiyatlayamama problemi olduğunu anlatan Asmalı, "Kurun 10-15 gün içinde yerine oturacağını düşünüyoruz." dedi.

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, MÜSİAD Vizyoner 2021 zirvesinin tanıtımı için düzenlenen toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Son dönemde ekonomide yaşanan değişimlere ilişkin bir soru üzerine Asmalı, Türkiye ekonomisinde bir makas değişikliği yaşadığının çok açık olduğunu söyledi.

Asmalı, "Düşük faiz, yüksek kur, çokça üretim ve ihracat, sıfır cari açık gibi bir hedef var artık geçmiş döneme nazaran. Biz bunu MÜSİAD olarak destekliyoruz. Yıllardır Türkiye'de düşük kurdan dolayı üretim çarklarımız dönmedi ve hep ithalata bağımlı hale geldik." diye konuştu.

"KURDA ANİ DEĞİŞİKLİKLER İSTEMİYORUZ"

Kurun düşük olup ithalatı özendirmemesi gerektiğini dile getiren Asmalı, "Bir miktar yüksek olup ihracatı desteklemeli. İkinci madde de kurun oynaklığının olmaması, öngörülebilir olması. İş adamları olarak isteğimiz kurda çok ani değişiklikler olmaması." ifadelerini kullandı.

"KUR ÇOK YÜKSEK"

Asmalı, "Kur aslında beklenen seviyede mi sizce?" şeklindeki soruya karşılık, "Hayır değil. Arkadaşlarla ve ekonomistlerle yaptığımız toplantıda kurun 8,5-9 TL bandında olması mantıklı yıl sonu için. Bu aralık mantıklı olabilir. Yoksa 12-13 TL'ler şu anda kurun çok yüksek olduğunu gösteriyor." şeklinde cevap verdi.

Türkiye'nin kasım ve aralık aylarında yurt dışından alınan krediler nedeniyle yüklü ödemeleri olduğunu kaydeden Asmalı, hem kamu hem de özel sektörün borç ödemeleri için dolar talebinin kurun yükselttiğini belirterek bunun geçici olduğunu düşündüğünü aktardı.

"KURDAKİ ANİ HAREKETLİLİĞİN 10-15 GÜN İÇİNDE DURACAĞINI DÜŞÜNÜYORUZ"

Mahmut Asmalı, "Türk lirasının değerini korumakla ilgili eleştirilerin bulunduğuna" dair bir yorum üzerine, "Türk lirasının değerinin korumak faiz artırmak değildir. Dünyada eksi faiz veren birçok gelişmiş ülke var. ABD'de şu anda yüzde 6-7 enflasyon var, faiz oranı yüzde 0,25." diye konuştu.

Avrupa ülkelerinde ciddi bir enflasyon olduğunu, ancak bu ülkelerin hiçbirisinin faizi çok artırmayı düşünmediğini dile getiren Asmalı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dolayısıyla buradaki hareketlerin ani olması piyasaya ve bize rahatsızlık veriyor. Yani çok hızlı yükseldik, çok hızlı düştük falan. Bu oynaklıktan dolayı sanayicinin, üreticinin, ürettiği ürünü fiyatlayamama problemi var şu anda. Ama bunların 10-15 gün içinde yerine oturacağını düşünüyoruz. Kurla ilgili şu ana kadar kim tahminde bulunduysa hepsi yanıldı. (Mevcudun üzerine çıkar mı?) Şu anda zaten yüksek olduğunu, mevcudun üstüne çıkmayacağını düşünüyoruz. Dış borç ödemeleri bittiği anda farklı bir tabloyla karşılaşacağız. Ondan sonra olumlu bir tablo bekliyoruz."

"ÖNÜMÜZDEKİ YIL BELKİ DE DIŞ TİCARET AÇIĞI VERMEYECEĞİZ"

MÜSİAD Genel Başkanı Asmalı, kurun oynaklığının üreticileri zorladığını, ham maddelerde artış yaşandığını kaydederek, şu açıklamalarda bulundu:

"Kurun bu kadar oynaklığının ve yükselmesinin reel ekonomik verilerle örtüşmediğini her ortamda söylüyoruz. Çünkü gerçekten ihracat rakamlarımız çok iyi, kasımda yine rekor kıracağız. Yıl sonu belki de Cumhuriyet tarihinin rekor artışına sahne olacağız. Üretim çarklarımız dönüyor. Kamu olarak altyapı yatırımlarımızın yüzde 70-80'inin bitirdik. Turizmcilerle konuşuyoruz, 'önümüzdeki yıl yerli turist otel bulamayacak' diyorlar. Şu anda bütün rezervasyonlar kapatılmış durumda. Yani 35-40 milyar dolar bir turizm gelirinden bahsediliyor. Her ay 20 milyar dolar ihracat yaparsak 240 milyar dolar, 30-40 milyar dolar da hizmetlerden gelirse 280 milyar dolar. Belki önümüzdeki sene dış ticaret açığı vermeyeceğiz, belki dış ticaret fazlası vereceğiz. Yani Türkiye için çok büyük bir fırsat var."

Asmalı, Türkiye'nin stratejik ürünlerde ihracatını mutlaka belirli bir plan çerçevesinde yapması gerektiğini belirterek, özellikle iç piyasada ihtiyaç duyulan ham madde ve benzeri ürünleri ihraç edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Mahmut Asmalı, "Burada 1 liraya ihraç ettiğimizi ürünü istihdam oluşturarak işleyip bu rakamın 8-9 katına ihraç etmek daha doğru değil mi? Biz burada (kotaları) destekliyoruz. Üretecek bir ham maddeniz yoksa fabrikaların üretim çarklarının yavaşlaması işçi çıkarmaları bile gündeme getirebilir." ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA / Ekonomi

Müstakil Sanayi Ve İşadamları Derneği Türkiye Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Kanun teklifi Meclis'e geliyor! 3 kez stokçuluk yapana 6 gün kapatma cezası

Kanun teklifi Meclis'e geliyor! 3 kez stokçuluk yapana 6 gün kapatma cezası

500

Yorumlar (10)

Doğuş:

Dandini dandini dastana.

65
6
yanıtYanıtla
tövbekar 34:

devletin parasini calan ve zarara ugratanlarin ALLAH belasini versin

yanıt19
yanıt1
tarafsızgörüş:

Hükümetin yerine ben olsam: Hükümeti düşürmek için elindeki parayı dolara çevirerek saldırıda bulunan ülkedeki büyük şirketlere Vergi ve SSK ve diğer borçlarını ödemesi için baskı yapardım. Böylelikle dolarlarını bozdurmak zorunda kalırlardı ve piyasaya sürülecek dolarlarla artış hız keserdi.

10
25
yanıtYanıtla
Sinyor:

Sıkıntı yapma musiad reis olaya el atar çıkar faizle ilgili konuşur 1,5 2 tl birden yükselir avro ve dolar ülke batacak noktaya geldi siz hala halka hikaye anlatıyorsunuz.

28
3
yanıtYanıtla
remzi nuras:

3 sene önce eşimle tanıştığımda 1 tl = 12 peso idi . cebimizdeki tl nin orada birşeyler yapabilecek değeri vardı. 9 a düştü 8 e düştü 6 ya düştü, bugün 3,8 php 1 tl yapıyor. Orada bile fakir bir insansın artık, eğer türkiye'de yaşayıp kazanıyorsan dünyanın alım gücü en düşük insanısın yada olmak üzeresin. Bu canım ülkeyi bu duruma getiren, bu halkı böylesine fakirleştiren her kimse Allah belasını versin

24
4
yanıtYanıtla
Güray Dilli :

Dolar yükseldikçe ülke dış borcu artıyor , ödememiz gereken miktar çoğalıyor ,milli gelirden vatandaşın aldığı pay da azalıyor. Üstelik herşeye zam geliyor. Dövizin yükselmesine ben sebep olmuyorum., benim günahım ne ?

23
4
yanıtYanıtla
Fakır:

yav he he

22
4
yanıtYanıtla
quantum :

Hayatınız yalan dolan

17
9
yanıtYanıtla
Güray Dilli :

Hayal kurmak herkesin hakkı

25
0
yanıtYanıtla
Reklam Fragman:

AL İŞTE Bİ EKONOMİ UZMANI DAHA AKRİYERİNİ BİTİRDİ. dolar tahminileri yüüzndne bakanlar kimler kimler karizmayı çizdi. ama doların karizması hiç çiizlmedi

18
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title