Haberler

Epdk Başkanı Günay: Kamunun Akaryakıt Alımında Marker Denetimi Yapacağız(1)

Epdk Başkanı Yusuf Günay, "Kamu Alımlarında Büyük Bir Pazar Var. Şimdiye Kadar Ulusal Marker Denetimini Kamu Alımlarında Yapmadık. Ancak Alım İhalelerinde Öyle Fiyatlar Oluşuyor Ki Şimdi Burada da Sıkı Bir Denetim Gereği Ortaya Çıktı" Dedi.

-EPDK Başkanı Yusuf Günay, "Kamu alımlarında büyük bir pazar var. Şimdiye kadar ulusal marker denetimini kamu alımlarında yapmadık. Ancak alım ihalelerinde öyle fiyatlar oluşuyor ki şimdi burada da sıkı bir denetim gereği ortaya çıktı" dedi.

İSTANBUL (ANKA) - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, yapılan denetimler ve ulusal marker uygulaması sayesinde ülkede akaryakıt kaçağının çok cüzi bir noktaya indirildiğini, kamunun akaryakıt alımlarının da bundan böyle sıkı denetime tabi tutulacağını söyledi.

Günay, "Kamu alımlarında büyük bir pazar var. Şimdiye kadar ulusal marker denetimini kamu alımlarında yapmadık. Ancak alım ihalelerinde öyle fiyatlar oluşuyor ki şimdi burada da sıkı bir denetim gereği ortaya çıktı" dedi.

EPDK Başkanı Yusuf Günay İstanbul'da düzenlediği basınla sohbet toplantısında, Ağustos 2007 tarihi itibarıyla Türkiye'de denetime tabi tutulmamış hiçbir akaryakıt istasyonu kalmadığını söyledi. Dünyada petrol fiyatlarının yükseldiği ve dolayısıyla tüketimin azaldığı bir ortamda Türkiye'de ulusal marker uygulaması ve yapılan denetimler sonucunda rafineri satışından dağıtım şirketi satışlarına, ithalattan vergi gelirlerine kadar tüm ekonomik göstergelerde olumlu artışların yaşandığına dikkat çekti.

-MADENİ YAĞI MOTORİN YERİNE SATANLARA CEZA-

EPDK Başkanı Günay, petrol ve LPG piyasalarında olumlu bir sürecin yaşanmakta olduğunu ve denetimler ve düzenlemeler sayesinde benzin ve motorin gibi akaryakıt türlerinde ürün kalitesi açısından önemli bir iyileşme gözlendiğini ifade ederek, yeni döneme ilişkin şu tespitlerde bulundu:

"Önümüzdeki dönemde petrol denetimleri konusunda iki konuya ağırlık vereceğiz. Birinci konu kamunun yaptığı alım ihalelerinde, içerisinde yeterli seviyede ulusal marker bulunmayan akaryakıt alınmaması için Başbakanlık tarafından bir genelge yayınlanması için gerekli yazışmayı yaptık. İkinci husus ise bazı kara taşıtlarında motorin yerine 10 numaralı yağın akaryakıt olarak kullanılmasının yarattığı çevresel tahribatı engellemek için çalışmalar yapacağız. Akaryakıtta kaçağı önledik ama şimdi motorin yerine 10 numaralı madeni yağın akaryakıt olarak kullanılması gibi bir uygulama var. Bunu önlemek için de sıkı bir çalışma içindeyiz."

Günay, madeni yağın motorin yerine kullanımını önlemek için ayrıca karayollarında otobüs, kamyon ve TIR'larda yakıt kontrolü uygulamasının da bugünlerde başlatılacağını hatırlattı.

-OTOGAZ YERİNE MUTFAK GAZI DOLUMUNA SIKI TAKİP-

Günay, otogaz istasyonlarında mutfak gazı kullanımına karşı da sıkı bir denetim başlattıklarını, geçen dönemde otogaz yerine mutfak gazı dolumu yapan ve tesislerinde bu aparatları bulunduran toplam 33 işletmeye 6 milyon 291 bin YTL para cezası kesildiğini söyledi. EPDK Başkanı, akaryakıtta kaçağın ulusal marker uygulaması sayesinde sıfırlanma noktasına geldiğini, Türkiye'nin herhangi bir yerinde satılan akaryakıtta ulusal marker olmaması halinde bunun kaçak akaryakıt sayılacağını belirterek, "Şu anda ulusal marker uygulamasına tabi ürünlerin tümüne TÜPRAŞ çıkışında ve ithalat yoluyla gelmesi halinde de gümrük kapılarında işaretleme yapılıyor. Dolayısıyla marker'sız ürün kaynağı belli olmayan kaçak üründür" görüşünü ifade etti.

-9 MİLYON METREKÜP AKARYAKIT İŞARETLENDİ-

EPDK tarafından başlatılan ulusal marker uygulaması hakkında bilgi veren Yusuf Günay, bu uygulama sayesinde Türkiye'de akaryakıt tüketiminde önemli bir artış yaşandığına dikkat çekerek şöyle dedi:

"Yılbaşından bugüne kadar TÜPRAŞ'a 57 bin litre, dağıtım şirketlerine 33 bin litre olma üzere toplam 90 bin litre ulusal marker teslim edildi. Bu marker ile 7.5 milyon metreküpü motorin olmak üzere toplam 9 milyon metreküp işaretlendi. Ardından son iki ayda toplam 11 bin 500 tesis, depo ve tankerden 50 bine yakın akaryakıt numunesi alınarak ulusal marker cihazları ile kontrol edildi. Bu 50 bin numunenin sadece yüzde 1'lik kısmında yeterli şart ve seviyede ulusal marker olmadığı tespit edilerek bu ürünlerin bulunduğu 320 tesiste mühürleme yapıldı."

-KAÇAK YAKITI MASAMDAN GÖREBİLİYORUM-

Günay, kurulan sistem sayesinde toplam 387 adet kontrol cihazıyla Türkiye'nin herhangi bir yerinde yapılan ulusla marker denetim sonuçlarını ve 72 ayrı noktada yapılan akaryakıta ulusal marker ekleme işlemini bu cihazlardaki Sim kartlar sayesinde online olarak anında kendi çalışma masasındaki bilgisayardan görebildiğini söyledi.

Günay'ın verdiği bilgiye göre, 2007'nin ilk ayı sonunda geçen yılın aynı dönemine kıyasla motorin satışları yüzde 11 artarak 6 milyon 438 bin tona ulaştı. Aynı dönemde dağıtım şirketlerinin toplam petrol ürünleri satışları da 8 milyon 566 bin tona çıktı. Bu dönemde toplam rafinerici satışları ise yüzde 21.8'lik artışla 4.9 milyon tona yaklaştı. Rafineri satışı itibarıyla motorindeki artış ise yüzde 25.4'lük artış oranıyla 3 milyon 984 bin ton oldu.

Petrol ürünlerinden alınan ÖTV miktarının da yüzde 4 artarak 10 milyar YTL düzeyine yaklaştığı belirlendi.

-KAMU ALIMLARINA SIKI DENETİM-

Yusuf Günay, kamu alımlarında akaryakıt fiyatlarının çok aşağılarda oluşmasının dikkat çekici olduğunu bu nedenle kamu kesiminin de alımlarda ulusal marker şartını araması gerektiğini belirterek, "Kamu alımlarında büyük bir pazar var. Şimdiye kadar ulusal marker denetimini kamu alımlarında yapmadık. Şimdi sıkı bir denetim gereği burada da ortaya çıktı. Haksız rekabet doğurucu uygulamaların kamu alımlarında da tümüyle ortadan kaldırılması gerekir. Eğer ulusal market işareti taşımıyorsa bu kamu alımında bir menşei sorunu var demektir. Mevcut durumda kamu alımlarının toplam pazar içindeki payı yüzde 5'i Türk Silahlı Kuvvetleri, yüzde 15'i de diğer kamu kurumları olmak üzere yüzde 20 düzeyinde" diye konuştu.(ANKA)

(NÇ/YLD)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title