Haberler

Biracılardan Ötv Artışına Tepki Geldi

Bira ve Malt Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Güven Erdal, Diğer Alkollü Ürünlerde Ötv Artışlarının Yüzde 10 Civarında Tutulurken, Bira Ötv'sinin Yüzde 35 Oranında Artırılmasının Sektör Açısından Adaletsiz Sonuçlara Yol Açacağını Savundu.

Bira ve Malt Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Güven Erdal, diğer alkollü ürünlerde ÖTV artışlarının yüzde 10 civarında tutulurken, bira ÖTV'sinin yüzde 35 oranında artırılmasının sektör açısından adaletsiz sonuçlara yol açacağını savundu.

Erdal, yaptığı yazılı açıklamada, 31 Aralık 2009 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile biranın özel tüketim vergisinin yaklaşık yüzde 35 oranında artırılarak, yüzde 5 alkol içeren bir litre bira için 1 lira 75 kuruş seviyesinde belirlendiğini hatırlattı.

Biranın ÖTV'sinin 14 Nisan 2009 tarihinde de artırıldığı dikkate alındığında 2009 yılı içerisinde bira ÖTV'sinin ikinci kez ve toplam yaklaşık yüzde 47 oranında yukarı çekildiğini ifade eden Erdal, “Söz konusu ölçüsüz ve sektörü baltalayıcı şekilde yükseltilen bira ÖTV'sinin olumsuz etkileri ne yazık ki ülkemizin istihdam ve ekonomik faaliyetleri üzerinde görülecektir” dedi.

Türkiye'deki bira firmalarının tarım sektöründe on binlerce arpa ve şerbetçi otu üreticisine ve ailesine ekmek kapısı olduğunu belirten Erdal, sektörün aynı zamanda ham madde, ambalaj malzemeleri, alet ekipman alımının yanı sıra perakende ve toptancı satıcılara verdiği destekle ekonomiye önemli katkı sağladığını kaydetti.

Sektörün aynı zamanda istihdama da katkısı olduğuna işaret eden Erdal, şöyle devam etti:

“Türkiye çok yüksek gelir seviyesine sahip bir kaç kuzey ülkesi dışında birada en yüksek ÖTV seviyesine sahip ülke konusundadır. Ayrıca kişi başına gelir kriteri dikkate alındığında ise Türkiye'nin Avrupa'da ÖTV oranının en yüksek düzeyde uygulandığı ülke olduğu görülmektedir. Bira ÖTV'sini yüzde 35 oranında artırılması, firmaların da kaçınılmaz bir şekilde fiyat artırımına gitmelerine neden olacaktır. Bu durumda ise ÖTV ve KDV giderleri tüketicinin aldığı biranın fiyatının yarıdan fazlasını (yüzde 52) oluşturacaktır. Ortaya çıkacak sürecin ise tüketimi azaltacağı ve ekonomik faaliyetlere olumsuz etki yapacağı açıktır.”

“YÜKSEL ALKOLLÜ ÜRÜN TÜKETİMİ ÖZENDİRİLİYOR”

Diğer alkollü ürünlerde ÖTV artışları yüzde 10 civarında tutulurken bira ÖTV'sinin yüzde 35 oranında artırılmasının bira sektörü açısından adaletsiz sonuçlara yol açacağına inandıklarını ifade eden Erdal, yüksek alkollü ürün ÖTV'lerinin bira ÖTV'sinin çok altında bir artışa tabi tutulmasının, tüketiciler düşük alkol içeren biralar yerine yüksek alkollü ürünleri tüketimleri özendireceğini iddia etti.

Bu uygulamanın dünyanın başlıca ülkelerindeki ve AB'deki uygulamalara da aykırılıklar oluşturduğuna işaret eden Erdal, bu ülkelerde düşük alkollü ürünlerin vergi oranlarının yüksek alkollü ürünlerin çok altında belirlendiğini hatırlattı.

Öte yandan şarapta nisbi verginin kaldırılmış olmasının rakip bazı ürünler itibariyle fiyat düşmelerine yol açacağı için bunun bira sektörü bakımından da olumsuz sonuçlar doğuracağına dikkati çeken Erdal, “bira ile ilgili ÖTV politikalarında maalesef Maliye Bakanlığının bira sektörü dışında kalan alkollü ürünlerden yeterince tahsil edemediği ÖTV'yi bira sektöründen toplama yolunu tercih ettiği sonucuna varmaktayız” dedi.

Erdal, bu bağlamda ardı ardına getirilen yüksek oranlardaki ÖTV artışlarıyla ilgili haksız ve ölçüsüz uygulamaların gözden geçirilmesini talep ettiklerini belirtti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title