Haberler

"Eğitim ve Müziği Harmanladık"

Güncelleme:

New York Gypsy All-Stars ilk albümü 'Romantech'i çıkardı.

Roman müziğinin Amerika'daki öncü gruplarından olan ve aralarında iki Türk, bir Makedon, bir Yunan ve bir İspanyol'un bulunduğu The New York Gypsy All-Stars ilk albümü 'Romantech'i çıkardı. Panagiotis Andreou, Jason Lindner, İsmail Lumanovski, Tamer Pınarbaşı ve Engin Günaydın'dan oluşan grup; Antalya, Bursa ve İstanbul'da konser verdi. The New York Gypsy All-Stars grup üyeleri 'Romantech' albümü kapsamında önümüzdeki günlerde Fransa Caz Festivali ve daha sonra da 16 Ocak tarihinde İstanbul İş Sanat'ta hayranları ile tekrar buluşacak. Grup üyelerinden Tamer Pınarbaşı, İsmail Lumanovski ve Engin Günaydın; hep albümlerini hem de yaptıkları müziği anlattı.

8 YIL ÖNCE KURULDU

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Tamer Pınarbaşı: 32 senedir müzikle uğraşıyorum. New York'ta yaşıyoruz. Türkiye'ye üçüncü gelişimiz ve dünyanın her yerinde konser veriyoruz; Kore, Almanya, Amerika... Grubumuz çok güçlü ve iyi eğitim almış müzisyenlerden oluşuyor. İsmail Lumanovski: 1984 yılında Makedonya'da doğdum. Amerika'da klasik müzik eğitimi aldım; Julliard müzik okulundan mezunum.

Engin Günaydın: Ben Berklee'de caz eğitimi aldım.

Grup ne zaman oluştu?

İ.L.: Biz 8 yıl önce bir araya geldik. Grup çalışması gerçekten zor bir çalışma. Grupta bulunan herkes kendini eşit hissederse değişik ve güzel müzik yapılır.

Bu grup daha uzun yıllar müzik yapabilir mi sizce?

İ.L.: Bence bu proje çok uzun zaman gider çünkü hepimizin inandığı bir proje. Ne yaparsak yapalım bu projenin her zaman devam edeceğini hissediyorum. Grupta güzel bir atmosfer var. Grubun en riskli dönemi ilk 2-3 yıldır daha sonra herkesin temeli oturunca o grup devam eder. Bizim grubun en büyük özelliği eğitim. Normalde bizim yörelerde geleneksel müzik yapan sanatçılar eğitim almıyorlar. Biz eğitim ve müziği aynı formda birleştiriyoruz.

Kişisel olarak müziğinizi nasıl tanımlarsınız?

E.G.: Ben Türk müziği ile büyüdüm ve bunu eğitim aldığım caz ile birleştirince ortaya çok güzel bir müzik çıktı.

EGO YARIŞI OLUYOR

Müzisyenlik için eğitim mi gerekli yoksa yetenek mi?

E.G.: Eğitim çok önemli tabii ki... Ancak dünyada hiçbir eğitim almadan da büyük sanatçı olan yeteneklerin varlığı da unutulmamalı.

Grubunuzda ego problemleri yaşanıyor mu?

E.G.: Ego yarışı mutlaka oluyordur fakat aramızda halledebiliyoruz. Tabii ki problemler oluyor; beş farklı beyin, beş farklı anlayış... Herkesin huyu farklı sonuçta ama artık herkes birbirini tanıyor ve arkadaş olduğumuz için dengeyi koruyabiliyoruz.

Neden Roman müziği yapıyorsunuz?

E.G.: Roman müziği farklı olduğu için kitlelere daha çabuk kendimizi tanıtırız diye seçmedik. Hepimiz daha önce Roman müzisyenlerle çalışmış ve Romanlar'la iç içe büyümüş. Onlar kültürümüzün bir parçası; bizim müziğimizin de bir parçası oldu. Bu nedenle ortak bir kararla Roman müziğini seçtik.

ORHAN GENCEBAY İLE MÜZİK YAPTIM

Daha önce kimlerle çalıştınız?

T.P.: Ben Türkiye'deyken Orhan Gencebay'la çalıştım. Mesela 25 sene önceki kasetinde birçok Orhan Gencebay şarkısını ben çaldım.

Albümde grup üyelerinin besteleri yer alıyor. Farklı olarak sadece bir tane Orhan Gencebay şarkısı var. Albüme Orhan Gencebay şarkısı koymak nereden aklınıza geldi?

T.P.: İsmail "Bir tane çiftetelli koyalım albüme" dedi. Ben de Orhan Gencebay'ın çiftetellisini dinlettim. Grupta bulunan herkesin oybirliğiyle bu parçayı albüme koyduk. Popülist ya da entelektüel projelerin hangisinde çalışacağımızı belirlemek için öncelikle aramızda konuşmamız lazım.

MOZART BİLE KULLANMIŞ

İsmail Bey, bir klarnet müzisyeni olarak dünyada klarnet tanınan bir enstrüman mı? Kimlerle çalıştınız?

İ.L.: Klarnet dünyaca tanınan bir enstrüman. Değişik dönemlerde değişik ülkelerde çok popüler oldu. Mozart bile bundan 250 yıl önce klarneti, "İnsan sesine en yakın enstrüman" diye tarif etmiş. Tabii ki Türkiye'de ünlü klarnet ustaları ile çalıştım. Hüsnü Şenlendirici, Serkan Çağrı gibi isimlerle çaldım.

Sabah : http: //www.sabah.com.tr

Kaynak: Sabah.com.tr / Magazin

Amerika Birleşik Devletleri Orhan Gencebay New York Türkiye Magazin Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title