Haberler

Başbakan Erdoğan'ın İngiltere Ziyareti

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile İngiltere'nin Stratejik Ortaklık Belgesi Üzerinde Anlaşmaya Vardığını Belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile İngiltere'nin stratejik ortaklık belgesi üzerinde anlaşmaya vardığını belirtti.

Downing Street 10 Numara'daki Başbakanlık konutunda İngiliz meslektaşı Gordon Brown ile bir araya gelen Başbakan Erdoğan, görüşme sonrasında ortak basın toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulundu. Başbakan Erdoğan, "Her iki ülkeyi ilgilendiren konuları derinlemesine ele alma fırsatı bulduk. İnanıyorum ki ortak bir vizyon çerçevesinde karşılıklı ilişkilerimiz daha güçlenerek gelişmeye devam edecektir" dedi.

"Türkiye ile İngiltere arasında stratejik ortaklık belgesi üzerinde mutabakata vardığımızı bildirmekten memnuniyet duyuyorum" diyen Başbakan Erdoğan, bunun iki ülke ilişkilerinin geleceği için taraflara sağlam bir temel oluşturacağını kaydetti. Türkiye'nin muhtemel sınır ötesi operasyonuna da değinen Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin terörle mücadelede üzerine düşen görevi yaptığını ve TBMM'nin hükümete verdiği sınır ötesi operasyon yetkisinin gerektiğinde kullanılabileceği ifade etti. Başbakan Erdoğan,

"Kuzey Irak'a yerleşmiş bulunan terör örgütüne karşı Irak merkezi hükümetinden beklenti içindeyiz. Aldığımız sınır ötesi operasyon yetkisini her an kullanabileceğimizi Irak yönetiminin bilmesi lazım" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin terör belasından çektiği acıları hiçbir ülkenin yaşamamasını istediklerini belirterek, "Biz bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu bugüne kadarki uygulamalarla ortaya koyduk. Ne yazık ki, ortak terörle mücadeledeki çağrılarımız, acı tecrübelerden sonra duyulmaya başladı. Can güvenliği konusu yönetimlerin, devlet yönetimlerinin en önemli konusudur. Unutmayalım ki bu sadece bir ülkenin sorunu değildir. Terörizmin çeşitli ülkelerde beslenme alanları var. Bu

beslenme alanlarının nasıl dalga dalga yayıldığını görüyoruz. Nitekim terör ülkemizde, Kuzey Irak'ta, Suriye, İran ve daha sonra Avrupa ülkelerinde kendine yer bulmuştur. Avrupa'da terör ülkelerine yataklık yapan, parasal kaynaklar aktaran ülkeler var. Bunları da zaman zaman belgeleri ile bildiriyoruz. Bu yaklaşımlar bizleri üzmektedir. Bunlar terörle mücadelede samimiyetsiz yaklaşımlardır. Bu çerçevede TBMM tarafından 17 Ekim 2007'de hükümetimize verilen sınır ötesi operasyon yetkisinin sadece PKK'yı hedef

aldığını burada vurgulamak istiyorum" dedi.

Başbakan Erdoğan, "Biz kardeş bildiğimiz Irak'ın zor günlerinde hep yanında olduk ve bundan sonra da yanında olacağız. Irak'ın toprak bütünlüğü, siyasi bütünlüğü üzerinde bir hesabımız olamaz. Tam aksine bunların da bir an önce demokratik bir sürece kavuşması en büyük arzumuzdur" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan ayrıca, "Terörle mücadelede Sayın Brown ile paylaştığımız bir hususu vurgulamak istiyorum. Bizi en iyi anlayacak ülkelerin başında İngiltere gelir. Şu an da yaptığımız görüşmede, bu sürece yönelik terörle mücadelede ortak bir mücadele platformunun oluşturulmasından yana olduklarını ifade ettiler. Terörün insanlık dışı yüzünü gayet iyi bilenlerin zaten farklı düşünmesi mümkün değil" dedi.

Türkiye'nin AB üyelik sürecinde ise Türkiye'nin önceliğinin katılım müzakerelerinin hiçbir kısıtlama ve engelleme yapılmadan sürdürülmesi olduğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, "İngiltere'nin bu konuda açık desteği oldu. İnanıyorum ki bu dönemde de Brown'dan bu desteği göreceğiz" ifadelerini kullandı.

İngiltere Başbakanı Brown ise, terörle mücadelede Türkiye'nin yanında olduklarını ifade ederek, "Türk ve Irak hükümetleri ile birlikte bu zorlukları aşma konusunda birlikte çalışacağız. Türkiye'nin yanındayız" dedi.

Başbakan Brown, "Türkiye'de terör saldırılarında ölen askerlerin ailelerine de başsağlığı diliyoruz. Sivillere gelen zarardan da haberdarız. Öncelikle şunu söylememiz lazım, PKK'yı ve onunla bağlantılı her türlü örgütü listeye almış durumdayız. Irak konusuna gelecek olursak, gerekli her türlü adım atılacak ve bu sayede Kuzey Irak'tan Türkiye'ye sızmaların engellenmesi için her şey yapılacak. Atacağımız adımlar Türkiye'ye destek olacaktır. Bu konudaki kararlılığımız Türkiye hükümeti ile çalışmamızı

gerektirmektedir. Terör saldırılarına karşı savaşmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Basın toplantısının soru cevap bölümünde ise Başbakan Erdoğan, Kuzey Irak'taki hiçbir şartın, terör örgütü PKK'nın burada konuşlanmasına yetki vermediğinin altını çizdi. Başbakan Erdoğan, "Uluslararası hukuk bağlamında bir bölge, komşu ülke topraklarına teröristlerin girmesini sağlarsa, bu, müdahale hakkının Türkiye'ye verir. Bunu onlar da gayet iyi biliyor" şeklinde konuştu.

(İB-İB-ÖZ-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title