Haberler

Deloıtte'un "Perakende'nın Kuresel Guclerı Raporu 2008" Acıklandı

Deloitte Tarafindan Duzenli Olarak Her Yil Hazirlanan, "Perakendenin Kuresel Gucleri 2008" Raporu Dunya Perakende Sektorunun Guclu Bir Sekilde Buyudugunu Ortaya Koydu.

Deloitte tarafindan duzenli olarak her yil hazirlanan, "Perakendenin Kuresel Gucleri 2008" raporu dunya perakende sektorunun guclu bir sekilde buyudugunu ortaya koydu.

Sirketlerin 2006 yili verilerine dayanilarak hazirlanan raporda dunyanin en buyuk 250 perakende sirketinin siralamasina da yer verildi. Rapora gore, sektorun en buyuk 250 sirketinin toplam cirosu 3,25 trilyon dolara ulasti.

Ilk uc sirayi 344,9 milyar dolar perakende cirosuyla Wal Mart, 97,8 milyar dolarla Carrefour ve 90,8 milyar dolarla The Home Depot'nun aldigi listeye bu yil Cin ve Rusya'dan toplam 6 sirketin ilk kez girmesi dikkat cekti. Turkiye'den de Migros 2,9 milyar dolar perakende cirosuyla ilk kez listeye girmeyi basardi.

Raporu degerlendiren Deloitte Turkiye Danismanlik Hizmetleri Sorumlu Ortagi ve Tuketim Endustri Lideri Ugur Suel sunlari soyledi:

"Kuresel perakende sektoru son derece heyecan verici bir doneme giriyor. Yukselen ekonomilerde ciddi bir konsolidasyon ve modernlesme sureci yasaniyor. Geleneksel olarak uluslararasi zincirlerin agirlikli oldugu Cin ve Rusya gibi pazarlardan cikan perakende sirketleri simdi dunyanin en buyuk 250 sirketinin arasina katiliyorlar. Turkiye'den Migros da bunu basaran sirketlerden biri oldu. Ulkemizden ayni basariyi gosterecek baska sirketlerin de cikacagina inaniyoruz."

3 TRILYON DOLARI ASAN CIRO

Deloitte'un calismasinin sonuclarina gore dunyanin en cok satis yapan 250 perakende sirketinin toplam cirosu 3 trilyon 250 milyar dolar seviyesine ulasti. En buyuk ilk 10 sirket 978,5 milyar dolarla, toplam cironun yuzde 30,1'ini gerceklestirdiler. Bir onceki yil ilk on sirketin payi yuzde 29,4 olmustu. Listeye giren 250 sirketten sadece 36'sinin satislarinda azalma oldu.

Siralamada ilk ucte yer alan Wal Mart, Carrefour ve The Home Depot'yu, dorduncu sirada 79,9 milyar dolarlik cirosuyla Tesco, besinci sirada ise 74,8 milyar dolarla Metro izledi. Bir onceki yil Metro'nun altinda kalan Tesco boylece siralamayi degistirmis oldu.

En buyuk 250 listesinde ozel ilgi alanlarina hitap eden perakende zincirlerinin sayisinda da artis goruldu. Ayakkabi zincirlerinin sayisi 49'a, tuketici elektroniginde uzmanlasan zincirlerin sayisi 37'ye, mobilya, oyuncak, mucevher, oto parcalari ve kirtasiye gibi alanlarda faaliyet gosteren zincirlerin sayisi ise 88'e cikti. Uzmanlar, kuresel ekonomik buyume ile kendine guveni artan ve gida / barinma sorunlarini cozmus onemli bir tuketici kesiminin artik daha ozel urunler icin para harcamaya basladigini

kaydediyorlar.

YUKSELISE GECEN EKONOMILER MEYDAN OKUYOR

Ekonomileri hizla yukselmekte olan ulkelerden cikan perakende zincirlerinin kuresel agirligi giderek artiyor. Ilk kez bu yil Deloitte'un en buyuk kuresel perakende zincirleri listesine Rusya ve Cin'den 6 sirket girmeyi basardi.

Cin'de 2003 yilinda kurulan Bailian 101'inci, ile 2006'da Rusya'nin en buyuk iki zincirinin birlesmesiyle ortaya cikan X5 Retail Group ise 191'inci sirayi aldilar. Bu sirketlerin yani sira Cin'den Suning Appliance 216'inci, Gome Electrical Appliances 218'inci, Dalian Dashang 224'uncu, Rusya'dan ise Euroset 229'uncu sirada yerlerini aldilar.

Dunyanin en buyuk 250 perakende sirketi listesine, Cin ve Rusya ile birlikte yukselen ekonomiler arasinda yer alan Turkiye'den giren Migros 236'inci siradan girdi. Ayrica Migros Turk, 2001-2006 yillari arasinda en hizli buyuyen 50 sirket arasinda 12. sirada yer aldi.

(BGO-BGO-OK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title