Haberler

KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu'na Rum Başvuru Sayısı 257'ye Ulaştı

Kıbrıs Sorununda Çözüm Bekleyen Ana Konulardan Olan Mal Mülk Anlaşmazlığına Çözüm Amacıyla Kurulan KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu'na Rumlar'dan Gelen Başvuru Sayısı 257'ye Ulaşırken, Mike Timvios İsimli Rum'un Komisyon'la "Takas" Konusunda Uzlaşmaya Varmasıyla İlgili AİHM Kararının Önümüzdeki Günlerde Netleşmesi Bekleniyor.

Kıbrıs sorununda çözüm bekleyen ana konulardan olan mal mülk anlaşmazlığına çözüm amacıyla kurulan KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu'na Rumlar'dan gelen başvuru sayısı 257'ye ulaşırken, Mike Timvios isimli Rum'un Komisyon'la "takas" konusunda uzlaşmaya varmasıyla ilgili AİHM kararının önümüzdeki günlerde netleşmesi bekleniyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) nezdinde başvurusu olmasına karşın KKTC Taşınmaz Mal Komisyonu'na başvurarak Kuzey'deki eski malına karşılık Güney'deki Vakıf malını alma konusunda uzlaşmaya varan Mike Timvios'un Komisyon'la anlaşması, AİHM'in gündeminde bulunuyor. İlgili anlaşmanın AİHM tarafından onaylanmasıyla Komisyon'un "iç hukuk" olarak kabulü yönünde önemli bir adım atılacağı belirtilirken, Rum Yönetimi AİHM'e başvurarak ilgili anlaşmanın kabul edilmemesi için çalışma yapıyor.

Kıbrıs sorununun temel noktalarından mülkiyet konusuna "iç hukuk" oluşturma hedefiyle mahkeme statüsüyle çalışmalarını sürdüren Taşınmaz Mal Komisyonu, AİHM gündeminde başvurusu bulunan Timvios ile ilgili "takas" kararıyla bir ilke imza atmıştı. Örnek niteliğindeki söz konusu kararın AİHM tarafından da onaylanmasıyla mahkeme gündemindeki diğer davalara da emsal oluşturması bekleniyor.

Taşınmaz Mal Komisyonu'ndan verilen bilgiye göre, yaklaşık 2 yıldan beri çalışmalarını sürdüren Komisyon'a Rumlar'dan gelen başvuru sayısı 257'ye ulaştı. Bu dosyalardan 21'inin görüşülerek sonuçlandırıldığını, diğer dosyalarla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirten Komisyon yetkilileri, karara bağlanan 21 dosyadan 3'ü için iade, 2'si için takas, geri kalanlar için de tazminat kararı alındığını belirtti. Komisyon'da karara bağlanan tazminatların miktarı hakkında bilgi vermeyen yetkililer, iade kararı

verilen 3 malın 2'sinin Tatlısu, 1'inin de Ziyamet'te olduğunu yineledi.

Taşınmaz Mal Komisyonu'nun tarafların karşılıklı anlaşmasıyla "takas" formülüyle karara bağladığı 2 dosya ise, AİHM gündeminde başvurusu bulunan Mike Timvios'a ait. Uzmanlar, "Arestis" davasıyla Taşınmaz Mal Komisyonu'nu "selamlayan" AİHM'in, gündeminde bulunan dosyalardan birinin buraya taşınmasıyla Komisyon'u "iç hukuk" olarak kabul etme sürecinin hızlanabileceği inancında.

Rum tarafında da benzer yorumlar yapılırken, Rum basını hükümeti konuyla ilgili yeterli girişim yapmamakla suçluyor.

Rum Başsavcı Petros Kliridis, AİHM'ye gönderdiği mektupta, ilgili Rum'un Taşınmaz Mal Komisyonu ile anlaşmasının onaylanmamasını ve "askıda bulunan davalar listesinde muhafaza edilmesini" talep etmişti.

Karara bağlanarak sonuçlandırılan Loizidu ve Arestis davaları yanında, "ihlal" saptamasına karşın AİHM'de henüz karara bağlanmayan Rumlar'a ait yaklaşık 50 dava var.

Bunların "iç hukuk" sürecini aşan davalar olduğuna dikkat çeken uzmanlar, ancak bu davalara ek olarak AİHM önünde beklemesine karşın henüz herhangi bir saptama yapılmamış ve görüşülmemiş bin 400 civarında Rumlar'a ait dosya bulunduğuna vurgu yaptılar. Uzmanlar, Taşınmaz Mal Komisyonu'nun "iç hukuk" olarak kabul edilmesiyle, söz konusu bin 400 dosyanın AİHM gündeminden düşerek Komisyon'a yönlendirileceğine dikkat çekiyor.

(MG-İB-İB-ÖZ-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

İsrail basınından skandal Eurovision manşeti: Sayemizde reyting gördünüz

İsrail basınından skandal Eurovision manşeti: Sayemizde reyting gördünüz

Kenan Sofuoğlu'ndan çok konuşulacak Cumhurbaşkanı Erdoğan itirafı: 'Vekillik yaparım' demek hayatımın en büyük hatasıydı

Kenan Sofuoğlu'ndan çok konuşulacak Cumhurbaşkanı Erdoğan itirafı: 'Vekillik yaparım' demek hayatımın en büyük hatasıydı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title