Haberler

Mogan Gölü'ne Kızılırmak'tan Su Verilmesi

Kuraklık Nedeniyle Su Seviyesi Düşen Mogan Gölü'ne, Kızılırmak'tan Su Verilmeye Başlandı. 'Can Suyu' Hattının Açılışı Dolayısıyla Mogan Gölü'nde Tören Düzenlendi. Hattın Açılışını Yapan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara İçin Çok Mutlu Günlerden Birinin Yaşandığını İfade Etti.

Kuraklık nedeniyle su seviyesi düşen Mogan Gölü'ne, Kızılırmak'tan su verilmeye başlandı. ''Can suyu'' hattının açılışı dolayısıyla Mogan Gölü'nde tören düzenlendi. Hattın açılışını yapan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara için çok mutlu günlerden birinin yaşandığını ifade etti.

Kesikköprü Barajı'ndan 120 kilometrelik boru hattıyla Ankara'ya günlük 750 bin metreküp su getirme çalışmalarının sonuna geldiklerini belirten Gökçek, son iki yılda yaşanan kuraklık nedeniyle Mogan Gölü'ndeki su seviyesinin oldukça düştüğünü anlattı. Gökçek, ''Ankara'nın cazibe merkezi'' olan Mogan Gölü'nün bu nedenle ileriki yıllarda yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu belirterek, ilk etapta 5-6 milyon metreküp suyu Mogan Gölü'ne vermeyi planladıklarını bildirdi.

Bu miktarın Mogan Gölü için yeterli olacağını ifade eden Gökçek, daha sonra Mogan kanalıyla Eymir Gölü'ne de su takviyesinde bulunulacağını söyledi.

Törene, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Deneme, AK Parti Ankara milletvekilleri Salih Kapusuz ve Burhan Kayatürk ile Gölbaşı Belediye Başkanı Abdulnasır Haşlak da katıldı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, halka açıldığı takdirde Eymir Gölü'nü de Kızılırmak'tan getirilen suyla beslemek istediklerini bildirdi. Gökçek, ''Can suyu'' hattının açılışından sonra Büyükşehir Belediyesine ait Maya Tesislerinde gazetecilerin sorularını cevapladı. Kesikköprü'den 3 ayrı hattan bin 600'lük hatla İvedik Arıtma Tesislerine su getireceklerini anımsatan Gökçek, suyu getirirken gelecekteki ihtiyaç düşünülerek yol boyunca hattan çıkışlar bıraktıklarını ifade etti.

Bunlardan bir tanesini de Gölbaşı'nı (Mogan Gölü) beslemek için ayırdıklarını ifade eden Gökçek, Mogan Gölü'nün 2 yıl üst üste kuraklık nedeniyle 1 metre aşağıda kaldığını anlattı. Gökçek, su seviyesinin 1 metre daha düşmesi halinde gölde hayatın devam etmesinin mümkün olmayacağını, balık ölümlerinin başlayacağını, bataklık haline geleceğini belirtti. Bu nedenle Kızılırmak'tan gelen suyu ilk olarak Mogan Gölü'ne verdiklerini ifade eden Gökçek, bugünden itibaren günde 25 bin metreküplük suyla Mogan Gölü'nün beslenmeye başlandığını anlattı.

Gökçek, Eymir Gölü'ne de aynı şekilde takviye yapılabileceğini belirterek, ''Ancak bir şartımız var. Eymir Gölü halka açılırsa. Bildiğiniz gibi Eymir Gölü, bir üniversiteye ait. O üniversite mensuplarının faydalanabildiği bir alan. Halka da açıldığı takdirde aynı şekilde Eymir Gölü'nü de beslemek istiyoruz'' dedi.

Mogan Gölü'nün Kızılırmak'tan gelen suyla beslenmesinin bir maliyeti bulunduğunu belirten Gökçek, ''Ama böyle bir gölün yaşatılması her şeyin üstünde. Bugünden itibaren Mogan'ın kurtulduğunu ifade etmek istiyorum. Hepimize hayırlı olsun'' ifadelerini kullandı.

Bir gazetecinin, Kızılırmak'tan gelen suyun İvedik Tesisleri'nde arıtılarak Ankara'ya içme suyu olarak ne zaman verileceği sorusu üzerine Gökçek, ''İnşallah çok kısa bir süre içerisinde Kızılırmak suyu Ankara'da içme suyu olarak kullanılacak'' dedi. Basın mensuplarının ısrarla tarih vermesini istemeleri üzerine Gökçek ısrarla ''çok kısa zamanda'' karşılığını verdi.

Yağışların Ankara'daki barajlara etkisinin sorulması üzerine Gökçek, şöyle konuştu: "Kış boyunca yağışlar 150 milyon metreküp civarında su getirdi. Senelerden beri görülen en az yağışlardan biridir bu. Bu miktar, Ankara için buharlaşmayı da katarsak, 150 günlük su ihtiyacı demek. Kesikköprü'den su getirdiğimiz için su sorunu olmayacak inşallah. Çünkü günde 750 bin metreküpe kadar su verilebilecek. 3. hat da bitmek üzere, bir aya kadar devreye girecek.'' Gökçek, Kızılırmak'tan getirilecek suyla Ankara'nın su sorunu kalmayacak olmasına rağmen tasarrufa devam edilmesi gerektiğini söyledi.

Hirfanlı Barajı'nda 7 milyar metreküp su bulunduğunu anlatan Gökçek, bu miktarın Ankara'nın 15-20 yıllık su ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde olduğunu kaydetti. Gelecek yıllarda buharlaşmayı nasıl engelleneceğine yönelik çalışmalar yapmayı hedeflediklerini belirten Gökçek, bütün dünyanın bu konu üzerinde çalıştığını, kendilerinin de bu yönde çalışmalarının devam ettiğini anlattı.

Kızılırmak'tan getirilen suyun maliyeti ile ilgili soruya da Gökçek, ''Aşağı yukarı metreküpü 40 YKr'ye mal olacak. Dolayısıyla ciddi bir maliyeti var bunun. Ancak maliyeti var diye bundan vazgeçecek değiliz'' cevabını verdi.

Maliyetin vatandaşa yansıtılıp yansıtılmayacağı sorusu üzerine Gökçek, şu an zam düşünmediklerini belirtti.

Gökçek, Büyükşehir Belediyesi'nin BOTAŞ ve Hazine'ye olan borçlarının ödenip ödenmeyeceğinin sorulması üzerine, ''Yasa ne diyorsa biz onu yaparız'' dedi.

Rusya Büyükelçiliği'nin önünde kalan yolun vatandaşlar tarafından ne zaman kullanılmaya başlanacağına yönelik bir soru üzerine Gökçek, oranın Rusya Büyükelçiliği'ne ait bir arsa olduğunu, izinsiz kullanılırsa bunun adının ''diplomatik skandal'' olacağını söyledi.

İvedik'te yeni bir arıtma tesisinin kurulup kurulmayacağı yönündeki soru üzerine Gökçek, mevcut tesisin şu an için yeterli olduğunu, yeni bir tesis kurmayı düşünmediklerini belirtti.

Bir gazetecinin, ''Aksaray ve Şereflikoçhisar'da birçok insanın çeşitli nedenlerle hastalandığını'' hatırlatarak, Ankara'da böyle bir durumun olup olmadığını sorması üzerine Gökçek, şu ana kadar kendilerine intikal eden böyle bir durum olmadığını belirtti. Gökçek, buralardaki sorunların sudan kaynaklanmadığının açıklandığını söyledi.

Yerel yönetimlerin gelirlerinin artırılmasına yönelik tasarıda değişiklik yapıldığının hatırlatılıp, bunun Ankara'yı nasıl etkileyeceğinin sorulması üzerine Melih Gökçek, ''Bütün Türkiye'nin gelirleri artarken, Ankara'nın gelirlerinin artmadığını biliyoruz. Komisyonda görüşülürken ben de fikirlerimi söyleyeceğim'' dedi.

(HO-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title