Haberler

Yeni Bir Turizm Rotası Olarak Büyük Usta Mimar Sinan" Projesi

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. İsen: "İstanbul'un fethinden sonra bir Osmanlı kimliği teşekkül ediyor.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Mustafa İsen, İstanbul'un fethinden sonra bir Osmanlı kimliğinin teşekkül ettiğini belirterek, bunun mimaride, edebiyatta ve kültürün başka dallarında kendisini gösterdiğini söyledi.

İsen, İstanbul Kalkınma Ajansı ile Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu'nun eş finansmanında başlatılan "Yeni Bir Turizm Rotası Olarak Büyük Usta Mimar Sinan Projesi"'nin tanıtım toplantısına katıldı.

Burada konuşan İsen, projeyi çok önemsediğini söyledi.

Türkiye'de birtakım şeylerin tersinden başladığını, turizmin de bunun karakteristik özelliklerinden biri olduğunu dile getiren İsen, "Dünyanın yer yerinde turizm hareketi bir iç turizm faaliyeti olarak başlar. Oysa Türkiye'de turizm, bir dış turizm faaliyeti olarak başlamıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Mimar Sinan'ın bir deha olduğunu belirten İsen, şöyle devam etti:

"Kanuni Sultan Süleyman çağı, bizim çok gurur duyduğumuz çağ. Ama bu bir ekip faaliyetidir. Başta padişah olarak Kanuni Sultan Süleyman, Vezir Sokullu Mehmet Paşa. Türk tarihinin en önde gelen sadrazamlarından birisi. Mimar Sinan. Deniz Kuvvetleri Komutanı Barbaros.  Şair Baki. Müzik, hattat ve diğer alanları saysak, bütün tarihimizin en dikkate değer isimleri oldukları ortaya çıkacaktır ve bunun arkasında bir devlet bakış açısı. Özellikle İstanbul'un fethinden sonra bir Osmanlı kimliği teşekkül ediyor. Mimari yapıda, edebiyatta, kütürün başka dallarında bunu görüyoruz.

Tarihe bakış açımız hep siyasi tarih endeksli olduğu için önünde Fatih Sultan Mehmet, arkasında Yavuz Sultan Selim gibi çok karizmatik bir adam. II. Bayezit; neredeyse tarih kitaplarında, 'adından bahsetsek mi? Bahsetmesek mi?' gibi değerlendirdiğimiz bir isimdir. Oysa bu iki siyasi hareketlilik, çerçevesi içinde  müthiş bir sistem kurucusu ve kültür tarihiminin en önemli isimlerinden birisidir."

II. Beyazit'in Galatasaray Lisesi'nin bugünkü mekanının kurucusu olduğunu anlatan İsen, "Devlet İstatistik Enstitüsü'nün dünyadaki ilk öncü isimlerinden birisidir" dedi.

Mimar Sinan'dan başkalarının da olduğunu söyleyen İsen, akademik çalışmalarının Türk biyografi geleneği üzerinde yoğunlaştığını söyledi.

Mustafa İsen, "Eğer İslam Uygarlığı diye bir uygarlık varsa ki bana göre var. Her büyük uygarlıkta dünya uygarlığına bir katkı sağlar. İslam uygarlığının, dünya uygarlığına bana göre en önemli katkısı tarih çalışmalarına kazandırdığı derinlik, biyografiye kazandırdığı ivmedir. 8. yüzyılda Halep için yazılmış  200 ciltlik şehir tarihi var. 8. yüzyıldan bahsediyoruz" diye konuştu.

Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü web sitesinde 8 bine yakın isim olduğunu söyleyen İsen, "Bununla dünyada yarışacak sadece Arap ve Fars kültürü vardır. Batı'da hiçbir zaman 8 bin kişilik şair ve yazar kadrosu yoktur" dedi.

Mimar Sinan'ın bir marka olduğunu, bu markayı turizm objesi olarak değerlendirmenin öbür alanlardaki faaliyetleri de gündeme taşımasına vesile olacağını dile getiren İsen, İstanbul'dan başlayarak, başka değerlerin de ele alınabileceğini söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda "Tarihi Rotalar" çalışması başlattıkarını dile getiren İsen, "Anadolu'da düğümleniyor dünyadaki, Doğu'dan ve Batı'dan gelen pek çok yol. İpek Yolu'na ekleyebileceğimiz en az 20 tane rota var. Bu şehirlilik bilinci açısından da çok önemlidir. Sinan'ın ürettiği bu kadar güzel eserlerle aynı coğrafyada, şehirlerde yaşıyor olmak bilinci içindeki bir genç adam, eminim ki bu coğrafyaya daha güçlü bir şekilde basarak, gurur duyarak yürüyecektir" diye konuştu.

TURSAB Başkanı Başaran Ulusoy da siyasi istikrarın getirdiği ekonomik istikrarın, yalnız yurt dışından gelenleri değil, yurt dışına gönderdikleriyle de ölçüldüğünü ifade etti. Ulusoy, "Türkiye artık bekleyen bir ülke değil, gönderen de bir ülke. Şehrin belleklerini uluslararası arenada en iyi anlayışla yürütmeye çalışıyoruz" dedi.

İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Emre Bilgi de "Bizlerin övündüğü, gururlandığı dünya değerini, öncelikle bizim tanımamız gerekiyor. Biz tanımazsak dünyada hiç kimseye 'niye tanımıyorsunuz' diyemeyiz"  ifadelerini kullandı.

Bilgili, projeyi pazarlanabilir bir kültür turizmi ürünü haline getirmeyi düşündüklerini bildirdi.

Toplantıya eski Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç ve proje yöneticileri katıldı.

Proje kapsamında Mimar Sinan'ın eserlerinin güncellenmesi, rehberlere Mimar Sinan eğitimi verilerek, bunun kültür turizm haline getirilmesi amaçlanıyor. - İstanbul

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Mustafa İsen İstanbul Türkiye Kültür Sanat Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

Başrolde yine aynı isim var! Galatasaray ve Fenerbahçe oyuncuları arasında kavga çıktı

Başrolde yine aynı isim var! Galatasaray ve Fenerbahçe oyuncuları arasında kavga çıktı

Bakmadan Geçme

FENERBAHÇE TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri! Galatasaray Fenerbahçe seyirci sayısı kaç? Galatasaray Fenerbahçe tribünlerinde kaç kişi var, kaç bilet satıldı? Bein Sports CANLI izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Galatasaray Fenerbahçe maçını şifresiz veren kanallar! Galatasaray Fenerbahçe maçı nereden izlenir? Cengiz Ünder neden yok, sakat mı? Galatasaray maçında Cengiz Ünder yok mu, yedeklerde mi, niye yok? İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir? İran Cumhurbaşkanı öldü mü, sağlık durumu nasıl? Kongo'da darbe mi oluyor? SON DURUM! Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde neler oluyor, darbe mi oldu? Galatasaray Fenerbahçe maç kadrosu ilk 11'i! (BELLİ OLDU) Galatasaray Fenerbahçe ilk 11'lerde kimler var? Galatasaray Fenerbahçe maçı saat kaçta? Derbi saat 19.00'da mı 20.00'de mi? CANLI maç izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 19 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 19-20 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title