Haberler

750 Yıllık Gelenek: Çoban Bayramı

Burdur'un Tefenni ilçesinin Hasanpaşa beldesinde bu yıl 13'üncüsü düzenlenen geleneksel Yünüm Böğet (Çoban Bayramı/Koyun Yıkama ve Boyama) etkinlikleri şenlik havasında yapıldı.

Burdur'un Tefenni ilçesinin Hasanpaşa beldesinde bu yıl 13'üncüsü düzenlenen geleneksel Yünüm Böğet (Çoban Bayramı/Koyun Yıkama ve Boyama) etkinlikleri şenlik havasında yapıldı.

Kökleri Orta Asya'ya uzanan, 750 yılı aşkın geçmişi olan tarihi Yünüm Böğet etkinlikleri kapsamında, sürü lideri koyunlar ve koçlar Beydağları'ndaki özel bir taştan elde edilen kırmızı boyayla boyandı. Yöreye has tekerleme ve maniler eşliğinde çoban tarafından boyanan sürü lideri, "tostos" denilen deneme koşusuna hazır hale getirildi.

Deneme koşusunun ardından sürü liderleri dinlenmeye çekilirken vatandaşlar, günün ilk ışıklarıyla başlayacak yarışı bekledi. 21 koyun sürüsü, şafak vakti çobanların öncülüğünde bögetten (su birikintisi) geçmeye çalıştı. Dereyi en kesintisiz ve coşkulu geçen sürülerin sahiplerine çeşitli hediyeler verildi.

Hasanpaşa kategorisinde Ramazan Bayar, Yusuf Çelikli ve Mustafa Salman'ın sürüleri birinciliği, Ahmet Özel, Abdurrahman Bayar ve Kenan Göncün'ün sürüleri ikinciliği paylaştı. Dışarıdan gelenler kategorisinde birinciliği Süleyman Şenün ve Yusuf Özçoban'ın sürüleri paylaşırken ikinciliği İzzet Özel'in sürüsü elde etti.

Hasanpaşa Belediye Başkanı Bayram Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl katılımın çok yüksek olduğunu geleneği yaşatmakta çok zorlandıklarını söyledi.

Yıldız, "Çay bardağı kadar gelirimiz var. Yaptığımız veya yapmaya çalıştığımız her şey bir sürahi kadar oluyor. Halkın katkısı çok çok iyi. Sponsorlarımız olmasa inanın bunu götürme şansımız yok. Kültür ve Turizm Bakanlığından umarım bu yıl birazcık destek alırız" dedi.

- BURDUR

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title