Haberler

Dore Bakan KKTC'de

Gine Ekonomi Bakanı Dore, KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı'nın Davetlisi Olarak KKTC'de.

Gine Ekonomi Bakanı Dore, KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı'nın davetlisi olarak KKTC'de.

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı'nın davetlisi olarak dün gece KKTC'ye gelen Gine Cumhuriyeti Ekonomi, Maliye ve Planlama Bakanı Ousmane Dore, “kardeşlik ve işbirliği ruhuyla KKTC'de olduğunu” söyledi.

Gineli Bakan Dore, KKTC Dışişleri Bakanı Turgay Avcı ile makamında görüştü. İki bakan, ortak basın toplantısı düzenledi. Gine Cumhuriyeti Ekonomi, Maliye ve Planlama Bakanı Dore, kardeşlik ve işbirliği ruhuyla KKTC'de olduklarını belirterek, bunun iki ülke arasında kurulacak uzun süreli ilişkinin başlangıcı olmasını temenni etti.

“Hepimiz İslam organizasyonunun üyesiyiz” diyen Dore, ortak çıkarlar doğrultusunda halklarının geleceği için birlikte ilerleyeceklerine olan inancını dile getirdi.

Ülkesi hakkında bilgiler de aktaran konuk bakan, Batı Afrika ülkesi Gine'nin 1958'de Fransa'dan bağımsızlığını kazandığını, nüfusunun yüzde 85'inin de Müslüman olduğunu anlattı. Dore, 2 ekimde kutlayacakları bağımsızlığın 50. yıl dönümü etkinliklerine Avcı'yı da davet etti.

Ülkesinin yaşadığı ekonomik krizlere rağmen son dönemlerde toparlandığını ve gelişmekte olduğunu kaydeden Dore, enflasyonun yüzde 40'lardan yüzde 10 düzeyine gerilediğini anlattı.

“KKTC'NİN KATKILARI ETKİLİ OLACAK”

Ülkesinin potansiyel açıdan zengin olmasına rağmen, yokluk içinde olduğunu da belirten Dore, buraya umutlu geldiğini, KKTC'nin katkılarının Gine halkının sürdürülebilir kalkınmayı yakalamasında etkili olacağını ümit ettiğini kaydetti.

Dore, ziyaretinin, iki ülke arasında yüksek öğretim alanındaki ilişkilerin geliştirilmesi açısından da yararlı olacağına inandığını söyledi.

AVCI: “İKT'NİN DESTEĞİ ÖNEMLİ”

KKTC Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Turgay Avcı da, Dore'yi KKTC'de görmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti. Avcı, izolasyonlar altında bulunan Kıbrıs Türkü ve KKTC için, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) üyeliği ve bu örgüte üye ülkelerin desteğinin önemine işaret etti.

Avcı, bu ziyaretle işbirliğinin gelişeceği ve kendisinin de ileriki dönemlerde Gine'ye yapacağı ziyaretle tüm sektörlerdeki ilişkilerin daha da gelişeceğine inandığını söyledi.

Kıbrıs Türk halkının 40 yıldır eşitlik hakları için ve iki bölgeli, Türkiye'nin garantörlüğüyle iki kurucu devlet temelinde çözüm için verdiği mücadeleyi anlatan Avcı, 24 Nisan 2004'te yapılan referandumda çözümü reddeden tarafın Rum tarafı olmasına rağmen izolasyonlar altındaki tarafın Kıbrıs Türkü olduğuna dikkati çekti.

“TEMAS VE ZİYARETLER SÜRECEK”

İKT ve İKT'ye üye ülkelerle karşılıklı temas ve ziyaretlerin artarak devem ettiğine işaret eden Avcı, bu çerçevede üye ülkelerden üst düzey yetkililerin KKTC'yi ziyaret etmeye başladığını, bu ziyaretlerin süreceğini kaydetti. Avcı, tüm ülkelerle ikili ilişkilerin geliştirilmesi için de çalışmalarının ve karşılıklı ziyaretlerin süreceğini vurguladı.

Avcı, Dore'nin KKTC ziyaretinin Kıbrıs Türk halkı üzerindeki haksız izolasyonların kaldırılması ve ülkenin uluslararası topluluk içinde hak ettiği yeri bulması yönünde İKT üye ülkeleri tarafından sağlanan desteği bir kez daha ortaya koyduğunu vurguladı.

YÜKSEK ÖĞRENİM ALANINDAKİ İLİŞKİLER

Bu ziyaretin, iki ülke arasında özellikle yüksek öğrenim alanındaki ilişkilerin geliştirilmesi, KKTC'de bulunan Gineli öğrencilerin artırılması, KKTC'yi tanımalarının sağlanmasıyla spor, kültürel ve daha farklı alanların araştırılması için yapıldığını anlatan Avcı, “Bu çerçevede değerli konuğumuz Dr. Gore ile birlikte bakanlığımızda kapsamlı çalışmalar yapılacak, görüş alış verişinde bulunulacak ve bu bir günlük ziyarette önümüzdeki sürecin projeksiyonları, alternatifleri ve çalışma programları çıkarılacaktır” dedi.

10 GİNELİ ÖĞRENCİ BURSLU OKUYOR

Dore'nin resmi temaslar yanında Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ve Yakın Doğu Üniversitesini de (YDÜ) ziyaret edeceğini belirten Avcı, KKTC'nin kalkınmakta olan İslam ülkelerinden öğrencilere yüksek öğrenim imkanları sağladığını anımsatarak, bu kapsamda 10 kadar Gineli öğrencinin KKTC'deki üniversitelerde burslu olarak öğrenim gördüğünü bildirdi.

Avcı, KKTC'nin İKT bünyesinde düzenlenen çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmaya başladığını ve bu çerçevede yıl içinde de ilki nisan, diğeri de ekim ayında olmak üzere İKT'nin iki önemli organizasyona ev sahipliği yapacaklarını da söyledi.

Gine Cumhuriyeti Ekonomi, Maliye ve Planlama Bakanı Ousmane Dore'ye KKTC ziyaretinde, İslam Konferansı Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Ekonomik İşlerden Sorumlu Danışmanı, Gineli Büyükelçi Nabika Diallo eşlik ediyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

İsrail basınından skandal Eurovision manşeti: Sayemizde reyting gördünüz

İsrail basınından skandal Eurovision manşeti: Sayemizde reyting gördünüz

Kenan Sofuoğlu'ndan çok konuşulacak Cumhurbaşkanı Erdoğan itirafı: 'Vekillik yaparım' demek hayatımın en büyük hatasıydı

Kenan Sofuoğlu'ndan çok konuşulacak Cumhurbaşkanı Erdoğan itirafı: 'Vekillik yaparım' demek hayatımın en büyük hatasıydı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title