Haberler

15 Temmuz Şehitler Çeşmesi Açıldı

Üsküdar Belediyesi ve yardımseverlerin katkılarıyla Çengelköy Meydanında yapımı tamamlanan 15 Temmuz Şehitler Çeşmesi törenlearak demokrasi nöbetlerine katılan vatandaşların yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, İstanbul Valisi Vasip Şahin, AK Parti İstanbul...

Üsküdar Belediyesi ve yardımseverlerin katkılarıyla Çengelköy Meydanında yapımı tamamlanan 15 Temmuz Şehitler Çeşmesi törenle

arak demokrasi nöbetlerine katılan vatandaşların yanı sıra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez, İstanbul Valisi Vasip Şahin, AK Parti İstanbul İl Başkanı Dr. Selim Temurci, eski milletvekilleri Osman Boyraz ve Hüseyin Besli, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'in katılımıyla açılan çeşme 35 ton yekpare mermerden inşa edildi.

Kan damlası ve göz yaşını temsil eden şeklinin yanı sıra üzerine bulunan 8 harenin cennetin 8 kapısını temsil ettiği belirtilen 15 Temmuz Şehitler Çeşmesinin açılışı saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kur'an-ı Kerim tilavetiyle açıldı.

Açılışta konuşan Çengelköy Mahalle Muhtarı Can Cumurcu, "Çok şeyler konuşuldu çok şeyler anlatıldı. Daha da anlatıldı. Şunu söyleyebilirim ki bu aziz milletin vatan bayrak devlet için neler yapabileceğini bütün dünyaya gösterdi. Bütün dünyada bunu çok iyi anladı" dedi.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ise şehitler diyarı Çengelköy'de böyle bir çeşmenin çok anlamlı olduğunu belirterek, "15 temmuz şehitleri başta olmak üzere canlarını seve seve feda etmiş şehitlerimizin hatırasını yad etmek üzere onların 15 temmuzdaki kahramanlık destanını nesilden nesile kıyamaete kadar yaşatmak üzere hazırlamış olduğumuz 15 temmuz şehitler çeşmemizi açıyoruz. Davetimize icabet ettiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum. Çok güzel ve anlamlı bir çeşmeyle üsküdarlıların istanbulluların huzurundayız. Eserin ortaya çıkmasına vesile olanlara da teşekkür ediyorum. Eserin ön ve arka yüzünde hattat Hasan Çelebi hocamıza teşekkür ediyorum. Anlamlı bir eser oldu yaşayan bir çeşme oldu. Birileri fiziki olarak kuvvet uygulamaz ise kıyamete kadar bulunmasını istiyorum. Bu çeşmeden su içenler, serinlemek amacıyla istifade edenler her fırsatta şehit ve gazilerimizi yad edecekler. Bu eserinde üsküdar da olması ayrı bir anlam taşıyor. 15 temmuz gecesi bu alan adeta bir savaş alanı oldu. 13 şehidimiz 106 gazimiz vardı. Bu çeşmemiz buraya çok yakıştı. Şehitlerimiz canını ve hayatını temsil eden özel bir tasarımla yaptık" şeklinde konuştu.

Ayşe aytaç'ın eşi mustafa Aytaç şehit yakınları adına, istanbul eski Milletvekili Osman Boyraz selamlama konuşması yaptı.

AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, "Eğer 15 temmuz bizim için anlamı çok büyük diyorsak, onu unutmayacaksak hele hele çengelköy bu çeşmeye ve 15 temmuz adına yapılan her esere kıymet vermeliyiz. O gece bu caddede bulunup bizi arayan kardeşlerime, en fazla şehit verdiğimiz ilçe üsküdar. Aziz mahmud hüdayinin şehrinde yaşamak ayrı bir onurdur. O gecenin kahramanlarına teşekkür ediyorum" diye konuştu.

İstanbul Valisi Vasip Şahin, darbe girişimi sırasında ilk haberin Çengelköyden geldiğine değinerek, "biz ihtilal yaptık söylemlerinin duyulmasıyla biz ihbarı değerlendirmeye aldık. Tabi biz büyük bir ihanet kalkışması beklemediğimiz için bir iki sarhoşun işi bu diye düşündük. Haber bu asayiş olayı da olsa incelememiz gerekiyordu. Kısa zaman sonra işin rengi belli olmaya başlamıştı. Kısa süre sonra köprünün bu ihanet şebekesi tarafından tutulduğu yönündeydi. Ondan sonra biz köprüye geldik. Birinci ordu komutanımızla bu noktaya gelerek bir müddet buradan süreci sevk ve idare etmeye çalıştık. Cenab-ı Allah bir daha o günleri yaşatmasın. Çok savaşlar yaşadık, bu defa içimizden kendimiz gibi insanlarla mücadele ettik, hamdolsun bu millet iradesini ortaya koydu. O gün Sayın Cumhurbaşkanımızın tek bir ifadesiyle yüz binler sokağa çıkarak bu milletin nasıl bir millet olduğunu gösterdi" ifadelerini kullandı.

Son protokol konuşmasını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlık Müsteşarı Fatih Dönmez yaptı.

Dönmez, şunları söyledi:

"Gururluyum iyi ki bu milletin bir bireyiyim. Gururluyum iyi ki İstanbulluyum, Üsküdarlıyım, Çengelköylüyüm. O süreçte burada değildim fakat olayları yakınen takip ettik. O şanlı direniş olmasaydı şehitlerimizin sayısı daha fazla olacaktı. Bu ihanet çetesi bu kalkışmayla birlikte birçok fitne ateşini salmıştı. Müsaade etmeyeceğiz"

Konuşmaların ardından 15 Temmuz Şehitler Çeşmesinin etrafında kurulan platformda video mapping gösterisi yapıldı. Açılışı kurdelesini ise şehit ve gazi yakınları ile protokol üyeleri İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz'ın dualarıyla birlikte kesildi.

Kaynak: AA / Güncel

Fatih Dönmez Vasip Şahin Ak Parti İstanbul Politika Güncel Haberler

title