Haberler

Bakoyanni: "Türkiye İçin En İyi Büyükelçi Ekümenik Patrik"

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, "Türkiye'nin, Avrupalı Türkiye İçin En İyi Büyükelçinin İstanbul'un (Ekümenik) Ortodoks Patriği Olduğunun Farkına Varması Gerektiğine İnanıyorum" Dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, "Türkiye'nin, Avrupalı Türkiye için en iyi büyükelçinin İstanbul'un (Ekümenik) Ortodoks Patriği olduğunun farkına varması gerektiğine inanıyorum" dedi.

Karamanlis'e Türkiye ziyaretinde eşlik eden Yunanistan Dışişleri Bakanı, 49 yıl aradan sonra yapılan bu ziyareti BBC'ye değerlendirdi.

"Çok önemli ve simgesel anlamı büyük olan bir ziyaretti" diyen Bakoyanni, her iki ülkenin başbakanından da Türk-Yunan ilişkilerini geliştirmek istedikleri yönünde güçlü bir siyasi mesaj duyduklarını kaydetti.

Bakoyanni, her iki başbakanın ayrıca geçmişin sorunlarının üstesinden gelmek istediklerini, bu hedef doğrultusunda işbirliği yapmaya çalışmaya kararlı olduklarını söylediklerini ifade etti.

Türk-Yunan ilişkileri arasında bilindiği gibi sorunlar olduğunu ifade eden Bakoyanni, ancak iyileşmelerin de olduğunu, özellikle ekonomi, turizm ve enerji alanlarında işbirliğinde iyileşmelerin yaşandığını belirtti. Kültürel konularda da çok önemli işlerin yapıldığını vurgulayan Bakoyanni, "Hala çözülmemiş sorunları çözüme kavuşturmak için çalışmamız gerekiyor" dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Bakoyanni, Ege'de yaşanan ihlaller ve Kıbrıs sorununa ilişkin bir soru üzerine, Ege'de kıta sahanlığı konusunda ön görüşmeler yapıldığını söyledi.

Bakoyanni, Kıbrıs meselesininse çok önemli uluslararası bir konu olduğunu kaydetti ve şöyle konuştu:

"Ama iki ülkenin ikili ilişkilerini de etkiliyor. 8 şubatta Kıbrıs'ta yapılacak seçimlerden sonra, daha önceden uzlaşılan BM süreci çerçevesinde yeni bir fırsat penceresinin açılacağını umuyoruz."

Görüşmelerde, Türkiye'nin AB perspektifini de görüştüklerini belirten Dora Bakoyanni, Yunanistan'ın Türkiye'nin AB perspektifi konusundaki mesajının çok açık olduğunu, kriterlere tam olarak uyumun tam üyelikle sonuçlanması gerektiğine inandıklarını kaydetti.

Bakoyanni, "Türkiye, gerekli olan reform çalışmalarını yerine getirir ve AB müktesebatını kabul ederse AB de Türkiye'nin yanında olmalı ve hedefi, yani tam üyeliği sağlamalıdır" dedi.

Türkiye'nin Kıbrıs konusunda önemli sorumluluklara sahip olduğunu da sözlerine ekleyen Bakoyanni, Türkiye'nin Ankara protokolünü imzalayıp, uygulamayı kabul ettiğini, bunun yerine getirilmesini beklediklerini söyledi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı, "Rum Ortodoks Patriğinin statüsü konusunda herhangi bir ilerleme sağlayabildiniz mi?" yönündeki bir soruya ise şu yanıtı verdi:

"Ben Türkiye'nin, Avrupalı Türkiye için en iyi büyükelçinin İstanbul'un (Ekümenik) Ortodoks Patriği olduğunun farkına varması gerektiğine inanıyorum. Ekümenik Patrik bir Türk vatandaşı. Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin ateşli savunucusu. Türkiye'nin bu (ekümenik) patriklik kurumunun hayatta kalmasını sağlaması gerekiyor. Bu, Heybeliada'daki Ruhban Okulu'nun yeniden açılması, yeni kuşak rahiplerin yetişmesi, din özgürlüğünün kabul edilmesi demek. Niyetli olunduğuna inanıyorum. Eğer, niyet varsa, bir yol bulabiliriz."

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title