Haberler

Antalya: 1. Aspendos Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali

Antalya'nın Serik İlçesi'ne Bağlı Belkıs Beldesi'nde Bulunan Tarihi Aspendos Antik Tiyatrosu'nda Düzenlenen 1. Aspendos Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali'nde Yapılacak Olan Güreşlerle İlgili Basında Yer Alan Yorum ve Haberler Üzerine, Festivalin Organizatörleri Bir Basın Açıklaması Yaptı.

Antalya'nın Serik İlçesi'ne bağlı Belkıs Beldesi'nde bulunan tarihi Aspendos Antik Tiyatrosu'nda düzenlenen 1. Aspendos Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali'nde yapılacak olan güreşlerle ilgili basında yer alan yorum ve haberler üzerine, festivalin organizatörleri bir basın açıklaması yaptı.

Türk Kültür Sanat Sendikası Genel Başkanı ve Festival Komite Başkanı H. Hüseyin Yılmaz, Devlet Opera ve Bale Sanatçısı ve Festival Genel Koordinatörü Metin Yakar, Belkıs Belediye Başkanı Hümmet Mert ve aralarında ünlü başpehlivan Cengiz Elbiye'nin de bulunduğu pehlivanlar, Aspendos Antik Tiyatrosu'nda bir basın toplantısı düzenledi. Türk Kültür Sanat Sendikası Genel Başkanı ve Festival Komite Başkanı Yılmaz, 1 Ekim-18 Ekim tarihleri arasında yapılan festivalde bugüne kadar Ahmet Özhan, Sertab Erener ve Yunus Emre Oratoryosu konserlerinin başarıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

Basında çıkan bazı haberlerden dolayı büyük üzüntü duyduklarını belirten Yılmaz, "Final gecesi dediğimiz Büyük Türk Gecesi planlandığı gibi en mükemmel ve en ihtişamlı bir şekilde gerçekleştirileceğinden endişeniz olmasın. Türk adından, Türk kültüründen, Türk sanatından rahatsız ve habersiz olan kimselere buradan diyoruz ki; ne kadar rahatsız olursanız olunuz burası Türk yurdudur. Türk kültürü Aspendos'ta sergilenecektir. Türk milleti var olduğundan beri güreş yapmıştır. Türk kültüründe kına gecesinin ve güreşin ayrı bir yeri vardır. Güreşler düğünlerimizin vazgeçilmez bir geleneğidir. Gelenekler kültürümüzün en önemli kaynağıdır. Biz bilinmesini istiyoruz ki; festival programımız planlandığı gibi gerçekleşecektir. Festival programında olduğu gibi Aspendos'ta düğün formatı içinde yağlı güreşler yapılacaktır" dedi.

Yılmaz, Uluslararası Aspendos Kültür ve Sanat Festivali'nin, Uluslararası Opera ve Bale Festivali'ni ortadan kaldırmaya yönelik olmadığını, onu destekler mahiyette olduğunu söyledi. Basında bazı köşe yazarlarının Aspendos'ta yağlı güreş yapılamayacağını belirten yazılar yazdıklarını hatırlatan Yılmaz, "Ulu Önder Atatürk, 'Bu tiyatroyu restore ediniz, ama kapısına kilit vurmayınız, burada temsiller veriniz, güreşler düzenleyiniz' demiştir. Biz Ulu Önder Atatürk'ün bu konuda olan vasiyetini yerine getireceğiz. Burada güreş yapmanın bu tarihi dokuyu hiçbir şekilde zedelemeyeceği, burada her türlü sanatsal etkinliğin gerçekleştirilebileceğini Büyük Türk Gecesi'nde göstereceğiz" diye konuştu.

Yılmaz, basın açıklaması sırasında kendilerine gelen bir bilgiyi de basın mensuplarıyla paylaştı. Almanya ve Rusya'dan organizatörlerin festivalin kendi ülkelerinde de gerçekleştirilmesi için festival komitesiyle bağlantı kurduklarını belirten Yılmaz, "Bizdeki bazı köşe yazarlarının aksine Almanya ve Rusya'dan henüz gösterimi gerçekleştirilmeyen Büyük Türk Gecesi için bize şimdiden talepler geliyor" dedi.

Devlet Opera ve Bale Sanatçısı ve Festival Genel Koordinatörü Metin Yakar da yaptığı açıklamada, Büyük Türk Gecesi'nin Türk kültürünü anlatan bir tiyatral geçiş olduğunu ifade ederek, "Henüz bizim bile gösterimini gerçekleştirmediğimiz Büyük Türk Gecesi'ne Almanya'dan gelen mailde, 'Büyük Türk Gecesi şovunuz bizim ilgimizi çekmekte ve biz sizle kontak kurmak ve sizi Almanya'ya davet etmek istiyoruz' deniliyor" şeklinde konuştu.

Belkıs Belediye Başkanı Hümmet Mert ise yaptığı açıklamada, Aspendos'ta 1965 yılından 1987 yılına kadar güreşler yapıldığını söyleyerek, "9. Cumhurbaşkanı sayın Süleyman Demirel her başbakanlığı döneminde burada yapılan güreşlere devamlı geliyordu. Burada güreşler mayıs ayını ilk haftasında gerçekleştiriliyordu. Aralarında Hüseyin Çokal'ında bulunduğu birçok başpehlivanı burası yetiştirdi" dedi.

Başpehlivanlardan Cengiz Elbiye ise bu organizasyonu yapanlara çok teşekkür ettiğini belirterek, "Burada epeydir güreşler yapılmıyor. Ben çocukluk dönemimdeki güreşlerimi hep burada yaptım" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title