Haberler

Bakanlar Kurulu Açıklaması (2)

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İsrail'in Gazze'de Orantısız Güç Kullandığını Belirterek, "İsrail'in Hedef Gözetmeksizin, Bir Sindirme ve Toplu Cezalandırma Olan Bu Tutumunu Doğru Bulmuyoruz. Türkiye Olarak Bu Gelişmelerden Büyük Endişe ve Üzüntü Duyuyoruz" Dedi.

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, İsrail'in Gazze'de orantısız güç kullandığını belirterek, "İsrail'in hedef gözetmeksizin, bir sindirme ve toplu cezalandırma olan bu tutumunu doğru bulmuyoruz. Türkiye olarak bu gelişmelerden büyük endişe ve üzüntü duyuyoruz" dedi.

Bakanlar kurulu toplantısının ardından bir açıklama yapan Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, toplantıda dış politikada yaşanan gelişmeleri ele aldıklarını söyledi. İsrail ordu birliklerinin Gazze'ye yönelik operasyonları neticesinde 100'ün üzerinde Filistinlinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Çiçek, "Türkiye olarak bu gelişmelerden büyük endişe ve üzüntü duyuyoruz" diye konuştu. Gazze'nin çok küçük bir yer olduğunu ve orada 1.5 milyon kişinin yaşadığını anlatan Çiçek, insanların üst üste yaşadığı bir yerde sivil yerleşim birimlerinin bombalanmasının hiçbir şekilde kabul edilemeyeceğini vurguladı. İsrail'in orantısız güç kullanımına, birçok genç, yaşlı, kadın çocuğun hayatını kaybetmesinin örnek teşkil ettiğini kaydeden Çiçek, "İsrail'in hedef gözetmeksizin, bir sindirme ve toplu cezalandırma olan bu tutumunu doğru bulmuyoruz. Orantısız güç kullanımı ve bu sebeplerden dolayı bölgede tam bir şiddet sarmalı yaşanmış, barış girişimleri zarar görmüştür" diye konuştu.

İSRAİL'İN GAZZE'YE YÖNELİK SALDIRISI İsrail kara birliklerinin bugün Gazze'den çekilmesini olumlu bulduklarını dile getiren Çiçek, tüm uluslararası camiayı Gazze'deki sivil halka yardım elini uzatmaya çağırdı. Bu saldırılardan en büyük zararı sivillerin gördüğünü ifade eden Çiçek, "Herkes ne yapacaksa bir an evvel elini çabuk tutup sivillere yardım elini uzatması gerekmektedir" şeklinde konuştu. 8 TIR'dan oluşan zaruri ihtiyaç malzemelerinin Gazze'ye gönderildiğini ancak ihtiyaç sahiplerine ulaşamadığını belirten Çiçek, Türkiye'nin 3 yıl için 150 milyon dolarlık taahhüdünü hatırlattı. Türkiye'nin barış görüşmelerinin devam etmesini temenni ettiğini belirten Hükümet Sözcüsü Çiçek, şöyle konuştu:

"Bu sürecin biran evvel başlatılmasında fayda görüyoruz. Gazze şeridinden İsrail'e yönelik füze saldırıları da durdurulmalıdır. Bu tür saldırılar Filistin halkına zarar getirmekte, askeri operasyonlara da vesile olmaktadır. Türkiye bugüne kadar her iki taraf nezdinde imkanları ölçüsünde girişimce bulunan bir ülkedir. Şiddetin son bulması için her kanaldan girişimlerini sürdürmektedir." Başbakan Erdoğan'ın bu çerçevede Mahmut Abbas ve Ehud Olmert ile görüştüğünü anlatan Çiçek, Türkiye'nin bu şiddetin önlenmesi konusunda ellerinden gelen gayreti göstermeye devam edeceğini bildirdi.

KANUN TASARILARI Çiçek, toplantıda 3 ayrı kanun tasarısının da görüşüldüğünü söyledi. Çiçek; Atatürk, Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Kanunu'nda değişiklik yapılmasını öngören tasarının Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının ardından yeniden düzenlendiğini bildirdi. Elektrik piyasası ve bazı kanunlarda değişiklik yapan kanun tasarısını da kurulda ele aldıklarını belirten Çiçek, Türkiye'nin elektrik açığı olan bir ülke olduğunu kaydetti. Hizmetlerin daha düzenli, süratli ve verimli yapılmasına imkan verecek, işlerin sürüncemede kalmasını engelleyen bir düzenleme yapacaklarını ifade eden Çiçek, "Bununla haklı görülmeyen sebeplerden dolayı üretim tesislerini zamanında bitiremeyen ve özel hukuk hükümlerine tabi tüzel kişilerin lisanslarının iptal edilmesi ve lisans iptalini takip eden 3 yıl süreyle lisans başvurusunda bulunmasını engelleyen bir düzenleme getirmektedir. Rüzgar enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak üzere lisans almak için gerekli koşulları sağlayan birden fazla kişinin bulunması halinde teklif ve taahhüt eden tüzel kişiyi belirlemek için bunun Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi tarafından ihale yapılmak suretiyle belirlenmesidir. Yani birden fazla şirketin başvurması halinde kimin bu üretimi gerçekleştireceği ihale yoluyla belirlenecek.

ELEKTRİKTE TRT PAYI DÜŞÜYOR Elektrik Üretim Anonim Şirketi'nin özelleştirme kapsamına alınması halinde bunun bakanlıkla ilgisinin belirli bir süre devam etmesi gerektiğini ifade eden Çiçek, "Çünkü buradan elde edilen gelirlerin yatırımlarda kullanılması, özellikle TEİAŞ, EÜAŞ, Türkiye Kömür İşletmeleri, MTA, BOTAŞ'a bu gelirlerin belli kısmının tahsis edilmesi imkanı verilmektedir. Böylece bu alanda daha fazla üretime imkan verilmesi söz konusu olacak" diye konuştu. Tasarının marine dizel ve motorin tescilinin 31 Aralık 2008'e kadar özel tüketimden muaf tutulmasını öngördüğünü açıklayan Çiçek, ayrıca TRT payının yüzde 2'yi geçmeyecek şekilde düzenleneceğini ve faturalarda görüneceğini bildirdi. Tasarının enerji yatırımlarında kamu ihale hükümlerinin uygulanmamasını düzenlediğini belirten Çiçek, bu yatırımların hızlı yapılması gerektiğini vurguladı. Çiçek, "Yerli yersiz itirazlarla gecikmeler olmaması gerekir" diye konuştu. Çiçek; tasarıyla elektrik, doğalgaz, petrol piyasalarıyla ilgili imar planları değişikliklerini yapmaya, yaptırmaya ve resen onaylamaya Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın yetkili olacağını söyledi.

KARAYOLLARI KANUNU DEĞİŞİYOR Çiçek, Karayolları Kanunu'nda değişiklik öngören tasarıyı da kurulda ele aldıklarını bildirdi. Çiçek, söz konusu tasarının otoyollar, köprüler ve bunlar üzerinde yer alan tesislerin yapım, bakım ve işletmelerinin Karayolları Genel Müdürlüğü ve 4046 sayılı kanun çerçevesinde otoyol ve köprülerde işletme hakkı verilecek şirket veya şirketlerce yürütülmesine imkan verdiğini açıkladı. Toplantıda ayrıca, yatırım ortamının iyileştirilmesiyle ilgili koordinasyon kurulunun faaliyetleriyle ilgili Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in bilgilendirme yaptığını anlatan Çiçek, yabancı yatırımcıların daha fazla yatırım yapmasını teşvik etmek istediklerini söyledi.

(DA-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title