Haberler

İspanya'dan Son Dakika Türkiye Golü

Güncelleme:

Türkiye-AB Müzakerelerinde Yeni Bir Fasıl Açıldı. Hem de İspanya'nın Nefes Kesen Bir Çabasıyla...

Türkiye'nin AB katılım müzakerelerinde yeni bir fasıl açıldı.

"Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı" faslı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in katılımıyla AB Konseyinde düzenlenen Hükümetlerarası Konferansla müzakerelere açıldı.

Türkiye'nin AB müzakerelerinde bakanlar düzeyinde 9'uncusu düzenlenen Hükümetlerarası Katılım Konferansında AB tarafını İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ve AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle temsil etti.

"İSPANYA, TÜRKİYE İÇİN SON DAKİKA GOLÜ ATMIŞ OLDU"

İspanya'nın AB ile ilişkilerden sorumlu Devlet Sekreteri Diego Lopez Garrido, Türkiye-AB Hükümetlerarası Katılım Konferansında bugün yeni bir faslın açılacak olmasıyla ilgili olarak, "son ana kadar çalışan İspanya'nın, Türkiye için son dakika golü atmış olduğunu" söyledi.

Garrido, İspanya'nın AB dönem başkanlığının bugün son günü olması dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde yeni başlık açılacak olmasına atıfta bulunarak, "Bugün Avrupa'da Türk günü!" diye espri yaptı.

Türkiye ile yeni müzakere başlıkları açılması için İspanya'nın baştan beri büyük bir çaba sarf ettiğini belirten Garrido, "Yeni bir başlığın müzakereye açılacak olması bizim için memnuniyet verici bir gelişme. Dünya Kupası dönemindeyiz ve birçok maçın son anda atılan gollerle kazanıldığını da gördük. Son ana kadar çalışan İspanya, Türkiye için son dakika golü atmış oldu" dedi.

Garrido, AB nezdindeki daimi temsilcilerden oluşan COREPER'in Türkiye ile müzakerelerde 12 numaralı başlık olan "Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı" faslının açılmasını oybirliğiyle kabul ettiğini, son kararın bugün öğleden sonra yapılacak Türkiye-AB Hükümetlerarası Katılım Konferansında alınacağını söyledi.

"Türkiye-AB ilişkisi bizim için stratejik ve Türkiye'nin AB üyesi olmasını her zaman savunduk" diyen Garrido, konuşmasına şöyle devam etti:

"Hep aynısını söylüyoruz, ama bu süreçte Türkiye'nin de yapması gerekenler var. Kopenhag kararlarını tamamen uygulamalı. Ama tabii diğer yandan sürecin devam etmesi için müzakere başlıkları da açılmaya devam etmeli. Türkiye'nin AB ile müzakerelerinde Kıbrıs'ın (Rum kesimi) büyük etkisi olduğu biliniyor. Ancak biz bu yüzden kötümser olamayız. Kıbrıs sorununu sabahtan akşama bir günde çözemeyiz. Bu bizim elimizde değil, ama her zaman ileriye doğru yürümeliyiz. Bu yüzden yeni başlık açılması için son ana kadar savaştık."

AB dönem başkanlığını 1 Temmuzdan itibaren devralacak Belçika ve 1 Ocak 2011'de üstlenecek Macaristan'ın da Türkiye ile yeni müzakere başlıkları açılması konusunda İspanya ile hemfikir olduğunu ve ortak çalışmalar yürüteceklerini kaydeden Garrido, Türkiye'nin AB'ye girişinin ne zaman olabileceğiyle ilgili bir tarih vermenin ise "imkansız" olduğunu ifade etti.

Garrido, Akdeniz İçin Birlik projesine de değinerek, "Akdeniz İçin Birlik, İsrail ve Filistin'in aynı masada oturacak olmaları ve bölgenin modernleşmesi için önemli. Genel Sekreterlik kuruldu, ancak ilk toplantının yapılabilmesi için iyi bir hazırlık yapılmalı ve güven ortamı olmalı. Bu güven ortamı ve siyasi ortamın olmamasından dolayı Haziran ayında yapılması öngörülen toplantı ertelendi. Toplantının faydalı olması için en iyi dönemin beklenmesi gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan, İspanya'nın 6 aylık dönem başkanlığının, Lizbon Anlaşması'nın yürürlüğe girme sürecine ve ekonomik krize denk geldiğine işaret eden Garrido, "Avro bölgesini korumak ve AB Merkez Bankasına daha fazla sorumluluk vermek, gelecekte yeni bir ekonomik krizle karşılaşmamak için önlemler almak, piyasaların şeffaf olmasını sağlamak, AB içinde ekonomik koordinasyon politikasını oluşturmak ve ekonomik büyümeyi yeniden sağlayarak istihdam yaratmak için yeni siyasetler üretmeye çalıştıklarını" söyledi.

AB'nin dış politikasında yeni bir stratejiye ihtiyaç olduğunu savunan Garrido, her şeye rağmen son dönemde AB ile ABD arasında ticaret ve güvenlik konularında çok önemli anlaşmalar imzalandığını belirtti. Garrido, "İspanya'nın dışındaki sebeplere dayanan beklenmedik olaylar yaşansa da, etkili bir AB dönem başkanlığı yürüttüklerini" savundu.

İspanya, 6 ay önce dönem başkanlığını devraldığında Türkiye ile 4 fasıl açmak istediğini duyururken, bazı üye ülkelerin siyasi engellerini aşamayınca en azından bir fasıl açabilmek için büyük çaba gösterdi.

İspanya, gıda güvenliği faslında açılış kriterlerini karşılamasının adından AB üyelerinin fasıl açılışına onay vermesi için normalde birkaç ay uzayan süreci 10 güne kadar indirerek adeta rekor hıza ulaştı.

Gıda güvenliğiyle birlikte Türkiye, 2005 yılında tarama süreciyle başlayan AB katılım müzakerelerinde 13 faslı açmış oldu. Türkiye, katılım müzakerelerinde 2006 yılının ilk yarısındaki Avusturya dönem başkanlığında tek, 2007'nin ilk yarısındaki Almanya dönem başkanlığında üç, 2007'nin ikinci yarısındaki Portekiz ile 2008'de Slovenya ve Fransa dönem başkanlıklarında ikişer ve geçen yılın ikinci yarısındaki İsveç dönem başkanlığında tek fasıl açmıştı.

"BUGÜN TÜRKİYE İÇİN TARİHİ GÜN"

Egemen Bağış, bugünün Türkiye için tarihi bir gün olduğunu belirterek, bundan 5 yıl önce Türkiye'nin böyle bir günü hayal bile edemeyeceğini söyledi.

''Bu, 27 AB üyesi ülkenin, Türkiye'nin artık gıda güvenliği, veterinerlik ve bitki sağlığı konusunda AB standartlarını yakalamaya hazır olduğunu teyit ettiğinin göstergesidir'' diyen Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Gıda Güvenliği, Bitki ve Hayvan Sağlığı Faslının açılması, 27 AB üyesi ülkenin, bugün Türkiye'ye, 'Artık sen bizim standartlarımıza yükselme noktasında gerekli adımları attın, senin Trakya Bölge'nde şap hastalığı kalmadı. Senin ülkenin hayvan sağlık kontrol noktalarında, çok ciddi çalışmalar yapılıyor. Siz ülke olarak tarım ürünlerinde hayvansal ürünlerde bitkilerde çok önemli standartları yakalamaya başladınız' demesi anlamına geliyor.''

Bunun, AB üyesi ülkelerin bir kısmının direncine rağmen gerçekleşmiş bir başarı olduğunu vurgulayan Bağış, şunları söyledi:

''Kendi tarım lobilerinin etkisi altında Türkiye'yi etkilemek için çok çabalayan ülkelerin direncine rağmen gerçekleşmiş bir başarıdır. Bu başarının arkasında, Tarım Bakanımız Mehdi Eker'in şahsi gayretleri hiçbir zaman yadsınamaz. Bizler de hem AB Genel Sekreterliğinde hem Dışişleri Bakanlığında hem diğer ilgili bütün bakanlıklardaki arkadaşlarla yakın çalışmaktan büyük bir haz duyduk. Şimdi Türkiye'nin bu ortak başarısını kutlamaya gidiyoruz.''

TÜKETİCİ AB STANDARDINDA GIDAYA ULAŞACAK

Tarım ve Köy işleri Bakanı Mehdi Eker de bugünün Türkiye için, Türk tüketicisi için önemli bir gün olduğunu belirterek, Türkiye'nin gıda hijyeniyle ilgili uygulayacağı standartlar konusunda, AB ile uyumlu olacak şekilde bir adımın atılacağını söyledi.

Eker, Türkiye'nin, hem insanlarla hem hayvanlarla hem de diğer yenilebilir canlılarla ilgili standartların kalite ölçülerini, bunların denetim mekanizmasını, AB standartlarına taşıyacak olan bir uygulamanın başlangıcı olacağını ifade ederek, bugün bu faslı açacaklarını bildirdi.

Bu faslın Türkiye açısından önemli ve tarihi bir gün olduğunu dile getiren Mehdi Eker, ''İnşallah bu en kısa zamanda yerine getirilir, böylece tüketici Avrupa Birliği standartlarında gıdaya ulaşma, hijyen ve kalite ölçüsüyle gıda tüketme imkanına kavuşmuş olacak'' dedi.

Kaynak: AA / Dünya

Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title