Haberler

Ankara: Türkiye'nin İlk Biodizel İşleme Lisansını Biopet Aldı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (Epdk) Başkanı Yusuf Günay, Biodizel Ürünlerin İptidai Tesislerde Standardına Uygun Olmadan Üretilerek Piyasaya Sürüldüğünün İfade Edildiğini Belirterek, "Bu Durumdan, Ülke Ekonomimiz Olduğu Kadar, Bu Sektörde Köklü Bir Şekilde Yer Alıp Oyunu Kuralına Göre Oynamak İsteyen Biodizel Üreticileri de Yara Almaktadır" Dedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, biodizel ürünlerin iptidai tesislerde standardına uygun olmadan üretilerek piyasaya sürüldüğünün ifade edildiğini belirterek, "Bu durumdan, ülke ekonomimiz olduğu kadar, bu sektörde köklü bir şekilde yer alıp oyunu kuralına göre oynamak isteyen biodizel üreticileri de yara almaktadır" dedi.

Günay, Biopet şirketine işleme lisansı verilmesiyle ilgili törene katıldı. Başkent Organize Sanayi Bölgesi'nden tesiste gerçekleştirilen törende bir konuşma yapan Günay, Türkiye'de tarım-sanayi bütünleşmesini sağlayacak bioyakıtların ülke ekonomisine kazandırılmasının bir sorunluluk olduğunu belirtti. Biyoyakıt sektörünün sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için öncelikle bu ürünleri kimlerin, hangi standartlarda ve şartlarda üretip satabileceğinin belirlenmesinin şart olduğunu kaydeden Günay, bu konuda ilgili mevzuatın oluşturulduğunu ve uygulamada da önemli mesafeler alındığını söyledi. Günay, mevzuat gereği biodizel akaryakıt kabul edildiği için piyasa faaliyetlerinin yapılası için de lisans almanın zorunlu olduğunu hatırlattı. Biodizel üretimi Çin 215 şirketin lisans başvurusu yaptığını, ancak başvuruların sonuçlandırılabilmesi için şirketlerin TSE tarafından, standartlara uygunluk ve imalat yeterlilik belgesi almaları gerektiğini kaydeden Günay, bugüne kadar bu evraklarını tamamlayan 2 firmaya işleme lisansı verildiğini ve yakın zamanda da eksiklerini tamamlayan 7-8 firmanın daha lisans alacağını bildirdi. Biodizel ürünlerinin iptidai tesislerde standardına uygun olmadan üretilerek piyasaya sürüldüğünün ifade edildiğini belirten Günay, "Bu durumdan, ülke ekonomimiz olduğu kadar, bu sektörde köklü bir şekilde yer alıp oyunu kuralına göre oynamak isteyen biodizel üreticileri de yara almaktadır" dedi. Bugüne kadar EPDK tarafından biodizelle ilgili 217 firmanın denetlendiğini ve bunlardan 194 adedinin lisansı olmadan faaliyet gösterdiği için mühürlendiğini ve 41 firmaya yaklaşık 6 milyon YTL para cezası uygulandığını belirten Günay, "Bizim için önemli olan düzenleme ve denetlemelerimizle bioyakıtların üretiminden petrol piyasasında pazara sunumuna kadar tüm aşamaların belli standartlara ve kurallara göre işlemesini temin etmektir. Sektörün beklentisi de bu yöndedir. Nasıl ki bir akaryakıt tüketicisi ürününü kullandığı markaya ve bu ürünü kendisine satanlara güvenerek hizmet alıyorsa aynı güveni bioyakıtların kullanımı için de tesis etmemiz şarttır" diye konuştu.

Günay, 1 Ocak 2007'det itibaren piyasada satışa sunulan biodizelin tıpkı benzin ve motorin gibi ulusal marker ile işaretlenecek olmasının da piyasayı disipline etme ve güven tesis etme sürecini hızlandıracağını vurguladı.

Biopet Yönetim Kurulu Başkanı Emin Genç ise biodizelde ÖTV'nin sıfırlanmasını istediklerini, bunun tarımın gelişmesi için de çok önemli olduğunu söyledi. Günay daha sonra Genç'e işleme lisansını verdi. Günay ve Genç tesisi gezdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title