Haberler

Hangisinde Neredeyiz" İsimli Sempozyum Gerçekleşti

Sakarya Üniversitesi Kadın Aile Sağlık ve Sosyal Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen ve kadın sağlığını konu edinen “Hangisinde Neredeyiz” adlı sempozyum, SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapıldı.

Sakarya Üniversitesi Kadın Aile Sağlık ve Sosyal Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından düzenlenen ve kadın sağlığını konu edinen "Hangisinde Neredeyiz" adlı sempozyum, SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapıldı.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen sempozyumun açılış töreni Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş'un katılımıyla gerçekleşti. Törende konuşan Vali Coş, sempozyumun öngörülen amaçlara ulaşmayı kolaylaştırmasını ve kadın hakları konusunda yararlı olmasını dilediğini ifade etti. Kadına yönelik şiddet gibi konuların incelenirken daha temel bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini belirten Coş, konunun insan hakları sorunu olduğunu ve bu kapsamda ele alınması gerektiğini söyledi.

Vali Coş, şöyle devam etti: "Konu sadece yoğunlukla kadınlara yönelik olarak görülse de yakın coğrafyamızda meydana gelen ve binlerce kişinin ölümüne neden olan şiddet olayları da dikkate alındığında, şiddetin ne gibi sorunlara yol açtığını yakinen hissedebiliyoruz. Şiddetin azalması için kadın erkek ayrımı yapmadan, başta yaşam hakkı olmak üzere tüm temel insan haklarının herkes tarafından kullanılabilecek hale getirilmesi tüm insanlar için bir vazifedir. Bu konuda mücadele etmek ve mücadele edenlere destek vermek, tüm insanlar için varlığın temel sebebidir. İnsanım diyen herkes bu konuda üzerine düşen davranışı yerine getirmelidir" dedi.

SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas da törende yaptığı konuşmasında, son yıllarda üniversitede kadınların etkinliğini artırmak için büyük destek verdiklerini belirtti. Üniversite olarak yüzde 45 oranında kadın çalışan ve öğrenci nüfusuna sahip olduklarını işaret eden Prof. Dr. Elmas, bu konuda söylemden eylem bölümüne geçtiklerini, Uygulama Merkezi'ni de bu kapsamda açtıklarını dile getirdi. Merkezin her türlü faaliyetine tam destek verdiklerini aktaran Elmas, "Camimizin bulunduğu yerde Aile ve Rehberlik Danışma Merkezi oluşturuldu. Diğer birimlerde de bunu yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu konuda gelen talepleri her türlü değerlendireceğiz" diye konuştu. Kampüs ile yurtlar arasındaki yolun karanlık olduğunu ve özellikle kız öğrencilerin bu konuda sıkıntı yaşadıklarını söyleyen Elmas, Vali Coş'tan yolun aydınlatılmasını istedi. Böyle toplantıların daha fazla olması gerektiğini belirten Elmas, var olan sorunların görmezden gelinmeden anlayarak çözme girişiminde bulunulmasının daha doğru olacağını sözlerine ekledi.

SAÜ Kadın Aile Sağlık ve Sosyal İşler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nurgül Keser ise konuşmasında kadınların sosyal rol açısından erkeklere göre çok farklı bir kimliği olduğunu ifade etti. Toplumsal cinsiyette hakkaniyet adını verdikleri, kadın ve erkeğin farklı gereksinimi ve güçlerinin olduğu konusuna değinen Prof. Dr. Keser, bu farklılıkların belirlenerek iki cinsiyet arasından dengeyi düzeltecek şekilde gerekenlerin yapılması gerektiğini kaydetti. Cinsiyeti nedeniyle toplumun kadına biçtiği rol ve beklentilerin kadınların insan hakları kapsamındaki bazı haklarını elde edememesine yol açtığına vurgu yapan Keser, bu durumun ise kadın sağlığı açısından bir kısır döngü oluşturduğunu söyledi. Sempozyumda bu kapsamda oluşan kronik hastalıklar ve kadınları ilgilendiren hastalıkları paylaştıklarını aktaran Keser, şöyle devam etti: "Kadın sağlığını iyileştirmek için hemen etki istendiğinde sağlık hizmetleri, orta düzeyde etki istendiğinde gelir dağılımının düzenlenmesi ve eğitim, kalıcı etki istendiğinde ise toplumda cinsiyette eşitlik ve hakkaniyetin sağlanması gerekiyor. Merkezimizde akademik yönden sürece nasıl katkıda bulunulabileceği konusuna kafa yoruyoruz. Bu kapsamda üniversitelerarası akademik platformun oluşturulması ve kadınla ilgili sorunlara el birliğiyle çözüm bulunmasına yardımcı olunması gerekiyor"şeklinde konuştu.

Sempozyum açılış konuşmalarının ardından SAÜ Devlet Konservatuvarı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nevra Küpana'nın piyano dinletisi ve Öğr. Gör. Kerem Cenk Yılmaz'ın koreografisini hazırladığı dans gösterisi ile devam etti. Açılış töreninin ardından sempozyumun içeriğini Meme Kanseri, Jinekolojik Kanserler ve Kadın Kalbini Anlamak başlıklı oturumlara geçildi. - SAKARYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sakarya Üniversitesi Hüseyin Avni Coş Muzaffer Elmas Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Nihal Candan tekrar cezaevine girecek mi? Nihal Candan yeniden içeri mi giriyor? Sedef Şahin kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sedef Şahin kaç yaşında, nereli? Sedef Şahin biyografisi! 1 Mayıs'ta borsalar kapalı mı? #128176 1 Mayıs'ta borsada işlem yapılıyor mu? 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI: İşçi ve Emekçiler Bayramı anlamlı, uzun-kısa mesajlar! 1 Mayıs'ta EGO ücretsiz mi, otobüsler bedava mı? Ankara'da 1 Mayıs toplu taşıma ücretsiz mi? 1 Mayıs'ta kütüphaneler açık mı? 1 Mayıs'ta hangi kütüphaneler açık? Biricik Belediye Başkanı istifa mı etti? DEM Partili Mehmet Begit neden istifa etti, olay ne? #128204 1 Mayıs'ta bankalar tatil mi? 1 Mayıs'ta bankalar resmi tatil mi? 1 Mayıs hangi yollar kapalı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda İstanbul'da hangi yollar açık olacak? Alternatif güzergahlar neresi? 1 Mayıs'ta METRO ve OTOBÜS çalışıyor mu? İşçi Bayramı'nda otobüs ve metrolar açık mı? #128653 1 Mayıs'ta hastaneler açık mı? 1 Mayıs'ta aile hekimleri çalışıyor mu? Eczaneler, sağlık ocağı ve hastaneler açık mı? 1 MAYIS KAPALI YOLLAR VE ALTERNATİF GÜZERGAHLAR | #9940 1 Mayıs'ta kapalı olan yollar hangisi? İstanbul alternatif güzergahlar neler? SON DAKİKA: 1 MAYIS'TA TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ?#128653 1 Mayıs'ta otobüs, metro, metrobüs, marmaray bedava mı? #128669 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda okullar tatil mi? #128226 1 Mayıs Çarşamba okullar kapalı mı? BAHAR son bölümde ne oldu? Bahar 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? BAHAR yeni bölüm fragmanı izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title