Haberler

İzmir: Başbakan Erdoğan, Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın Ödül Törenine Katıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de artık taşların yerine oturduğunu ancak hala özelleştirmeye karşı olanların olduğunu, kayıt dışı ekonominin ise önde gittiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de artık taşların yerine oturduğunu ancak hala özelleştirmeye karşı olanların olduğunu, kayıt dışı ekonominin ise önde gittiğini söyledi.

Ege Bölgesi Sanayi Odası tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen "Başarılı Sanayicilere Ödül Töreni" Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlendi. Törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, EBSO Başkanı Tamer Taşkın, EBSO Meclis Başkanı Ender Yorgancılar, milletvekilleri ve sanayiciler katıldı.

Törende bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin bir petrol ülkesi olmadığını, ağırlıklı gelir kaynağının vergiler olduğunu söyleyerek, "Göreve geldiğimiz günden bu yana kayıt altı, kayıt dışı bunun kavgasını veriyoruz. Hala kayıt altı ekonomiyi kayıt içine alamadık. Ülkemizde kayıt dışı ekonomi önde gidiyor. Bu insanların yaklaşım meselesidir. Müteşebbisin hak ve hukuka bakış açısını gösterir. 'Her atılacak adımda bizim payımız olmalıdır' anlayışını kavramak ve bu anlayışla bu sürece katkıda bulunmak modern çağdaş bir Türkiye'nin alt yapısını oluşturacaktır" diye konuştu.

Sanayicilerin üretim yaparak, istihdam sağlayarak, ihracat yaparak ve vergi ödeyerek kalkınmada öncü rolü oynadıklarına dikkat çeken Erdoğan, özel sektör odaklı sürdürülebilir bir büyümeyi ekonomiye kazandırmak istediklerini ifade etti. Devlet eliyle üretim, istihdam ve devlet müdahalesinin artık modasının çoktan geçtiğini söyleyen Erdoğan, "Bunlarla zaman kaybedecek halimiz yok. Bugünün ekonomik gerçekleriyle bu işi sürdüremezsiniz. Ekonomisini tamamen devlet eliyle kontrol edilen ülkeler özelleştirmelerini tamamlamış durumda. Biz maalesef bu konuda çok zaman kaybettik. Hala Türkiye'de özelleştirmenin karşısına dikilenler var. Komünist zihniyeti hala aşkla şevkle yaşamak isteyenler var. Komünistler bile bu işten vazgeçti. Türkiye kusura bakmasınlar geri gidemez. Son 4 yılda Türkiye ekonomisi kaybettiği zamanı telafi etmeye başladı" şeklinde konuştu.

1993-2002 yılları arasında Türkiye'nin ortalama büyüme hızı yüzde 6 iken, 2003-2005 yılında yüzde 7'ye çıktığını, 2002 yılında özel sektör yatırımlarının 31.3 milyar dolar olduğunu, 2005'te bu miktarın 74.6 milyar dolara ulaştığını ifade eden Başbakan Erdoğan, "Bu artış şu anda artarak devam ediyor. Bu yılın ilk çeyreği özel yatırımlar 2005'in aynı dönemine göre yüzde 30.2 artış sağlamıştır. Sağlanan istikrar ortamı sürdürülebilir sağlıklı büyümenin göstergeleridir. Sihirli kavram istikrar ve güvendir. Bu iki kavram şu an da ülkemizdeki ekonomide bir sıçramayı başlatmıştır, bunu görmemezlikten gelemeyiz. Görmek istemeyenler olabilir, ekonomide elde edilen her başarıyı kırk dereden su getirip olmadık saliklere bağlayanlar çıkıyor" dedi.

Üretimin, istihdamın ve ihracatın önündeki engelleri tek tek kaldıracaklarını söylediklerini ve bu süre içerisinde alınan yolun Türkiye'nin daha önceki 50 yılına bedel olduğunu kaydeden Erdoğan, bazen dalgalanmaların olabileceğini belirterek şöyle konuştu:

"Son 4 yıl içerisinde bileşik faizler göreve geldiğimizde yüzde 69'du, şu anda yüzde 17-19 arasında. Ortada ciddi bir kazanım var, niye bunu görmüyoruz? Enflasyon göreve geldiğimizde 30 civarındaydı, şimdi tek haneli rakamda. Bazen kıpırdanmayla 10.6 oluyor. Hemen bazı çevreler işte geri gidiş başladı diyorlar, neden kazanılanı görmüyorsun? Biz geldik liradan 6 sıfırı attık, enflasyon patlayacak dediler patladı mı enflasyon, hiçbir şey olmadı ama paramız onurlu hale geldi. Tabi bundan rahatsız olanlar da oldu. Bundan dolayı bazı sıkıntılar yaşanıyor ama gün gelecek bunu da aşacağız. Güçlü devlet olmak böyle olur. Hep birlikte el ele vereceğiz."

Türkiye'de artış taşların yerine oturduğunu söyleyen Erdoğan, "Biz göreve geldik, Merkez Bankası'nın döviz rezervi 26 milyar dolardı, şimdi 60 milyar dolar. Türkiye ekonomisini iyi izlemeyenler, analiz edemeyenler bu dalgalanmalarda hemen paniğe kapılıyor, buna da alışmışlar. Güvenenler, ekonominin bu yapısal değişimine inananlar, bu süreci soğukkanlı bir şekilde izlediler ve bu dönemi başarı ile atlattılar. Bugün geldiğimiz noktada hedeflerimizi aynen muhafaza ediyoruz, ekonomik programımızdan taviz vermeyeceğiz" dedi.

İzmir'i hiçbir zaman göz ardı etmediklerini, göreve geldikleri günden bu yana İzmir'in tarihinde kendi dönemlerinde aldığı yatırımı almadığını ifade eden Başbakan Erdoğan, "Eğri oturup doğru konuşalım, 4 yılda iktidarımızın İzmir'e yapmış olduğu yatırımlar başka bir dönemde yapılmadı" şeklinde konuştu. İzmir'deki çevre yolu projesinin bitmesini kendisinin de istediğini ancak yapılan protokolleri anlamanın mümkün olmadığını anlatan Erdoğan, "Çevre yolu ne kadar paraya biter diyorum, söylüyorlar, parayı veriyoruz yine bitmiyor. Garip garip protokoller var. Bana anahtar teslim bu iş kaça bitecek bunun rakamını söyleyin dedim. Ben de hesabımı ona göre yapayım. 1 km yok 15 milyon dolara gelir mi, bunun altından kalkılır mı, bu cinayettir. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok" diye konuştu. Başbakan Erdoğan, Expo 2015 ile ilgili de çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.

Yapılan konuşmaların ardından, başarılı sanayicilere ödülleri verildi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Kenan Sofuoğlu'ndan çok konuşulacak Cumhurbaşkanı Erdoğan itirafı: 'Vekillik yaparım' demek hayatımın en büyük hatasıydı

Kenan Sofuoğlu'ndan çok konuşulacak Cumhurbaşkanı Erdoğan itirafı: 'Vekillik yaparım' demek hayatımın en büyük hatasıydı

İsrail basınından skandal Eurovision manşeti: Sayemizde reyting gördünüz

İsrail basınından skandal Eurovision manşeti: Sayemizde reyting gördünüz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title