Haberler

Maliye Bakanlığı Kdv İadesi Risk Analizi Projesi'yle "Tedarikçinin Tedarikçisine" Kadar Ulaşacak

Maliye Bakanlığı, İş Dünyasında Büyük Sıkıntı Yaratan "Kod Sistemi'ni" Kaldıran Yeni Uygulaması "Kdv İadesi Risk Analizi Projesi'yle", Sahte Fatura veya Muhteviyatı İtibariyle Yanıltıcı Belge Düzenlemeyi ve Kullanmayı Alışkanlık Haline Getirenleri Etkin Bir Şekilde Tespit Edecek.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "KDV İadesi Risk Analizi Projesi'yle", vergi sisteminin önemli bir problemi olan sahte fatura veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenlemeyi ve kullanmayı alışkanlık haline getirenlerin etkin bir şekilde tespit edileceğini söyledi. İş dünyasında büyük sıkıntı yaratan "Kod Sistemi'nin" kaldıran yeni sistemin vergisel ödevlerini yasalara uygun olarak yerine getiren mükelleflerin iade taleplerinin hızlı bir şekilde yerine getirilmesini sağlayacağını belirten Şimşek, yeni sistemle mükellefleri rahatlatacaklarını vurguladı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün Maliye Bakanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında hem mükellefe hem vergi dairelerine birçok alanda kolaylıklar sağlayacak olan "KDV İadesi Risk Analizi Projesi" hakkında bilgi verdi. Yeni modelle birlikte, kamuoyunda "Kod Sistemi" olarak bilinen, bazı illerde uygulanan ve yoğun tartışmalara neden olan uygulamaya son verildiğini söyleyen Bakan Şimşek, yeni sistemde KDV iadesinde yaşanan pek çok sorunun çözüme kavuşturulacağını belirtti. Kayıtdışı ekonomi ile mücadelede önemli roller üstlenen Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, bilgi teknolojilerini Türkiye'de en fazla ve en etkin kullanan kamu kurumlarından birisi olduğunu vurguladı. Maliye Bakanı Şimşek, yeni uygulamayla vergisel ödevlerini yasalara uygun olarak yerine getiren mükelleflerin iade taleplerinin hızlı bir şekilde yerine getirileceğini belirterek, bunun yanı sıra vergi sisteminin önemli bir problemi olan sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenlemeyi ve kullanmayı alışkanlık haline getirenlerin etkin bir şekilde tespit edileceğini vurguladı. Bakan Şimşek, yeni sistemle daha önce bu konularda yaşanan sıkıntıların giderileceğini belirtti.

Yeni sistemle mükellefi rahatlattıklarını söyleyen Bakan Şimşek, bakanlığın elindeki veri ambarının yeterli olduğunu kaydeden Bakan Şimşek, "Onlarla da yetinmeyeceğiz. Yapılan incelemeler sonucunda ortaya çıkan incelemeler var" dedi.

-TEDARİKÇİNİN TEDARİKÇİSİNE KADAR İNİLEBİLECEK-

Bakan Şimşek, "Kod Sistemi'ni" kaldıran yeni sistemle denetimde etkinlik ve verimlilik sağlanacağına dikkat çekti. Bugün manüel bir şekilde yapılan incelemelerde tedarikçilerin faturalarının en çok iki kademe aşağıya indirebildiğine değinen Bakan Şimşek, "Şimdi istersek 16 katman aşağıya ineriz. Tedarikçinin tedarikçisine kadar inebiliriz. Bu şekilde muhteviyatı itibariyle yanıltıcı ve sahte faturaları inceleme şansımız olacak. Biz bu sistemi geliştirirken, hiçbir şekilde vergi güvenliğini tehlikeye atmıyoruz. Aksine KDV iadesi talebinde bulunan firmalara hatırlatıyorum. Çok çok aşağıya, çok çok daha alt birimlere inebilme, onların sahte fatura düzenleyip, düzenlemediğini inceleme şansızımız var. Sistem böyle geliştirildi. Bu konuda sorun çıkacağını sanmıyorum" diye konuştu.

-2008'DE KDV İADELERİNİN TOPLAM TUTARI 13.3 MİLYAR TL-

KDV mevzuatına göre mükelleflerin çeşitli sebeplerle iade aldığını belirten Maliye Bakanı Şimşek, iade taleplerinin büyük bir kısmının ihracattan ve indirimli orana tabi işlemlerden kaynaklandığını vurguladı. 2008 yılında yapılan KDV iadelerinin toplam tutarı yaklaşık 13.3 milyar TL olduğuna açıklayan Bakan Şimşek, "Bu rakam toplam KDV gelirlerinin yüzde 22'sini oluşturuyor. 2009 yılının ilk 11 ayında yapılan iade tutarı yaklaşık 11.6 milyar TL olup, bu rakam toplam KDV gelirlerinin yüzde 22'sine denk gelmektedir. Rakamlardan da anlaşılacağı üzere KDV iadesi tutarı, bütçe içerisinde önemli bir paya sahiptir. İhracattan doğan KDV iadesi talebi ise toplam iadelerinin yaklaşık yüzde 70'ine tekabül etmektedir" dedi.

-SİSTEM SAHTE FATURA VE YANILTICI BELGELERİ TESPİT EDECEK-

KDV iadelerinde gerçekleştirilen mevut uygulamaya göre KDV iadesi alabilmek için mükellefler tarafından vergi dairesine kağıt ortamında veya CD ile bir takım liste ve belgeler verildiğini vurgulayan Bakan Şimşek, söz konusu belgelerin hazırlanması, vergi dairelerine verilmesi, bu belgelerin ilgili mevzuata göre doğru hazırlanıp hazırlanmadığının kontrolünün oldukça zahmetli bir süreç olduğunu kaydetti. Şimşek bu durumun kırtasiyeciliğe neden olduğunu ve bir takım bürokratik işlemlere yol açtığını kaydetti. KDV iade sürecinin hızlanacağını bildiren Bakan Şimşek, işgücü ve zaman tasarrufu sağlanacağını bildirdi. Bakan Şimşek, yeni sistemle, KDV iadelerinde yurt çapında uygulama birliği oluşturulacağını dile getirdi.

-BELGELER İNTERNET VERGİ DAİRESİ ÜZERİNDEN GELİR İDARESİNE AKTARILACAK-

KDV İadesi Risk Analizi Projesi'ne göre, mükellefler KDV iadelerine esas teşkil eden belgelerin önemli bir kısmını elden kağıt ortamında veya CD ile vergi dairelerine vermeyecekler. Bunun yerine söz konusu belgeleri, aynen e-beyannamede olduğu gibi İnternet Vergi Dairesi üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı sistemine aktaracaklar. Böylece mükelleflerin bir takım bürokratik işlemlerle uğraşmalarına gerek kalmayacak.

Hazırlanan bu model yardımıyla KDV iade taleplerinde halen vergi dairelerince VEDOP sistemi üzerinden manüel olarak yapılan analiz ve kontrol işlemlerinin hemen hemen tamamı bilgisayar teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilecek. Böylece vergi dairelerinin üzerindeki KDV iadelerinden kaynaklanan ağır iş yükü önemli ölçüde hafifletilmiş olacak. Bu model ile tedarikçilerin vergisel uyumları ölçülmekte ve bu mükellefler detaylı analizlere tabi tutulacak. Bu sayede iade sürecinde sahte fatura düzenleyen veya kullanan mükelleflerin hızlı bir şekilde tespit edilmesi mümkün hale gelecek.

-YENİ MODELİN SAĞLADIĞI KOLAYLIK VE AVANTAJLAR-

KDV İadesi Risk Analizi Projesi'yle hem mükellefler hem de vergi dairelerine sağlayacağı kolaylık ve avantajlar şöyle:

-Kamuoyunda Kod Sistemi olarak bilinen, bazı illerde uygulanan ve yoğun tartışmalara neden olan uygulamaya son verilecek.

-KDV iade süreci hızlanacak. Mevcut sistemde, bir memur tarafından ortalama 10 günde yapılan işlemler, yeni sistemde anında yapılacak olup, vergisel ödevlerini yasalara uygun olarak yerine getiren mükellefler iadelerini en kısa sürede alabilecekler. KDV iade sürecinin hızlanması yurtdışı piyasalarda ihracatçının rekabet gücünü artıracak.

-İşgücü ve zaman tasarrufu sağlanacak. Mükellefler iade taleplerini elektronik ortamda gönderebilecekler. Vergi daireleri de şimdiye kadar yapmış oldukları birçok işlemlerin model tarafından yapılması sonucunda, bu işe tahsis edilen personeli diğer alanlara kaydırma imkanına kavuşacak.

-Denetimde etkinlik ve verimlilik sağlanacak. Herhangi bir problem tespit edildiğinde, problem otomatik olarak vergi dairesine bildirilecek. Böylece vergi daireleri doğrudan riskli noktalar üzerine yoğunlaşacak. Bu da yapılacak denetimlerin etkinliğini ve verimliliğini artıracak.

-Yurt çapında uygulama birliği oluşturulacak. Bütün KDV iade talepleri Bilgi İşlem Merkezi'ne iletilip buradaki bilgisayar programı amacıyla değerlendirileceğinden iade işlemlerinde Türkiye genelinde uygulama birliği sağlanmış olacak.

-"MALİYE BAKANLIĞI'NI İLGİLENDİREN BİRÇOK ALANDA ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ"-

"İnşaat sektöründe yapılacak KDV düzenlemesinden Başbakan Erdoğan'ın isteği üzerine mi vazgeçildi" sorusunu cevaplandıran Bakan Şimşek, "Maliye Bakanlığı'nı ilgilendiren birçok alanda çalışmalar yapıyoruz. Daha önce de KDV iadesinin kaldırılmasıyla ilgili bir çalışma söz konusu olmadığını söylemiştim. Sadece iş ve süreçlerin gözden geçirilmesi söz konusuydu. Verilmiş bir karar olmadığı için, karardan geri adım atılması da söz konusu değildir" dedi.

Yöneltilen diğer bir soru üzerine KDV İadesi Analizi Projesi'nin OSTİM Vergi Dairesi'ndeki pilot uygulamanın son derece başarılı olduğunu vurgulayan Bakan Şimşek, "Pilot uygulamadan ihracatçılar son derece memnun. Neden memnun? Çünkü en büyük şikayet iadelerin zaman alması. Bu çok önemli. Sorunlu mükellefler doğrudan incelemeye yönlendirilmeli. Sorunlular tek tek tespit edilip, yeni modelle herkesi risk kapsamında görüp, herkesin işini zora sokmaktansa, riskli mükelleflere spesifik inceleme söz konusudur. Doğrusu bu uygulamadan memnun olmamak için sebep görmüyorum. İnşallah Türkiye çapında da başarıya ulaşır" dedi.(ANKA)

(HGS/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title