Haberler

Ankara: Büyük Balkan Kentleri 7. Uluslararası Dostluk ve İşbirliği Konferansı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in Ev Sahipliğini Yaptığı Büyük Balkan Kentleri 7. Uluslararası Dostluk ve İşbirliği Konferansı Başladı. Hükümeti Temsilen Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in de Katıldığı Konferansta Dostluk ve İşbirliği Mesajları Verildi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in ev sahipliğini yaptığı Büyük Balkan Kentleri 7. Uluslararası Dostluk ve İşbirliği Konferansı başladı. Hükümeti temsilen Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in de katıldığı konferansta dostluk ve işbirliği mesajları verildi.

Sheraton Otel'de düzenlenen konferansa, Bakan Çiçek'in yanı sıra Balkan ülkelerinin belediye başkanları ve çok sayıda davetli katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Büyük Balkan Kentleri Birliği'nin meslektaşı Selanik Belediye Başkanı Vasilyos Papagergopoulos'un girişimleri ile 2000 yılında Balkan kentleri arasında dostluk ve işbirliğini geliştirmek amacıyla kurulduğunu ve ilk konferansın Selanik'te yapıldığını belirtti.

Bu tür konferansların karşılıklı dostluk ve kültürel anlayışın gelişmesine büyük katkılar sağlamasının yanında belediye hizmetlerine ilişkin bilgi ve tecrübelerin değişimine de imkan sağladığının bir gerçek olduğu belirten Gökçek, bu nedenle Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak konferansa en başından beri aktif olarak katılmaktan ve bu yılki konferansa evsahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi. Tarihi belgelerin, balkanların hep tarihe yön veren bir bölge olduğunu, bazen çağlar değiştiren büyük gelişmelere sebep olduğunu ve bazen de dünya savaşlarının çıkmasına neden olduğunu gösterdiğini belirten Gökçek, şöyle konuştu:

"Balkanlarda hoşgörü ve barışın hakim olduğu dönemlerde sanat, kültür, ekonomi, eğitim ve ülkelerin imarında büyük gelişmeler görülmüş çatışmaların olduğu dönemlerde de yüzıllarca birarada barış içinde yaşamış olan Balkan halkları dünya mimarisi sanatına büyük katkılar sağlamış ve demokrasi gibi çağdaş bir yönetim biçiminin de temellerini atmayı başardıktan sonra aralarındaki diyologların bozulması neticesinde hiç kimseye faydası olmayan çatışmalar yaşamış ve üzülerek belirtmeliyim ki yüzyılların kazanımı olan tarihi mirasların bir günde yıkılması insanlarımız arasında kin ve nefret tohumlarının atılması gibi talihsiz dönemler de geçirmiştir."

Gökçek, dünyanın en karışık bölgelerinden biri olan Balkanlarda barış ve dostluğu geliştirmek ve tüm insanlığın ortak değerleri olan tarihi eserleri korumak için biraraya geldiklerinin belirterek, "Bu tarihi değerleri korumak hepimizin ortak sorumluluğudur" dedi. Yerel yönetimler olarak halkların barışa, kardeşliğe olan ihtiyaçlarını en iyi bilenin siyasetçiler olduklarını belirten Gökçek, "Yine savaş terör ve sosyal patlamaların sıkıntılarını en derinden hisseden bizleriz. Biz savaşlar, yıkımlar istemiyoruz. Çatışmacı ve ayrımcı politikaları reddediyoruz" diye konuştu.

Gökçek, medeniyetler arasında artan ayrışmaları birleştirecek köprülere ihtiyaç olduğunu belirterek, onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış Anadolu topraklarında böyle bir konferansa evsahipliği yapmaktan dolayı mutluluk duyduğunu söyledi. Konferansta bir konuşma yapan Selanik Belediye Başkanı Papagergopoulos ise ülkeler arası diyaloğun durduğu yerde şehirler arası diplomasiye yürekten inandığını söyledi. Ankara'da bölgedeki şehirler adına önemli ve tarihi adımlar atıldığını belirten Papagergopoulos, bu organizasyonun Balkan ülkeleri arasındaki işbirliği açısından önemli olduğunu vurguladı.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise konuşmasında, Balkan ülkelerinin belediye başkanlarının biraraya gelmesini çok başarılı bulduğunu belirterek, hükümet olarak bu tip toplantıları desteklediklerini ve önem verdiklerini söyledi. Çiçek, Balkanların acıların, gözyaşının coğrafyası olduğunu artık bu dönemin geride kalması gerektiğini belirtti.

Günümüz dünyasında artık bölgesel değil kıtalararası işbirliği yapıldığına kaydeden Çiçek, Avrupa Birliği'nin, Asya İşbirliği'nin böyle organizasyonlar olduğunu söyledi. Toplantının zamanlamasına dikkat çeken Çiçek, "Bölgede istikrarsızlık ve güvensizliğin olduğu bir dönemde balkan ülkeleri dostluk ve işbirliği için adım atıyorsa bu başkalarına da örnek olacaktır" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title