Haberler

Çayın Çöpü, Mısırın Sapı Mimsan'la Enerjiye Dönüşüyor

Evsel ve Endüstriyel Enerji Kazan Üreticisi Mimsan, Ayçiçek Kabuğundan Zeytin Çekirdeğine, Çayın Çöpünden Mısır Sapına, Kayısı Çekirdeğinden Odun Talaşına Kadar Bitkisel Atıkları Enerjiye Dönüştürüyor. Mimsan Grup'un Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet İlhan, "Türkiye Çöpe Attığı Bitkisel Atıklarını Enerjiye Dönüştürebilse Enerjiye Her Yıl Ödediği 50 Milyar Doların 10 Milyar Dolarını Tasarruf Eder" Dedi.

Evsel ve endüstriyel enerji kazan üreticisi Mimsan, ayçiçek kabuğundan zeytin çekirdeğine, çayın çöpünden mısır sapına, kayısı çekirdeğinden odun talaşına kadar bitkisel atıkları enerjiye dönüştürüyor. Mimsan Grup'un Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet İlhan, "Türkiye çöpe attığı bitkisel atıklarını enerjiye dönüştürebilse enerjiye her yıl ödediği 50 milyar doların 10 milyar dolarını tasarruf eder" dedi.

Türkiye'de satılan her dört kazandan birini Malatya'daki merkezinde üreten Mimsan, ülkemizde ilk defa geliştirilen bitkisel atıkları enerjiye dönüştüren ısı sistemlerini basın mensuplarına tanıttı.

Bugüne kadar Türkiye'de çöpe atılan ve çevreyi kirleten bitkisel atıkların gelişmiş ülkelerde enerjiye dönüştürülerek fabrikaların enerji maliyetlerinde yüzde 65'lere varan oranda düşüş yaşandığını anlatan Ahmet İlhan, "Türkiye enerjide dışa bağımlı bir ülke. Her gün artan enerji maliyetleri yüzünden fabrikalar kapanıyor veya üretim tesisleri enerjisi ucuz ülkelere kayıyor. Çöpe giden bitkisel atıkların değerlendirilip enerjiye dönüştürülmesiyle ciddi bir tasarruf sağlanabilir. Bu yüzden fabrikalara bitkisel atıkla çalışan enerji sistemleri kuruyoruz. Zımpara tozundan ayçiçeği kabuğuna, odun talaşından zeytin ve kayısı çekirdeğine, pamuk şiftinden çay çöpüne kadar üretim sonrası ortaya çıkan bitkisel atıklara enerjiye dönüştüren sistemler kuruyoruz. Fabrikalar bu yolla enerji maliyetlerini düşürmeye başladılar" dedi.

OYKA TALAŞINI ENERJİYE DÖNÜŞTÜRÜYOR Türkiye'nin bitkisel atıkla çalışan yüzde 100 yerli ilk enerji santralini Zonguldak Çaycuma'daki Oyak Grubu'na ait OYKA Kağıt fabrikasında 5 milyon dolar yatırımla Mart ayında faaliyete geçirdiklerini kaydeden İlhan, "OYKA bugüne kadar kağıt hamuru, talaş ve ağaç kabuklarını atacak çöp bile bulamıyordu. Buna karşılık yüksek enerji giderleri ile karşı karşıyaydı. Biz OYKA'ya yerli kömür, doğalgaz ve bitkisel tıkların tümünü aynı anda yakabilen 28 MW'lık bir enerji sistemi kurduk. Bu sayede hem yüzde 80 enerji tasarrufu sağlandı, hem de atıkların çevreye kirletmesi önlendi. Sistem 1 yılda da kendini amorti edecek" diye konuştu.

ÇAYKUR'UN ÇAY ÇÖPÜ DE YAKILIYOR Ahmet İlhan, ağaç kabuğu, talaş, MDF atıkları ve zımpara tozu atıklarıyla çalışan benzer enerji sistemini 2 milyon euro yatırımla Samsun Vezirköprü'deki bir sunta fabrikasında kurduklarını ve Haziran ayında devreye alınacağını söyledi. Yüzde 30 enerji yoğun çalışan çay işletmelerinde de çay çöplerini değerlendirdiklerini vurgulayan İlhan, ÇAYKUR ve Doğuşçay'a aynı sistemi kurduklarını kaydetti.

Anız ve samanın enerji kazanlarında yakıt olarak kullanılması ile Türkiye'de yıllık 400 milyon dolar kazanç sağlanması konusunda da bir proje üzerinde çalıştıklarını belirten "Ayrıca her yıl yaz mevsiminde anız yakılması yoluyla yaşanan ekolojik tahribatın önlenmesi gerekiyor" dedi Avrupa'ya konutlarda da bitkisel atıkla çalışabilen enerji kazanlarına geçilebilmesi için daire başına 2 bin 500 euro destek verildiğini ve bu yüzden hızla doğalgazdan vazgeçildiğini belirten İlhan, Mimsan olarak AB ülkelerine konutlarda çalışan kazan sistemleri ihraç ettiklerini söyledi.

İlhan, Gürcistan ve Romanya'da iki ayrı fabrikaya bitkisel atıkla çalışan sistem ihraç ettiklerini de kaydetti. 300 kişinin çalıştığı Mimsan'da yıllık 5 bin ton metal imalatı yaparak enerji sistemleri ürettiklerini belirten İlhan, 2007'de 22 milyon dolar olan cirolarını 2015'te bin 500 çalışan ve 200 milyon dolar ciro hedeflediklerini kaydetti.

EFSANE MARKAYI AYAĞA KALDIRACAĞIZ Mimsan, 1980 yılında Türkiye'nin ilk 500 şirketi arasında ilk sıralarda bulunan ancak 1989 yılında gelişen dünya ekonomisine ayak uyduramayarak faaliyetleri sona eren ısıtma sanayiinin efsane markası Sungurlar'ı hisseleri ve tüm mirası ile birlikte kendi bünyesine kattı. ABD'de tahsil gören merhum Sabahattin Sunguroğlu tarafından 1947 yılında kurulan Sungurlar markasını ve hisselerini sembolik bir fiyata satın aldıklarını belirten Ahmet İlhan, "Ortada üretim tesisi ve maddi bir değer yoktu. Sadece iki kamyon dolusu proje arşivi çıktı" dedi. Günümüzde başta Petrol Ofisi, Coca-Cola ve çimento fabrikaları olmak üzere bir çok tesiste halen kullanılmakta olan kazanların yüzde 80'inin Sungurlar markalı olduğunu belirten İlhan, "Biz bu markayı devralarak bu kazanların da teknik bakım sorumluluklarını üstlenmiş olduk. Ayrıca günümüzde kazan işinde çalışan yöneticilerin yüzde 70'i Sungurlar'da çalışmıştır. Bu yönüyle bir okul olarak kabul ediliyor. O zaman 200'ü mühendis toplam 2 bin çalışanı bulunan Sungurlar gibi bir marka günümüzde bile yoktur. O dönemde Sungurlar'da çalışan ve halen hayatta olan yöneticileri danışman olarak bünyemize katacağız. Sungurlar markasını da endüstriyel ürünlerimizde kullanacağız" diye konuştu.

(ERÖ-ERÖ-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Şimşek'in açıklayacağı kamuda tasarruf paketinin detayları netleşiyor! Kurallara uymayanlar yandı

Şimşek'in açıklayacağı kamuda tasarruf paketinin detayları netleşiyor! Kurallara uymayanlar yandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title