Haberler

Mardin Dünyayı Kurşun Kalem Ucuna Sığdırıyor

Dünyayı kurşun kalem ucuna sığdırıyorMARDİN'de yaşayan 19 yaşındaki Ramazan Bala, dünyada sadece 10 kişinin yapabildiği kalem uçlarına, dünyadaki önemli figürleri işliyerek satıyor.

Dünyayı kurşun kalem ucuna sığdırıyor

MARDİN'de yaşayan 19 yaşındaki Ramazan Bala, dünyada sadece 10 kişinin yapabildiği kalem uçlarına, dünyadaki önemli figürleri işliyerek satıyor. Mardinli Ramazan Bala, oldukça kırılgan olan kurşun kalemlerin uçlarını bıçakla işleyerek çeşitli popüler karakterlerden oluşan minyatürleri birer sanat eserlerine dönüştürüyor.

Minyatür kalem heykeltraşlığıyla göz kamaştıran 19 yaşındaki Ramazan Bala, yapmış olduğu sanatı Türkiye'de 3, dünyada ise toplam 10 kişi tarafından yapıldığını söyledi. Kırılgan kurşun kalem uçlarını büyük sabırla el, bina veya çeşitli kültürlerin karakterlerine dönüştüren Bala, bu iş için sadece kalem ve neşterden yararlanıyor. Atölyesi olmadığı için çalıştığı markettin kasiyer masasını çalışma masası olarak kullanan Bala, en büyük sıkıntısının ise ışığın yetersiz olduğunu söyledi. Atölyesi olmadığı için sadece öğleden sonra güneşten faydalanabildiğini anlatan Bala, yeteri ışığın olduğu bir ortamda çalışmak istediğini ancak bunun için de imkanlarının olmadığını ifade etti. Eserlerinde daha çok dini motifleri işleyen Bala, bugüne kadar Galata, Eyfel ve Pisa kulesi başta olmak üzere onlarca eser yapan Bala, bunları satarak geçimini sağlıyor.

BUGÜNE KADAR 100'DEN FAZLA ESER ÜRETTİ

Neşterle dünyanın en meşhur tarihi ve turistik mekanlarında olan Galata, Eyfel ve Pisa kulelerini adeta kalemin uçuna işleyen Bala, dünyanın güzelliklerini kalemin uçuna işlemekten duyduğu memnuniyetini dile getirerek, kılınç, endüstri devrimini anlatan maden, vagon ve hızlı tren, Rabia işareti, Türk bayrağı, gemi, kule, minare ve namaz kılan insan figürü gibi imgeleri işliyor. Ürettiği eserlerle tüm görenleri şaşkına çeviren Bala, bugüne kadar 100'den fazla eser üretti. Yoğun ilgi gören bu sanatı geliştirmek isteyen Bala, kendisine imkan verilmesi halinde hem Mardin'in hem de Türkiye'nin ismini bu sanat sayesinde tanıtmak belirterek, "Yaptığım minyatür heykellerin insanlara farklı bir estetik ve bakış açısı kazandırmasını, çalışmalarımla topluma, sanat dünyasına ve gelecek nesiller için yenilikler katmasını isterim. Ayrıca çalışmalarımın daha fazla görülmesi için sergiler düzenlemek istiyorum.Bundan dolayı yetkililer ve sanat severlerden desteklerinizi bekliyorum"dedi.

Önceleri figürleri kalem ucuna işlerken zorlandığını anlatan Bala, daha sonra elinin alıştığını, artık çok rahat şekilde kalem ucunu sanata dönüştürdüğünü aktardı. Figürlerin bazılarının 2 saat, bazılarının ise haftalar aldığını anlatan Bala, şöyle konuştu:

"Uzun uğraşlar sonucu kalemin ucuna günlük hayatta ilgi gören bazı eserler yapıyorum. Bazen imgesel çalışıyorum. Arapça olarak Allah ve Muhammed yazılarını işledim. Kalem ucuna ayrıca Türk Bayrağı, gemi, kule, namaz kılan insan, tren, Galata, Eyfel ve Pisa kuleleri ile Rabia işareti figürü işledim."

Kalem ucuna A'dan Z'ye tüm harfleri kalem ucuna sığdırmayı başardığını ifade eden Bala, bu figürleri işlerken daha önce ilginç tepkiler aldığına işaret ederek, zamanla bu sanatın büyük ilgi gördüğünü vurguladı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'I KALEM UCUNA İŞLEMEK İSTİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hediye etmek için de kurşun kalemden oluşan özel bir tablo hazırladığını anlatan Bala, "Detaylı bir şekilde insan figürü yapmak isterdim. Hedefim kalem ucuna Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın resmini bitirmektir. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önce yüz figürünü ve daha sonra komple heykelini yapmak istiyorum" diye konuştu.

SABIR GEREKTİREN BİR ÇALIŞMA

Kalemlerin içerisindeki kurşunun çok hassas bir madde olduğunun altını çizen Bala, "Herhangi bir cihaz kullanmıyorum. Genelde kalemin kömürünün fiziksel yapısı makine titreşimlerine çok fazla cihaz darbelerine dayanıklı olmuyor. Bu yüzden genellikle cerrahi aletlerle bunları kazıyarak, işleyerek, oyarak vücuda getirmekteyim. Zaten bu sanatla uğraşan sanatçı sayısı dünyada bir elin parmaklarını geçmiyor. Bu işte her şeyden önce sabır gerekiyor. Azim gerekiyor. Her şeyin artık pratik makinelerle yapıldığı günümüzde oturup saatlerce, günlerce, aylarca bir şeyle uğraşıp odaklanmak, dikkatini toplamak çok zor. Çok sabır gerektiren bir çalışma. Geceli gündüzlü bu işlerle uğraşıyorum. Hedefim tabiki dünyaya açılmak, keşfedilmek. Bir sanatçının en büyük arzusu budur. Ben de o hedef içerisinde ilerliyorum" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Galata Mardin Bala Politika Güncel Haberler

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Bakmadan Geçme

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title