Haberler

Kurtuluş Savaşı'nda Batı Cephesi'nin İki Yanı

Güncelleme:

Kitaba temel olan Cevdet Çaldağ ve İbrahim Ethem Tuncel'e ait elyazmaları, Kurtuluş Savaşı'na ilişkin benzersiz tanıklıklarıyla dikkat çekiyor.

Kurtuluş Savaşı'nda İkinci İnönü Muharebesi esnasında Afyon'un Yunan işgaline uğradığı dönemde, biri cephede diğeri cephe gerisinde bulunmuş iki ismin elyazmaları Batı Cephesi'nin İki Yanı adıyla Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'nın anı dizisindeki yerini aldı.

Aynı döneme ve olaylara ait birbirini bütünleyen bu anılar, Kuva-yı Milliye zabitlerinden Cevdet Bey'in daha sonra temize çektiği notlarından ve o dönem Karahisar Mutasarrıfı İbrahim Ethem Bey'in günü gününe kayda geçtiği günlüklerden oluşuyor. Biri muharip gazi, diğeri mülki idareci olan iki ismin notları dönemin tarihine ışık tutuyor.

1921'de Uşak'ta başlayan Yunan harekâtının Afyon ve civarındaki seyrini Yunanlıların geri çekilişine dek ayrıntısıyla ele alan eser, aile albümlerinden fotoğraf ve belgelerle önemli ve ayrıntılı bir kaynak niteliğinde.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

gizem gut:

tşk bu bilgi için

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title