Haberler

Kültür ve Turizm Bakanı Koç'un Berlin Temasları

Uluslararası Berlin Turizm Borsası (Itb) Dolayısıyla Berlin'de Bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Bu Yıl Türk Turizmine Diğer Yıllara Oranla Daha Fazla Yatırım Yaptıklarını İfade Etti.

Uluslararası Berlin Turizm Borsası (ITB) dolayısıyla Berlin'de bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, bu yıl Türk turizmine diğer yıllara oranla daha fazla yatırım yaptıklarını ifade etti.

Dünyanın en büyük turizm borsası ITB'de Türk standını ziyaret eden Bakan Koç, bir basın toplantısı düzenledi. Türkiye'nin dünya turizm pastasından pay almak istediğini söyleyen Koç, "Turizm, Türkiye'de en dinamik ve hızlı büyüyen sektörlerden biri. Türk turizmini tanıtım kampanyası için bu yıl 120 milyon dolar ayırıldı. Turizm 2005 yılı toplam ihracat gelirlerimizin yüzde 24,8'ini oluşturan, en büyük, en dinamik ve en hızlı büyüyen sektörü. Bu büyümenin nedeni, Anadolu'nun 10 bin yıla yayılan tarih kültür ve doğal zenginliğinin büyük bir turizm arzı oluşturmasıdır" dedi.

Bu yıl bakanlığın 120 milyon dolarlık bir reklam kampanyası yürüttüğünü anlatan Koç, şöyle konuştu: "Bu bağlamda Almanya için ayırılan bütçe de 15 milyonun üzerinde. Ayrıca tur operatörleri ile birlikte ortak reklam faaliyetleri de yoğun şekilde yürütülüyor. Yürütülen reklam faaliyetleri sonucunda Türkiye'ye gelecek ziyaretçilerin sayısında artış olacağını kuvvetle tahmin ediyoruz. Şubat ayı itibariyle rezervasyonlarda geçen yıla göre artış gözleniyor. Bu artış trendinin devam edeceğine ve iyi bir yıl geçireceğimize inanıyorum. 2007'nin iyi geçmesi için bakanlık ve hükümet olarak yapılması gereken ne varsa yapacağız. Özel sektörümüzle el ele vererek turizmde iyi bir yıl yaşayacağımıza inanıyorum."

Turizm sektörü için bakanlık olarak geleceğe yönelik yatırımlara da değinen Bakan Koç, şöyle konuştu: "En önemli yatırımımız, Cumhuriyetin 100. yılında hazırlanacak. Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 yılında gelinmesi arzulanan noktaya ulaşmak için bakanlığımız tarafından Türkiye turizm stratejisi 2023 belgesi hazırlanmıştır. Söz konusu strateji belgesi ile Türkiye'nin 2003 yılına kadar uluslar arası pazarda turist sayısı ve turizm geliri bakımından ilk 5 ülke arasında önemli bir destinasyon ve uluslar arası bir marka haline getirilmesi hedeflenmiştir. Türkiye turizm stratejisi 2023 belgeseli kapsamında 10 yeni turizm projesi ve kültür, kongre turizm projesi geliştirilmiştir. Bunlara ilave olarak çeşitlendirilmesi çalışmaları çerçevesinde kış turizmi, kongre ve golf turizmine yönelik çalışmalarımıza da devam etmekteyiz. Ayrıca aynı hedef ve formasyon doğrultusunda hazırlanan kış turizmi master planı da sonuçlandırılmak üzere. Ülkemizde 4 bin 472 yatak kapasiteli 12 golf tesisleri bulunmaktadır. Bakanlığımızca 30 golf alanı ve yaklaşık 14 bin 600 yatak kapasitesi de planlanmıştır. 2007 yılının UNESCO tarafından insan sevgisi ve hoşgörü anlayışının dünyadaki en iyi temsilcisi Hz. Mevlana yılı olarak kutlanmasına karar verildi. Bu kapsamda Berlin ve Avrupa'nın diğer şehirlerinde Mevlana'nın 800'üncü doğum yılı olarak kutlanmasına neden oldu."

İstanbul'un dünyada yükselen bir turizm yıldızına dönüşeceğini de ifade eden Atilla Koç, sözlerini şöyle tamamladı: "İstanbul'un 2007 Avrupa kültür başkenti seçilmesinin mutluluğunu yaşıyoruz. Eşsiz İstanbul'un daha iyi tanınması ve dünya turizm pastasından hak ettiği payı alması için çalışmalarımız devam etmektedir. Almanya Tur Operatörleri toplantısının 15-18 Kasım 2007'de Antalya'da yapılacak olmasının da mutluğunu yaşıyoruz. Bin üzerinde delegenin katılacağı bu toplantıda ülkemizin tanıtılma fırsatı sunulacağı için mutluluk duyuyoruz"

Dünya Turizm Örgütü (WTO) verilerini de aktaran Koç'un verdiği bilgiye göre, Türkiye dünya turizm piyasasında önemli bir yer tutuyor. Türkiye 20 yıl içerisinde yaptığı bu atılımla dünya pazarında ilk 16'ya girmeyi başarırken en çok turist çeken ülkeler sıralamasında da 9. ve gelir sıralamasında da sekizinci sırada yer alıyor. Bakanlık, gelişen ve değişen turizm taleplerini karşılamak üzere yeni bir turizm modeli ortaya koymuş bulunuyor. Bu model ile turizm yatırım ortamı tek bir alanla kısıtlı faaliyetlerden her türlü turizm faaliyetini barındıran bir ölçeğe dönüşüyor. Turizm kentleri projesi çerçevesinde öncelikle 5 turizm kenti İzmir-Çeşme, Muğla-Dalaman, Aydın- Didim, Antalya ve Antalya- Oymapınar ilan edildi. Önümüzdeki 2 yıl içerisinde 5 turizm kentinin hayata geçirilmesi ile 272 bin yeni yatak devreye sokulacak ve yaklaşık 136 bin kişiye istihdam sağlanacak. Türkiye'nin hali hazırda yatak kapasitesi 507 bin. Ayrıca 293 bin 760 yatak inşaat halinde. 2006 yılında Türkiye'de 196 plaj ve 14 marina ödüllendirildi.

(SE-CY-CY-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title