Haberler
BBC

Stephen Hawking'in Ölmeden Önceki Son Röportajı Yayınlandı

Güncelleme:

14 Mart'ta hayatını kaybeden Stephen Hawking'in verdiği son röportajda soruları soran BBC Bilim Muhabiri Pallab Ghosh'tu.

Çağımızın en saygın ve başarılı bilim insanlarından İngiliz Fizik Profesörü Stephen Hawking 14 Mart'ta hayatını kaybetmişti. Hawking'e, verdiği son röportajda soruları soran BBC Bilim Muhabiri Pallab Ghosh'tu. Ghosh, Ekim ayındaki röportajda Profesör Hawking'in Evren'e gözlerimizi yeni açtığımızı söylediğini aktarıyor.

SON RÖPORTAJI NÖTRON YILDIZLARININ ÇARPIŞMASI HAKKINDAYDI

Ekim ayında Profesör Stephen Hawking ile nötron yıldızlarının çarpışması sonucu oluşan yerçekimsel dalgaların varlığının tespit edilmesi konusunda bir röportaj yapmıştım. O röportaj Hawking ile yapılan son röportaj oldu.

Nötron yıldızlarının çarpışması üzerine yapılan araştırmalar bilim dünyası için çok büyük bir haberdi. İnanılmaz bir kozmik olay ilk kez bu kadar detaylı biçimde gözlenmişti.

Uzay zaman dokusundaki dalgalanmanın tespitinin yanı sıra, bilim insanları ilk kez altın ya da platinyum gibi maddeleri açığa çıkaran bir olayı ilk kez gözlemlemişti.

Tam Profesör Hawking'in anlatabileceği cinsten bir olaydı.

"FİZİKTEN KONUŞUNCA AKLIMIZI BAŞIMIZDAN ALIYORDU"

Hawking son yıllarda iklim değişikliği, uzay seyahati ve yapay zeka gibi konularda sık sık konuşuyor, röportajları büyük ilgi uyandırıyordu. Hawking'le çok sayıda röportaj yapmıştım. Bence en heyecanlı anlar asıl uzmanlık alanı olduğu konulardan bahsetmeye başladığı zamanlardı.

Aşık olduğu fizik dünyasından bahsetmeye başladığında yeni buluşların hayatlarımızı nasıl değiştireceğinden bahsederek aklımızı başımızdan alıyordu.

Ekim ayındaki röportajın sadece kısa bir bölümünü hazırladığım haber paketinde kullanabilmiştim. Röportajın kalanı ne televizyonlarda ne de başka bir yerde yayınlandı.

SON RÖPORTAJI YAYINLANDI

Profesör Stephen Hawking ile yapılan bu son röportajın tamamını sizinle paylaşıyorum. Hawking'in gözünden bakıldığında evren muhteşem güzellikte ama bir o kadar da gizemli bir yer olarak gözüküyor.

  • İki nötron yıldızının çarpışmasının gözlenmesinin ne denli önemli bir olay olduğunu bize anlatabilir misiniz?

Stephen Hawking: Bu tam bir dönüm noktası. Yerçekimsel dalgaların kaynağı ilk kez tespit edildi. Kısa gama ışını patlamalarının nötron yıldızlarının çarpışmasıyla ortaya çıktığı doğrulandı. Kozmolojide mesafelerin ölçümü için yeni bir yöntem ortaya çıktı. Müthiş yoğunluğu olan maddelerin özü hakkında da çok şey öğrendik.

  • Bu çarpışmanın yaydığı elektromanyetik dalgalar bize neler öğretebilir?

Stephen Hawking: Elektromanyetik radyasyon bize gökyüzündeki bir cismin milimetrik yerini söyleyebiliyor. Yıldızların yaydığı ışık ile yıldız mesafeleri arasında da ilişki kurabilir hale geliyoruz. Böylece kozmoloji alanında ilk kez yeni bir mesafe ölçüm yöntemi elde etmiş oluyoruz.

Nötron yıldızlarının kütle yoğunluğu çok yüksek. Böyle bir şeyi laboratuvarlarda deneylerle taklit etmek imkansız. Nötron yıldızlarının çarpışmasının yarattığı elektromanyetik sinyaller, kütle yoğunluğu bu kadar yüksek maddelerin davranışı konusunda bize çok şey söyleyecek.

  • Bu buluşlar bize kara deliklerin oluşumu konusunda da bir şeyler söyleyebilir mi?

Stephen Hawking: İki nötron yıldızının çarpışması sonucunda kara deliklerin oluşabileceğini teoride biliyoruz. Ancak gözlemlenen son olay bizim için ilk test oldu. Yıldızların öarpışması sonucunda kütle yoğunluğu daha da fazla olan bir hiper nötron yıldızı ortaya çıkıyor. Bu yıldızın patlaması sonucunda da kara delik oluşuyor.

Bu olay, süpernova ya da nötron yıldızı ile normal yıldız birleşmeleri sonucu oluşan kara deliklerden çok daha farklı. Eldeki verilerin analizi, teorik modeller ve süper bilgisayarların yardımıyla kara delik oluşumunun dinamikleri ve gama ışını patlamaları hakkında çok daha fazla şey öğrenebileceğiz.

  • Yerçekimsel dalgaların ölçümlenmesi sayesinde uzay-zaman dokusu ve yerçekimi hakkında daha fazla şey öğrenebilir miyiz? Evren'i algılayışımız değişebilir mi?

Stephen Hawking: Kesinlikle evet. Kozmolojik bir mesafe ölçüm tablosu sayesinde kozmolojik gözlemlerin yeri konusunda bize çok şey söyleyebilir ve pek çok sürprizle karşılaşabiliriz. Yerçekimsel dalgaların gözlenmesi, izafiyet teorisinin test edilmesine imkan tanıyacak. Kimileri karanlık maddenin dışarıda bırakılması için izafiyet teorisinin güncellenmesi gerektiğini düşünüyor.

Yerçekimsel dalgaların ölçümlenmesi, izafiyet teorisinde yapılabilecek modifikasyonlar için de bir temel oluşturabilir. Evren'i gözleme yöntemlerindeki değişiklikler bugün öngöremeyeceğimiz sürprizleri karşımıza çıkarabilir. Hala gözlerimizi, hatta kulaklarımızı ovuşturuyoruz. Yerçekimsel dalgaların sesine yeni uyandık.

  • Nötron yıldızlarının çarpışması Evren'de altın maddesinin oluşumunu sağlayan tek kozmik olay mı? Altının bu kadar nadir bulunması böyle açıklanabilir mi?

Stephen Hawking: Evet altın maddesini ortaya çıkaran tek olay nötron yıldızlarının çarpışması. Altın her yerde nadir, sadece Dünya'da değil. Bunun nedeni nükleer bağlanım enerjisinin demirde tavan yapması. Daha ağır metallerin oluşumu bu nedenle zor.

BBC

Stephen Hawking 14 Mart Komik - İlginç Teknoloji Haberler

500

Yorumlar (12)

kazım:

tamamen şişirme bir bilim adamı. ne bulmuş? ne keşfetmiş? sadece laf, sadece kurusıkı tahminler. yüzyılının fizikçisi gibi gösteriliyor. O kadar fizikçi var onların yanına yaklaşamaz bu hawking

4
5
yanıtYanıtla
prof.dr:

bizler Türk olarak sizin gibi kafalar yüzünden hep geri kaldik bütün olay ve bilimi DIN le özdeslesmeye calismak en buyuk aptalliktir o yuzdende hep israil ABD ye bagli kaliriz sizin gibi beyinler yuzunden Ayrica Hawking bilimin en degerli yüzlerindendir Saygilar

1
5
yanıtYanıtla
ilim:

Yaa bi gidin işinize yav milletin beynini yediniz lan bilim bilim tamam da maymunluk nedir cevap veremeyince tesadüf demek bilimmi?

yanıt2
yanıt1
ilim:

Neye inanalım maymun olduğunu söyleyen çarpılmış bi yamuğamı alemlerin Rabbinemi? Bas git işine biliminiz dinimize uymadığı sürece gözümüzde maymundan başka bişey değilsiniz hadi yaylan...

yanıt4
yanıt3
ads:

kanıtlanmış teoriler ''kanun'' ''dur. Kelamullah Kur''anı-ı Kerim ve Hadisi Şeriflere zıt; islam ilmine aykırı kanun yoktur. gelelim teorilere! prof. dr nickli arkadaş ''senin deden maymun oğlu maymundur!!!'' ahanda sana teori! bu İslama aykırı ama ''BİLİM'' olarak adlandırılan olguya ters değil! geçin bu sırf düşmanlık yapmak için konuşma gayretlerini!

yanıt1
yanıt1
zyz:

Ülkemin gazete bile okuyamayan kahvehane profesörleri dolmuş buraya, fizikte dünyanın en iyisi olan bir profesörü beğenmiyorlar.

2
2
yanıtYanıtla
abdullah:

Adamın zeki olduğunu söylüyolar adam kainatın muazzamlığına tesadüf diyo kendisinin maymun olduğuna inanıyo, Allah ın varlığını anlayamamış bir ahmak...Allah teala adamı ibretlik bir hale sokuyor ibret alan yok?

1
1
yanıtYanıtla
Çiftlikbank yönetim kurulu başkanı değilim:

Akılla hidayete erilmezin örneğidir eğer son nefeste müslüman olmadıysa. IQ seviyeside kurtaramadı.

1
1
yanıtYanıtla
ilim:

Bilim adamı diyolar kainata, müthiş nizama tesadüf diyolar bumu bilim?gidin kanser tedavisini bulun mal mal konuşmayın...

1
1
yanıtYanıtla
Gercekci:

Tesadüf tabiki milyonlarca Sperm içerisinde kala kala senin gibi bir malın hayatta kalmasi neyle izah edilebilirdiki

1
1
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title