Haberler

Konya-'milli Tarım Projesi, Orta Anadolu'yu Buğdaydan Uzaklaştıracak-Hd

Konya Ziraat Odası Başkanı Celil Çalış, yürürlüğe giren 'Milli Tarım Projesi' kapsamındaki havza bazlı ürün destekleme modelinde, buğday üretiminin farklı bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Konya Ziraat Odası Başkanı Celil Çalış, yürürlüğe giren 'Milli Tarım Projesi' kapsamındaki havza bazlı ürün destekleme modelinde, buğday üretiminin farklı bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Çalış, Türkiye'nin tamamında aynı şekilde desteklenmesi özellikle Orta Anadolu'yu buğday ekiliş alanlarından uzaklaştıracaktır. Çiftçiler, diğer ürünlerde daha fazla kar elde ettiği için bu ürün grubundan uzaklaşmaktadır dedi.

Celil Çalış, çiftçiler için önemli bir proje olan 'Milli Tarım Projesi'nin 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğü girdiğini hatırlatarak, havza bazlı bazı destekleme modellerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Özellikli buğdayın, farklı değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Çalış, Buğdayın üretim bölgelerinde farklı bir şekilde desteklenmesi gerekmekteyken Türkiye'nin tamamında aynı şekilde desteklenmesi, özellikle Orta Anadolu'yu buğday ekiliş alanlarından uzaklaştıracaktır. Çiftçiler, diğer ürünlerde daha fazla kar elde ettiği için bu ürün grubundan uzaklaşmaktadır. Buda gelecek açısından tedirgin edici önemli bir gelişmedir. Bakanlık bu konuda önlemlerini alıp, buna göre değerlendirmesi lazım. Bugün dünya piyasasında buğday fiyatının 170 dolar diye bir değerlendirmede bulunmak çok doğru bir yaklaşım değil. Biz üç, dört sene üst üste 20 milyon ton buğday üretimi yapmayalım, dünya piyasasında buğday fiyatları nerelere çıkıyor. Türkiye hem önemli bir üretici, hem de un ve makarna sanayisinde dünyada bir numara olan bir ülkedir. Bakanlık destekleme politikasını yeniden gözden geçirmeli. diye konuştu.

BAKANLIK FİYAT POLİTİKASINA DİKKAT ETMELİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın fiyat politikası konusunda da dikkatli olmaya davet eden Çalış, 'Geçtiğimiz yıl üreticilerimizi ciddi anlamda dara düşüren fiyat politikası uygulandı. Bu da ekim alanlarında ciddi azalmalara neden oldu. O nedende Tarım Bakanlığı eğer fiyata müdahale edecekse, erken zamanda Türkiye'nin hiçbir bölgesinde hasat başlamadan fiyata müdahale etmelidir. Fiyatlara erken müdahale edecekse etsin, etmeyecekse de hiçbir dönemde fiyat konusunda bir telaffuzda bulunmamasını biz üreticiler olarak beklemekteyiz.ö dedi.

2,5 MİLYON TONU GEÇEBİLİRİZ

Konya'da bu yıl buğday da 2.5 milyon rekolte beklediklerini ifade eden Çalış, Buğday ekim alanlarının azalmasına rağmen geçen yıl 2,5 milyon buğday üretimi gerçekleştirdik. Bu yılda mevsim yağışları iyi geçti. Aksi bir durum olmadığı sürece de geçen yılın üretim miktarını geçeceğimize inanıyoruz dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Konya Politika Güncel Haberler

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title