Haberler

50 Yıldır Veremle Savaşıyor

Bursa Verem Savaşı Derneği Başkanı Necdet Erece, Ömrünün 50 Yılını "Dünya Tarihi Kadar Eski Bir Hastalık" Olarak Bilinen Veremle Mücadele Çalışmalarına Veren, 70 Yaşında Olmasına Rağmen Mücadelesini Aynı Heyecan ve İstekle Sürdüren Bir "Sağlık Neferi"...

Bursa Verem Savaşı Derneği Başkanı Necdet Erece, ömrünün 50 yılını “Dünya tarihi kadar eski bir hastalık” olarak bilinen veremle mücadele çalışmalarına veren, 70 yaşında olmasına rağmen mücadelesini aynı heyecan ve istekle sürdüren bir “sağlık neferi”...

Ankara Yenişehir Sağlık Meslek Lisesi'nden mezun olduğu 1958 yılında Sağlık Bakanlığınca, o dönem Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF'in desteğiyle yürütülen “Türkiye BCG Kampanyası”nda görevlendirilince veremle mücadeleyle tanışan, geçen 50 yılda gönüllü olarak il il dolaşarak verem savaşı çalışmalarının içinde aktif olarak yer alan Erece, yaşamını adeta veremle mücadeleye adadı.

Sağlık Bakanlığı bünyesindeki “Verem Savaşı Teşkilatı”nda, emekli olduğu 1996 yılına kadar değişik kademelerde görev alan Erece, 1980 yılında bakanlıkça veremle ilgili “Bölge başkanı” olarak atandığı Bursa'da, Verem Savaşı Derneği'nin yönetim kuruluna girerek devletle dernek arasındaki ahenkli çalışmanın da içinde yer aldı.

1992 yılından beri Bursa Verem Savaşı Derneği başkanlığı yapan, l5 yıldır da Türkiye Ulusal Verem Savaşı Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi olan Erece, bugüne kadar 4'ü sağlık bakanlarından olmak üzere çok sayıda takdir, teşekkür belgesi, plaket ve madalya aldı. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in elinden de “Şükran plaketi” alan Erece'nin, Bursa'da çok sayıda sağlık yatırımı ve hizmette de imzası bulunuyor.

“GÖNÜL VERDİM”

Erece,  yıllardır verem savaşında ikmal, eğitim ve hasta takipleri gibi hizmetlerde çalıştığını, dernek başkanlığı sırasında da bu hizmetleri sürdürdüğünü belirtti.

“70 yaşındayım, yaptığım işten çok zevk alıyorum. Yaşadığım sürece de işime devam etmek istiyorum” diyen Erece, bugüne kadar görevini layıkıyla yerine getirdiğini, aynı ahenk ve zevkle çalışacağını söyledi.

Erece, şöyle konuştu:

“Verem savaşı derneği bir ekoldür, okuldur. Bu okula girdikten sonra ölünceye kadar mezun olmanın imkanı yok, ebediyen çalışmak gerekir. Ben de bu okula gönül verdim, canla başla çalışıyorum. Federasyon Başkanımız Prof. Dr. Ferit Koçoğlu bu yüzden bana, (İnşallah ölürken de 'verem' demez de kelimei şahadet getirirsin) diye espri bile yapıyor.”

VEREMLE MÜCADELEDE NEREDEN NEREYE

Erece, Türkiye'de 1940'lı yıllarda verem nedeniyle ölümlerin “Her evin önünde bir teneşir var” denilecek kadar fazla olduğunu, ancak Sağlık Bakanlığının 1953 yılında veremle savaşa katılımıyla bu alanda önemli bir mücadelenin başladığını anlattı.

Kendisinin de 1958 yılında dahil olduğu bu mücadelede Türkiye'yi adım adım dolaştıklarını, dispanserler kurduklarını, buralarda görev yapacak personeli eğittiklerini belirten Erece, bu süreçte 5 kez aşı kampanyası düzenlendiğini, 1966 yılında mücadeleye katılan röntgen ekipleriyle bir kez Türkiye'nin genelini kapsayan mikrofilm taraması yaptıklarını, belirlenen verem hastalarını dispanserlere yönlendirdiklerini kaydetti.

Bu çalışmalar sonucu 1970-1972 yıllarına gelindiğinde veremli sayısının binde bire düştüğünü, Türkiye'nin Avrupa ve dünya standardını yakaladığını ifade eden Erece, şöyle devam etti:

“Bu rakamı yakalayınca veremi bir yerde hapsederek mücadeleye devam etmemiz gerekirken, bakanlığımız ve ilgili kurumlar olarak biz rehavete kapıldık ve bu sistemli, programlı, dört dörtlük çalışmayı yavaşlattık. O dönemde göğüs hastalıkları hastaneleri yeni açılan tıp fakültelerine hastane olarak verildi. Geri kalanlar da ve dispanserlerdeki aktiviteler de yavaş yavaş tamamen bitince Türkiye'de verem yeniden hortladı.”

Veremle mücadelede son yıllarda önemli adımlar atılmasına rağmen hala vaka sayısıyla ilgili sağlıklı bir veri bulunmadığını öne süren Erece, şu an Türkiye'de kayıtlı veremli hasta sayısının 22 bin olduğunu, ancak sayının bunun iki katı olduğunu düşündüğünü ifade etti.

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNE SİTEM

Erece, verem savaşında çok eskiye dayanan devlet-dernek ilişkilerinin

son zamanlarda koptuğundan yakındı.

Bursa Sağlık Müdürlüğünün, geçtiğimiz günlerde Nilüfer Verem Savaşı Dernek Dispanserinde görevli bütün sağlık personelini kendilerine haber vermeden gizlice çektiğini öne süren Erece, bu gelişme üzerine dernek olarak dispanserde çalışacak personel bulduklarını söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Haberler

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title