Haberler

Dünya Mülteciler Günü

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, sığınmacı krizinin yükünü Türkiye başta olmak üzere birkaç ülkeye taşıtmanın hakkaniyetle bağdaşmadığını belirterek, göç ve ilticanın sadece sayılarla ifade edilebilir basitlikte bir konu veya çözülmesi gereken bir sorun değil, her...

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, sığınmacı krizinin yükünü Türkiye başta olmak üzere birkaç ülkeye taşıtmanın hakkaniyetle bağdaşmadığını belirterek, göç ve ilticanın sadece sayılarla ifade edilebilir basitlikte bir konu veya çözülmesi gereken bir sorun değil, her yönüyle uluslararası alanda yönetilmesi gereken bir mesele olduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre Çelik, 20 Mart Dünya Mülteciler günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, mülteci sorununun günümüzün en önemli insani krizleri arasında yer almakta olduğunu belirterek, özellikle bölgede yaşanan savaşlar ve istikrarsızlıkların bu sorunun büyümesine neden olduğunu ve vahametini daha da artırdığını kaydetti.

Çelik, bugün İkinci Dünya Savaşı sonrası en büyük nüfus hareketlerinden birinin yaşanmakta olduğuna dikkati çekerek, "Sadece Suriye içinde yer değiştirmek veya Suriye'den başka ülkelere kaçmak durumunda kalan yaklaşık 12 milyon kişi vardır. Türkiye, 3 milyondan fazla sığınmacı ile dünyada en çok sığınmacı barındıran ülke konumundadır. Ülkelerini terk etmek durumunda kalmış 5 milyon Suriyelinin yarısından fazlası ülkemizde bulunmaktadır." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de bulunan Suriyelilerin tamamının geçici korumadan faydalanmakta olduğuna işaret eden Çelik, geçici korumadan faydalanan Suriyelilerin ücretsiz sağlık ve eğitim hizmetlerine ulaşabildiğini ve son dönemde yapılan yasal düzenlemeyle geçici korumadan faydalananların aynı zamanda iş piyasasına erişimlerinin de sağlandığının altını çizdi.

Bakan Çelik, Türkiye'nin sığınmacı krizinin etkilerini azaltmak için elinden geleni yaptığını ve yapmakta olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin göçmenlerin can güvenliğine verdiği önemle de insani yaklaşımından taviz vermediğini kaydetti.

Çelik, "18 Mart Türkiye-AB uzlaşısıyla yakalanan başarı sayesinde Ege Denizi'nde yaşanan ölüm hadiseleri çok büyük oranlarda düşmüştür. Ancak, sığınmacı krizinin yükünü Türkiye başta olmak üzere birkaç ülkeye taşıtmak hakkaniyetle bağdaşmamaktadır. Göç ve iltica sadece sayılarla ifade edilebilir basitlikte bir konu veya çözülmesi gereken bir sorun değil, her yönüyle uluslararası alanda yönetilmesi gereken bir meseledir. Bu konuda bütün devletlerin ve kuruluşların ortak hareket etmesi gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Uluslararası camiadan beklentinin, külfet paylaşımı yaklaşımı çerçevesinde konuya yaklaşmaları ve Türkiye'nin çabalarını desteklemek olduğunu belirten Çelik, açıklamasına şöyle devam etti:

"Bu konuda Türkiye, tüm dünyaya örnek teşkil eden bir insani ve ahlaki sorumluluk göstermeye kararlılıkla devam edecektir. Külfet paylaşımının önemi malum olsa da bu yönde atılacak adımlar krizin sadece etkilerinin azaltılmasına yarayacaktır. Yaşadığımız sığınmacı krizinin sonlandırılması için siyasi bir çözüm gerekmektedir. Bölgedeki çatışmalar ve istikrarsızlık bitmediği müddetçe bu durumun ürettiği krizlerin de devam edeceği ortadadır."

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Egemen Bağış Ömer Çelik Türkiye Politika Güncel Haberler

Mansur Yavaş Tarihi Kentler Birliği Başkanı seçildi! AK Parti ve MHP'den de oy aldı

Mansur Yavaş Tarihi Kentler Birliği Başkanı seçildi! AK Parti ve MHP'den de oy aldı

Hakkari'de bir manav üzerinde 'Allah' yazan karpuz buldu

Hakkari'de bir manav üzerinde 'Allah' yazan karpuz buldu

Gamze Özçelik'ten sürpriz evlilik! Reshad Strik ile nikah masasına oturdu

Gamze Özçelik'ten sürpriz evlilik! Reshad Strik ile nikah masasına oturdu

Bakmadan Geçme

Ali Koç/Aziz Yıldırım canlı yayını hangi kanalda? Ali Koç/Aziz Yıldırım canlı yayını nerde yayınlanıyor? Anadolu Efes - Fenerbahçe Beko maçı ne zaman? Anadolu Efes - Fenerbahçe Beko maçı saat kaçta, hangi kanalda? Babalar günü ne zaman 2025? Babalar günü 2025 yılında hangi güne, hangi tarihe denk geliyor? Demir 5 TL çıkacak mı? Madeni 5 TL piyasaya mı sürülüyor? Yeni demir 5 TL nasıl olacak? Portekiz Hırvatistan maçı CANLI izle! (HD) 8 Haziran Portekiz Hırvatistan maçını hangi kanal veriyor, nereden izlenir? Pazar günü kargolar açık mı 2024? Pazar günü kargolar saat kaça kadar açık, kaça kadar dağıtım yapıyor? Emekli maaşı bayramdan önce yatacak mı 2024? Emekli maaşı bayramdan önce ödenecek mi? Gamze Özçelik evli mi? Gamze Özçelik kiminle evli, eşinin adı ne? Muharrem Akkuş yaşıyor mu? Muharrem Akkuş öldü mü, neden öldü? Muharrem Akkuş ölüm sebebi ne? Hepsijet Pazar günü çalışıyor mu? Hepsijet Pazar günü kaça kadar çalışıyor? TYT'ye girmeden AYT'ye girilir mi? TYT sınavına girmeyenler AYT sınavına girebilir mi? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 8 HAZİRAN 2024: Kurban Bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? Portekiz - Hırvatistan maçı hangi kanalda, saat kaçta? Portekiz - Hırvatistan maçı nereden izlenir? Yalı Çapkını Seyran ölecek mi? Yalı Çapkını Seyran diziden ayrılacak mı, çıkacak mı? KPSS ortaöğretim başvuruları ne zaman? KPSS ortaöğretim başvuru tarihi ayın kaçında, hangi tarihte?
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyonda en zor dönem bitti, artık düşüş göreceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyonda en zor dönem bitti, artık düşüş göreceğiz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title