Haberler

İşkur 9. Olağan Genel Kurulu

İŞKUR Genel Müdür Vekili Cafer Uzunkaya, "Türkiye'de iş gücüne katılım oranı tüm Avrupa ülkelerinin katılım oranından daha yüksektir.

İşkur Genel Müdür Vekili Cafer Uzunkaya, " Türkiye'de iş gücüne katılım oranı tüm Avrupa ülkelerinin katılım oranından daha yüksektir. Ülkemizin iş gücü piyasasına her yıl 1 milyon 160 binin üzerinde yeni kişi dahil oluyor." dedi.

Uzunkaya, İşkur'un bir otelde düzenlenen 9. Olağan Genel Kurulunda, işsizlikle mücadelenin tüm dünyanın gündeminde olduğunu belirterek, Türkiye'nin oynanmak istenen onca oyuna rağmen bu konuda önemli başarıya imza attığını söyledi.

İşkur'un bu yılın 10 aylık döneminde 898 bin 600 kişinin istihdamına aracılık ettiğini aktaran Uzunkaya, bu başarının Türkiye ile birlikte tüm sosyal paydaşlarının başarısı olduğunu dile getirdi.

İşsizlikle mücadele çalışmaları kapsamında gençler, kadınlar, engelliler ve tüm dezavantajlı gruplara daha nitelikli hizmet sunmayı planladıklarını ifade eden Uzunkaya, "Türkiye'de iş gücüne katılım oranı tüm Avrupa ülkelerinin katılım oranından daha yüksektir. Ülkemizin iş gücü piyasasına her yıl 1 milyon 160 binin üzerinde yeni kişi dahil oluyor." dedi.

İş arayanların olduğu gibi işverenlerin de sıkıntılarının bulunduğuna dikkati çeken Uzunkaya, nitelikli çalışan ihtiyacı duyan işverenlere nitelikli danışmanlık hizmeti vermeyi amaçladıklarını söyledi.

"Diğer harcamalar işsizlik ödeneği yardımlarını aştı"

Genel Kurulda Türk-İş'i temsil eden İŞKUR Yönetim Kurulu Üyesi ve Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök de İŞKUR'un Türkiye'nin en önemli kurumlarından olduğunu söyledi.

Kurumun işsizlikle mücadele ve istihdam artışında büyük görev üstlendiğini ifade eden Gök, şunları kaydetti:

"Bununla beraber Kurumun hala mesafe katetmesi gereken alanlar da vardır. İlk olarak harcamaların etkinliğinin takibi konusu vardır. İşsizlik Sigortası Fonunun oluşturulmasının ana nedenlerinden biri işsizlik yardımlarının yapılmasıdır. Ancak zaman içinde Kurum tarafından yapılan diğer harcamalar işsizlik ödeneği yardımlarını aşmıştır. Daha açık olarak ifade edecek olursam 2016 yılı itibarıyla işsizlik ödeneği giderleri 3 milyar 700 milyon lira dolayındadır. Diğer taraftan aktif iş gücü programları için yapılan harcama neredeyse 5 milyar liradır."

Kurumun yönetimindeki İşsizlik Sigortası Fonu'nun koşullarının esnetilmesi gerektiğini savunan Gök, İşsizlik Sigortası Kanunu'nun bazı maddelerinin değiştirilmesini talep etti.

"Yabancıların kayıt dışı çalıştırılması emek istismarı"

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ise kadın, genç ve engellilerin istihdam politikalarının merkezine yerleştirilmesini önemsediklerini söyledi.

Genç işsizliği ile kayıt dışı istihdamın ülke ekonomisinin en büyük sorunları arasında yer aldığını ifade eden Yalçın, şöyle konuştu:

"Kayıt dışı istihdamın en önemli sebeplerinden biri eğitim-istihdam ilişkisindeki aksaklıklarsa bir diğer sebebi de göç olgusudur. İş gücü piyasasında yabancıların kayıt dışı çalıştırılması emek istismarıdır. Bunun yanı sıra yabancıların kayıt dışı istihdamı, çocuk işçiliğinin artmasına ve sosyal güvenlik sisteminin bozulmasına neden olmaktadır. Haksız rekabete yol açan ve ekonomik verilerin doğru değerlendirilmesine engel olan bu durumun düzeltilmesine dair çalışmalara ihtiyat duymaktayız."

Yalçın, İŞKUR'un yönetim yapısını da eleştirerek, "İŞKUR'un yönetim yapısı gözden geçirilerek daha katılımcı bir yapıya kavuşturulmalı." dedi.

"Başarıya kamu ile özel sektör iş birliğiyle ulaşıldı"

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen de Türkiye ekonomisinin bu yıl büyümede bir ivme yakaladığını belirterek, bunda Türk iş adamları ve sanayicilerinin büyük payının bulunduğunu söyledi.

Yılbaşında başlatılan İstihdam Seferberliği ile 1,5 milyon kişinin iş sahibi olduğunu anımsatan Önen, bu seferberliğin kamu ile özel sektörün iş birliğiyle başarıya ulaştığını ifade etti.

İşsizlikle mücadele edilmesi ve istihdamın artırılması konusunda çaba göstermeye devam edeceklerini bildiren Önen, "Bunun sağlanabilmesi için desteğe ihtiyacımız var. Asgari ücret teşviki ile Toplu İş Sözleşmesi (TİS) yapan iş yerlerine sağlanan teşvikin 2018 yılında devam ettirilmesini bekliyoruz." diye konuştu.

"İşsizlik Sigortası Fonu işsize cimri, işverene bonkör"

DİSK Genel Başkanı Kani Beko da İŞKUR'un piyasanın ihtiyaç ve taleplerine göre hareket ettiğini öne sürerek, Kurumun toplumdaki sosyal konulara duyarlı hale gelmesi gerektiğini söyledi.

İŞKUR'un piyasa odaklı çalışmalarda bulunmasını eleştiren Beko, "Sadece piyasanın ihtiyaçlarına göre politika geliştirmek yanlıştır. İnsanları piyasanın koşullarına göre şekillendirmek yerine onların vasıflarına göre iş üretilmesine önem verilmelidir." dedi.

İşsizlik Sigortası Fonu'nun amacı dışında kullanıldığını iddia eden Beko, "İşsizlik Sigortası Fonu işsize cimri, işverene bonkör bir fondur." değerlendirmesinde bulundu.

Beko'nun OHAL uygulamalarını ve hükümet politikalarını eleştirmesi üzerine AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal'ın da olduğu bazı katılımcılar salondan ayrıldı.

"Fondan yararlanma süresinin uzatılmasını talep ediyoruz"

Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şahin de İŞKUR'u ve yürüttüğü çalışmaları önemsediklerini ifade ederek, Kurumun faaliyetlerini yakından takip ettiklerini söyledi.

İşsizliğin ülkenin en önemli sorunlarının başında geldiğini belirten Şahin, bununla bağlantılı olarak çalışanların ve işsizlerin İşsizlik Sigortası Fonu'ndan büyük beklenti içinde bulunduğunu dile getirdi.

"İşsizlik sigortasından yararlanma koşullarının, fonun kuruluş felsefesi ve amacı dışına çıkılmadan iyileştirilmesini, işsizlik ödeneği miktarının ve fondan yararlanma süresinin uzatılmasını talep ediyoruz." diyen Şahin, İŞKUR'un yönetim yapısının da değişmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye İŞKUR İŞKUR Politika Güncel Haberler

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Gözler Şimşek'in açıklayacağı kamuda tasarruf paketinde! Kurallara uymayanlar yandı

Gözler Şimşek'in açıklayacağı kamuda tasarruf paketinde! Kurallara uymayanlar yandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title