Haberler

Suudi Arabistan'ın Lübnan'a Yardımı Durdurması

Özgür Şii Hareketi Başkanı Muhammed el-Hac Hasan, Lübnan'ın son dönemde Arap ülkelerinden gördüğü tepkiden Hizbullah'ı sorumlu tuttu.

Özgür Şii Hareketi Başkanı Muhammed el- Hac Hasan, Lübnan'ın son dönemde Arap ülkelerinden gördüğü tepkiden Hizbullah'ı sorumlu tuttu.

Hasan, yaptığı yazılı açıklamada, Suudi Arabistan'ın Lübnan'a yardımlarını kesme kararı alması, Arap ülkeleri ve kuruluşlarının buna destek vermesiyle ilgili değerlendirmede bulundu.

"Hizbullah, Lübnan'ın bir Arap ülkesi olduğuna inanmıyor ve bu gerçeği ortadan kaldırmak için çalışıyor" ifadesini kullanan Hasan, hareketin hasımlarının, uygulanabilir ulusal projeleri olmadığı için bu amacın gerçekleşme şansı bulunduğunu vurguladı.

Açıklamasında siyasetçilere de göndermede bulunan Hasan, " Lübnan, kendisini Hizbullah ve İran'ın çıkarlarına vakfetmiş Dışişleri Bakanı Cübran Basil'in utanç verici tutumu nedeniyle tepkilerle karşılaşıyor. Binlerce Lübnanlı bu tavır yüzünden büyük sıkıntılar yaşıyor" görüşünü paylaştı.

Hasan, Lübnanlıların Arap ülkelerine düşmanlık çıkmazına girmemesi gerektiğine dikkati çekerek, Lübnan Başbakanı Temmam Selam'ı, Arap ülkelerinin Lübnan'ı İran'a yem olmaya terk etmemesi için çalışmaya çağırdı.

Ülkedeki Şiileri durumun ciddiyetinin farkına varmaya ve Hizbullah'ın peşinden sürüklenmemeye davet eden Hasan, "Biz bir Arap ülkesiyiz ve öyle kalacağız. Suudi Arabistan yönetiminin de Lübnan'ı cezalandırmamasını ve Lübnanlıları kendi soydaşları gibi görmesini istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Suudi Arabistan, geçen cuma Lübnan ordusuna 3 milyar dolar ve emniyet teşkilatına bir milyar dolarlık yardım kararından, Lübnan'ın iki ülke arasındaki kardeşçe ilişkilere uymayan tutumu sebebiyle vazgeçtiğini duyurmuştu.

Suudi Arabistan'ın bu kararına Bahreyn ve Körfez İşbirliği Konseyinden (KİK) destek gelmişti.

Kaynak: AA / Dünya

Suudi Arabistan Lübnan Hac Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title