Haberler

Gençler ve Avrupa Birliği Paneli"

Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aydın: "Biz her zaman güç ve bilgi noktasında hakimiyet kurmada zorlanmışız. Onlar güç ve bilgiyi bir araya getirmede yani gücün bilgiyi yönlendirdiği süreçte hep var olmuşlar.

Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Aydın, "Biz her zaman güç ve bilgi noktasında hakimiyet kurmada zorlanmışız. Onlar güç ve bilgiyi bir araya getirmede yani gücün bilgiyi yönlendirdiği süreçte hep var olmuşlar. Batı her zaman doğuyu tanımlayan betimleyen olmuştur" dedi.

Aydın, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası, AB Bilgi Merkezi ile Atatürk Üniversitesi'nin "9 Mayıs Avrupa Günü" dolayısıyla Mavi Salonda "Gençler ve Avrupa Birliği" konulu panelde yaptığı konuşmada, doğu batının daha kapsamlı bir kavram ve birbirleriyle sürekli olarak çelişki halinde olduklarını söyledi.

"Bir tanesi hem tanımlayan olmuştur. Bu da güç merkezi olmuştur" diyen Aydın, şöyle devam etti:

"Batı her zaman doğuyu tanımlayan, betimleyen olmuştur. Bugün tam tersini yapacak olursak eğer biz bugün bunu bu salonda da yapsak aynı sonuç çıkar. Biz her zaman güç ve bilgi noktasında hakimiyet kurmada zorlanmışız. Onlar güç ve bilgiyi bir araya getirmede, yani gücün bilgiyi yönlendirdiği süreçte hep var olmuşlar" dedi.

İngiliz-Amerika ortak yapımı "Gece yarısı ekspresi" filminden bir kuşağın perişan olduğunu belirten Aydın, şunları kaydetti:

"Film 1978'lerde yapıldı. Benden önceki kuşakla başladı. Ben 6 yıl orada kaldım. Önceki kuşaklar ve biz o filmde yaşananların gerçek olmadığını anlatmak için ömrümüz tükendi. İmaj yaratmak o kadar etkili ki. Tanımlayan çok önem, gücünüz varsa tanımlarsınız. Tanımlayan burada çok önemli. Güç odaklı bir tanımlayan olduğu zaman, inanın siz tanımlanan, pasif olduğunuz sürece hep savunmada kalıyorsunuz, öyle olmadığınızı feryat ediyorsunuz ama duyan yok.  Midnight Express fobisini biz yaşadık. O filmde rol alanlar bunun böyle olmadığını söylemelerine rağmen biz bunu silemedik"

Panelde Başkent Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi psikoloji bölümü öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Okan Cem Çırakoğlu, "Kimlikler konuşur mu?", TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi Bölümü öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Başak Yavçan "Avrupa Birliği'ndeki Türkiye Algısı" ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi Bölümü öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Hakan Övünç Ongur da "Avrupalılaşma kavramı ve Türkiye'nin AB'ye üyeliği" konulu sunum yaptı. - Erzurum

Kaynak: AA / Yerel

Atatürk Üniversitesi Avrupa Birliği Kamil Aydın Erzurum Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title