Haberler

Yılmaz: "2006 Enflasyonu Bizi Çok Üzdü"

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2006 Yıllık Enflasyon Verilerinin Yüzde 5 Hedefinin Çok Üzerinde Olduğunu, Bu Durumdan Büyük Üzüntü Duyduğunu Söyledi.

-Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2006 yıllık enflasyon verilerinin yüzde 5 hedefinin çok üzerinde olduğunu, bu durumdan büyük üzüntü duyduğunu söyledi.

ANKARA(ANKA)Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2006'da enflasyonun yüzde 9.65 olarak gerçekleştiğini anımsatarak, bu rakamın yıl sonu hedefi olan yüzde 5'in oldukça üzerinde olduğunu söyledi. Yılmaz, "Açık enflasyon hedeflemesi rejimine bakıldığında ilk yılda hedeften bu denli sapma görülmesi bizim için oldukça üzücüdür" dedi. Yılmaz, bu sapmanın nedenleri ve alınması gereken tedbirler konusunda Hükümet'e açık mektup yazacaklarını bildirdi.

Merkez Başkanı Durmuş Yılmaz, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nda yaptığı "Ekonomik Görünüm" başlıklı konuşmada, enflasyon özelinde 2006 yılını değerlendirirken, 2007'ye ilişkin öngörülerini anlattı. Yılmaz, maliye politikasının enflasyon hedefleri ile önemli ölçüde uyumlu seyretmesi sonrasında dört yıl boyunca konulan enflasyon hedeflerine ulaşıldığını söyledi. Yılmaz, 2005 yılı sonunda gerçekleşen yüzde 7.7'lik enflasyon oranının son 35 yılın en düşük rakamı olduğunu kaydetti. Yaşanan olumlu gelişmelere karşın fiyat istikrarının henüz sağlanamadığına dikkat çeken Yılmaz, enflasyonla mücadelenin zorlu bir süreç olduğunu söyledi.

Başkan Yılmaz, 2006 yılında enflasyon hedefinden uzaklaşıldığına dikkat çekerek, 2006 yılının, enflasyon üzerinde arz şoklarının, mevsimsel koşulların ve dışsal unsurların oldukça baskın olduğu bir yıl olduğunu anımsattı. Bu nedenle 2006 başından itibaren, özellikle ilk 7 ayda enflasyonda bir yükselme eğilimi görüldüğünü kaydeden Yılmaz, yıllık enflasyonun temmuz ayında yüzde 11.7 seviyesine çıktığını anımsattı. Yılmaz, bu yükselişte, yılın ilk yarısında etkili olan bir diğer önemli unsurun da petrol ve diğer emtia fiyatlarının uluslararası piyasalarda hızlı bir biçimde artması olduğunu söyledi. Yıl sonu enflasyonuna ana harcama grupları şeklinde bakıldığında, giyim ve ayakkabı ile haberleşme gruplarında yıllık enflasyonun hedefin altında kaldığını belirten Yılmaz, diğer gruplarda ise hedefin üzerinde bir gerçekleşme olduğunu bildirdi. Hizmet grubu enflasyonundaki katılığın, 2006'da da önceki yıllarda olduğu gibi önemli bir engel olduğunu anlatan Yılmaz, bu grupta enflasyonun yüzde 12.2 olarak gerçekleştiğini anımsattı.

YÜZDE 5'İN ÜZERİNE ÇIKTI

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2006 yılının Aralık ayında tüketici fiyatlarının aylık bazda yüzde 0.23 artarak beklentilerin altında kaldığını, yıllık enflasyon 2006 yılını tek haneli rakamla yüzde 9.65 olarak tamamladığını söyledi. Bu rakamın yıl sonu hedefi olan yüzde 5'in oldukça üzerinde olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Enflasyon hedeflerinden sapma görülmesi bu rejimi uygulayan ülkelerde karşılaşılan bir durum olsa da, açık enflasyon hedeflemesi rejimine başladığımız bu ilk yılda hedeften bu denli sapma görülmesi bizim için oldukça üzücüdür" dedi.

"HÜKÜMET'E MEKTUP GÖNDERECEĞİZ"

Hükümet'e, bu sapmanın nedenleri ve alınması gereken politika tedbirlerini anlatan ayrıntılı bir "açık mektup" göndereceklerini belirten Yılmaz, bunu da kamuoyu ile paylaşacaklarını anlattı. Yılmaz, Türk parasındaki değer kaybının da etkisiyle yurtiçi enerji fiyatlarını arttırarak enflasyon oranlarının yükselmesinde önemli rol oynadığını kaydetti.

ENFLASYONUN SEYRİ

Petrol ve enerji fiyatlarının enflasyon hedeflerini her zaman etkileyebilecek önemli bir risk unsuru olduğunu anlatan Yılmaz, hizmetler sektöründeki fiyat katılıklarının giderilmesinin enflasyonla mücadelede büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Yılmaz, bunun için söz konusu sektörde arzı ve rekabeti arttırıcı uygulamalara gidilmesi gerektiğini belirtti. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title