Haberler

Sudan'daki Milli Ümmet Partisi Genel Başkanı Mehdi Açıklaması

Sudan'da muhalefetteki Milli Ümmet Partisi Genel Başkanı Es-Sadık el-Mehdi, "bölgeyi barışa kavuşturmak, huzur içinde bir arada yaşamak ve ulusal egemenliğe saygıyı tesis etmek çin Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır'ın öncülüğünde bir güvenlik anlaşması imzalanması" gerektiğini ifade etti.

Sudan'da muhalefetteki Milli Ümmet Partisi Genel Başkanı Es-Sadık el-Mehdi, "bölgeyi barışa kavuşturmak, huzur içinde bir arada yaşamak ve ulusal egemenliğe saygıyı tesis etmek çin Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır'ın öncülüğünde bir güvenlik anlaşması imzalanması" gerektiğini ifade etti.

Mehdi başkent Hartum'da düzenlediği basın toplantısında, "Türkiye, Suudi Arabistan ve Mısır önderliğindeki Sünni Araplar, birlikte yaşama ve egemenliğe saygının tesisi için 'Arap, Türk ve İran güvenlik anlaşması' imzalamaya karar verirse bölgemiz barışa kavuşabilir. Bu, sürekli dile getirdiğimiz bir şey ve vakti gelmiş gibi görünüyor." dedi.

Suudi Arabistan'daki iç ve dış açılımlara ilişkin Mehdi, "Dış açılımla ilgili olarak Rusya ziyareti Yemen'deki savaşı durdurmaya katkı sağlayacak uzlaşmaları beraberinde getirebilir. ya da askeri çözümler yerini diyaloğa bırakabilir." diye konuştu.

"Türk, Arap ve İran uzlaşısı" ümidi

Fetih ve Hamas'ın Mısır'daki diyalog görüşmelerine de değinen Mehdi, "Filistinlilerin aşırılığa ve tüm taraflara zarar veren savaşlara karşı bir uzlaşmaya varmasıyla birlikte, Türk, Arap ve İran uzlaşısının da gerçekleşmesini ümit ediyoruz. " ifadelerini kullandı.

Körfez'deki kardeş ülkeler arasındaki kutuplaşmaların üzücü olduğunu ve zararlı sonuçlar doğurduğunu dile getiren Mehdi, "Tarihte mezhepsel olarak Protestanlar ile Katolikler arasındakinden daha kötü, siyasi olarak ise Fransa ile Almanya'nınkinden daha güçlü bir düşmanlık yoktu. Ancak düşmanlığı çatışmalar değil birlikte yaşamak çözdü." şeklinde konuştu.

Beş temel ilkenin önemine işaret eden Mehdi, bunları şöyle sıraladı:

"Devletlerin karşılıklı olarak birbirlerinin egemenliğine saygı göstermesi ve iç işlerine müdahale etmemesi, her ülkenin bütün vatandaşlarına eşit haklar sağlaması, terörizm ve aşırılığı kınayarak bunlar karşısında iş birliği yapılması, Filistin davasını desteklemek, İsrail ile gasp edilmiş hakların iadesi konusunda bağlantı kurmak."

"Sudan hala terörü destekleyen ülkeler listesinde bulunuyor"

Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından arandığı sürece ABD'nin Sudan'ı "terörü destekleyen ülkeler listesi"nden çıkarmasının uzak bir ihtimal olduğunu belirten Mehdi, şunları söyledi:

" Sudan, hala terörü destekleyen ülkeler listesinde bulunuyor. Sudan'a bir ABD büyükelçisi atanmayacak, Washington yönetimi Sudan'a yardımları ve askeri ihracatı engellemeye devam edecek."

ABD'nin Sudan'a yönelik yaptırımları kaldırma kararını desteklediklerini ancak bu yaptırımların tam anlamıyla kaldırılmasının Sudan hükümetinin sürdürülebilir bir barışın tesisi konusunda ilerleme katetmesine ve ABD'nin öncelikleri arasında yer alan meselelerde sağlayacağı işbirliğine bağlı olduğunu kaydeden Mehdi şunları söyledi:

"ABD'nin söz konusu öncelikleri arasında, insani yardımların sorunsuz şekilde iletilebilmesi, insan haklarının iyileştirilmesi ve hükümetin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Kuzey Kore hakkındaki tüm kararlarını uygulanması yer alıyor."

Mehdi ayrıca "Sudan hükümetinin daha önce belirtilen alanlarda kaydedilen ilerlemede geri adım atması veya bazı başka önemli alanlarda olumsuz uygulamalarda bulunması halinde Washington'un ek baskı araçları kullanmaya hazır olduğunu" ifade etti.

Sudan ekonomisine dair ise Mehdi, "Sudan ekonomisi sorunu bizim iç meselemiz. Bu sorunu ancak, yönetimdeki harcamalarda azaltmaya gidilmesi, tarım ve endüstriyel ürünlerin üretiminin artırılması ve yatırımda önemli bir artış sağlanması şeklinde sıralayabileceğimiz üç tedbiri uygulayarak çözebiliriz. Bu üç durum hayata geçirilmezse, yaptırımların kaldırılması, sorunun yerli bir mesele olduğunu, ithal olmadığını ortaya koyar." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Suudi Arabistan Türkiye Sudan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Koç Metalurji halka arz hangi bankalarda var? KOÇ METALURJİ ne zaman halka arz nereden, hangi bankadan alınır? BAYHAN NEDEN HAPSE GİRDİ? Bayhan kimi öldürdü? KOTON halka arz sonuçları! Koton halka arz sonuçları açıklandı mı? Koton kağıt halka arz kaç lot verdi? Kalben kimdir? Şarkıcı Kalben kaç yaşında ve nereli? #127908 Kalben'in şarkıları! Memur ve emekli maaşı zammı ne kadar olacak? Temmuz ayında zam yapılacak mı? ALTINAY SAVUNMA TEKNOLOJİLERİ HALKA ARZ: ALTNY katılım endeksine uygun mu? ALTNY halka arz helal mi, caiz mi? Kemal Doğulu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Kemal Doğulu kaç yaşında, nereli? Kemal Doğulu biyografisi! EMEKLİLERE YÜZDE KAÇ ZAM YAPILACAK? Temmuz ayında emeklilere yüzde kaç zam var, masadaki rakam ne? Anneler günü ilk ne zaman kutlandı? Anneler günü ne zaman ve nerede ortaya çıktı? İşte anneler gününün tarihçesi! Sinan Ateş kimdir? Sinan Ateş kaç yaşında öldürüldü? Sinan Ateş ne zaman ve neden öldürüldü? Suat Özçağdaş kimdir? Halk Tv konuğu Suat Özçağdaş kaç yaşında, nereli? Suat Özçağdaş biyografisi! SURVİVOR İLK DÜELLODA KİM ELENDİ? Survivor'da kim elendi? Yunus Emre mi, Furkan Kızılay mı? Bahadır Erdem kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Bahadır Erdem kaç yaşında, nereli? Bahadır Erdem biyografisi! 10 Mayıs okullar açık mı, kapalı mı? Yarın okul var mı? Cuma günü okullar tatil mi? ALTNY kaç lot verir? Altınay Savunma Teknolojileri halka arz kaç lot düşer?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title