Haberler

Başarılı Eğitim Ülkesi "Finlandiya"

Kübra Sezginer

Kübra Sezginer

Orman Mühendisi-Doğa Eğitmeni
26.12.2023 12:42

Bütün dünyanın yıllardır düşündürdüğü başarılı eğitim sisteminde Finlandiya'nın ilk sırada yer alması gerçekten merak konusudur.

Çoğu Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye'de de bitmek bilmeyen ders saatleri, oldukça kısa teneffüs dakikaları, ardı arkası kesilmeyen ev ödevleri, yorgunluktan kendini geliştirmeye zamanı olmayan öğretmenler, sınavdan sınava koşturan öğrenciler ve daha pek çok yanlış…

Finlandiya eğitim sisteminin en çok ilgimi çeken tarafı ebeveyn eğitimlerinin olması. Finlandiya bu konuda o kadar zekice bir sistem oluşturmuş ki, asıl eğitimin ebeveynden başlaması gerektiği konusunda çok doğru bir yol izlemiş diye düşünüyorum. Eğitimin ilk aşaması anne baba temelli olduğu için ebeveyn ne kadar iyi eğitimli olursa bir çocuk eğitime o kadar sağlıklı başlayacaktır. Okulların veliler ile iş birliği içinde çalışması, veliyi de eğitime dahil etmesi aslında eğitim sisteminde ne kadar başarılı olduğunun en güzel kanıtıdır.

Okul öncesi eğitimde çocukların teorik bilgiye fazlaca maruz kalmasına da izin vermiyor Finlandiya. 0-6 yaş aralığının ne kadar hassas olduğunu göz önüne alan ve bu hassasiyeti önemseyen bir sisteminin olması Finlandiya'yı diğer ülkelerin önüne geçiriyor. Okul öncesi dönemde oyun temelli bir eğitimin esas alınması gerekirken teorik bilginin yanı sıra bir de ev ödevleriyle çocuğu okuldan o yaşta soğutmakla, tabi ki bizleri eğitim sisteminin başarı sıralamasında listenin sonlarına yerleştirmesine şaşırmamak lazım.

Finlandiya eğitim sisteminde çocuğun önce bağımsızlığını kazanabilmesi, sorumluluk alabilmesi, kendi kararlarını verebilme yetisi oluşturması gibi beceriler sayı saymayı öğrenmesinden çok daha fazla önemsenmektedir. Doğru olan da budur zaten. Bir çocuk önce kendini, kendi yeterliliklerini, becerilerini, kişiliğini tanıyıp keşfetmeli daha sonra teorik bilgiye maruz kalmalıdır. Finlandiya'da her çocuğun kendine has farklılıkları dikkate alınarak öğrenci odaklı bir eğitim yöntemi geliştirilmesi de başarıyı artıran bir faktördür diye düşünmekteyim. Çünkü her çocuğun algısı, düşünme becerisi, kişiliği, ilgi alanı farklıdır. Buna dikkat edilerek eğitim verilmesi oldukça sağlıklı bir öğrenme ortamı sağlamaktadır.

Öğretmeni yormayan bir çalışma sisteminin olması, öğrenciyi sıkmayan bir müfredat planı, uygulamaya yönelik dersler, ev ödevinin olmayışı, dokuzuncu sınıfa kadar not sistemi olmadığı için birbiriyle yarışmayan öğrencilerin olması, özel okul uygulaması olmayan eşit şartların olması, temel eğitimin ücretsiz olması gibi fırsat eşitlikleri sunan Finlandiya, oluşturduğu eğitim sistemiyle başarıyı gerçekten hak etmektedir.

Genel olarak bakıldığında çok basit uygulamalarla çok ciddi oranda başarı elde etmektedir. Burada önemli olan Finlandiya'nın eğitime bakış açısıdır. Eğitimi; siyasi, sosyal, ekonomik ve kültürel olarak hiçbir ideolojinin etkisi altında bırakmadan çok özerk bir yapıda korudukları için dünya literatüründe ilk sırada yer almayı başarmaktadırlar.

title