Haberler

Fahiş Fiyatlı Kayısı, Fındık" İçin Tüketici Tepkisi

TÜDEF Genel Başkanı Yılmaz: "Üretime ve üreticiye darbe vuran don ve kuraklığı fırsat bilip spekülatif hareketlerle bir ürünün fiyatı katlanarak artırılıyorsa ve fahiş bir hal alıyorsa o ürünü tüketmemek, tüketicinin en doğal hakkıdır.

HALUK YÜKSEL - Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz, Türkiye'de, kayısı ve fındık başta olmak üzere don ve kuraklıktan etkilendiği için ciddi rekolte kayıpları beklenen tarım ürünlerinde, stoklardaki mamullerin fiyatlarının katlanarak artmasına tepki göstererek, "Fahiş fiyatlı kayısı, fındık tüketmeyin" çağrısında bulundu.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkede aracılar yüzünden tarım ürünlerinin tarladaki fiyatı ile son tüketiciye ulaştığındaki fiyatı arasında zaten büyük fark olduğunu ancak bu farkın ilkbahar aylarında etkili olan don ve kuraklık nedeniyle inanılmaz ve tahammül edilemez bir düzeye ulaştığını söyledi.

Özellikle fındık ve kayısıda, yeni ürünler hasat edilmeden stoklardaki ürünlerin çok yüksek fiyatlarla satıldığını ifade eden Yılmaz, "Don nedeniyle fiyatlar fırlayacak" denilerek toplumun önce yüksek fiyatlara hazırlandığını, sonra da tüccarların duruma göre pozisyon aldığını anlattı.

Üreticinin elindeki malı bir yıl önceden bağlayıp stoklayanların olumsuz hava koşullarının kendileri için yarattığı fırsatı kaçırmadığını, ranta dönüştürdüğünü dile getiren Yılmaz, faturanın yine her zamanki gibi tüketiciye çıkarıldığını vurguladı.

Yılmaz, tüketicilerin caydırıcı gücünün "satın almamak" olduğuna değinerek, şöyle konuştu:

"Üretime ve üreticiye darbe vuran don ve kuraklığı fırsat bilip spekülatif hareketlerle bir ürünün fiyatı katlanarak artırılıyorsa ve fahiş bir hal alıyorsa o ürünü tüketmemek, tüketicinin en doğal hakkıdır. 'Fahiş fiyatlı kayısı, fındık tüketmeyin, tüketimden gelen gücünüzü gösterin' diyoruz. Çok zorunlu olmadıkça ve fırsat üzerinden bir şey sürüyorsa ve tüketici de bunun bilincindeyse tüketici bunu almak yerine ciddi bir tepki koymalı, bu haksız ranta karşı dik duruş sergilemeli. Söylediğimiz, gerçekten fahiş fiyatlara karşı yani tüketicinin gerçekten sömürülmesine, bu fırsatı ranta çevirenlere yönelik. Tüketicinin sırtından vurgun vuranlara karşı. Bunlara karşı tüketicinin de 'Bu olayın, tezgahın farkındayım, buna karşı tepkim var, bu nedenle bu fırsatı sana vermeyeceğim ve tüketimden gelen hakkımı kullanarak ben bu alışverişi yapmayacağım ve satın almayacağım' diyebilmeli."

Tüketicilerin, bu fırsatı ranta çevirenlere karşı korunması amacıyla piyasalarda çok ciddi gözetim ve denetim yapılması gerektiğini söyleyen Yılmaz, "Burada devletin bu duruma seyirci kalmayacağını da biliyoruz ama bizim beklediğimiz; rutin denetimlerin ötesinde bir denetimle tüketiciye güven veren ve onun istismar edilmesini engelleyen tedbirlerin zamanında alınmasıdır" değerlendirmesinde bulundu. - Bursa

Kaynak: AA / Yerel

Sıtkı Yılmaz Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title