Haberler

İnsanı Klonlamak Hayvanı Klonlamaktan Daha Kolay

Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Haydar Bağış, teknik olarak bir hayvanı klonlamanın bir insanı klonlamadan daha zor olduğunu kaydetti.Prof.Dr.Haydar Bağış, teknik olarak...

Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haydar Bağış, teknik olarak bir hayvanı klonlamanın bir insanı klonlamadan daha zor olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Haydar Bağış, teknik olarak bir ineği klonlamaktansa bir insanı klonlamanın çok daha kolay olduğunu ve bu bir laboratuvarda yapılabileceğini ifade etti.

Bilim ve teknolojinin iki ucu keskin bıçak gibi olduğunu belirten Haydar Bağış, "Bilim ve teknolojideki uygulamaları doğru, zamanında ve yerinde yapmak lazım. Bütün dünyada insan klonlamak, bu teknolojiyi kullanmak yasaklanmıştır. İnsan klonlamayı etik olarak doğru bulmuyorum.

Eğer Einstein'ı klonlarsanız Einstein'ın klonu, görünüm olarak Einstein gibi olacaktır fakat Einstein'ın yetiştiği çevre ile klonunun yetiştiği çevre farklı olduğundan huy ve zeka olarak aynı olacağının garantisi yoktur. Zeka üzerinde çevrenin yüzde 60, genetiğin ise yüzde 40 etkisi vardır. Klon aynı yumurta ikizi gibi değildir, farklıdır, kopyadır" dedi.

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) hakkında görüşlerini aktaran Bağış, "Dünyada soyanın yüzde 90'ı,

mısırın yüzde 70'i, pamuğun yüzde 50'si GDO'dur. Zaten GDO hayatımıza girmiş durumda. Ama Türkiye'de güzel bir şey var. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bu konuda gerçekten güzel çalışmaları var. Biyogüvenlik kurulları oluşturuyor. Bilim kurulları oluşturdu. Ülkemizde GDO üretimi yasak. Amerika, Kanada gibi bazı gelişmiş ülkelerde bunlar serbest. Gelişmiş ülkelerde uygulanan teknolojilerin bizim ülkemizde de uygulanması lazım ki uygulanıyor. Dolayısıyla gelecekte açlık, kuraklık, sefalet, deprem gibi felaketlerle karşılaşabiliriz. Bu yüzden kritik teknolojileri elimizde bulundurmamız gerekiyor. Bununla ilgili yetkin insanların, yetkin araştırma gruplarının yetiştirilmesi lazım. Ama bunlar kontrollü bir şekilde yapılmalıdır. Eğer bu ürünler kontrolsüz dağınık bir şekilde üretilirse Türkiye için çok önemli olan endemik yapıyı tamamen bozabiliriz. Mesela siz soya veya ayçiçeği yetiştirdiniz. Ayçiçeği ile ilgili tozlanma olayı ve diğer olaylar değişecek. Ne olduğunu bilmeyeceğiz ve biz var olan genetik kaynağımızı da kaybetmiş olacağız. Bu nedenle teknolojilere mutlaka hakim olmaya çalışmalıyız. Bunla ilgili denemelerimizi, araştırma ve geliştirme çalışmalarımızı kapalı alanlarda yapmalıyız" diye konuştu. - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Adıyaman Üniversitesi Albert Einstein Türkiye Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Bakmadan Geçme

İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 11 Mayıs İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? Kimler Geldi Kimler Geçti 2. sezon olacak mı? Kimler Geldi Kimler Geçti dizisinin 2. sezonu var mı, ne zaman yayınlanacak? 14 Mayıs anneler günü mü? 14 Mayıs Salı anneler günü mü, özel gün mü? Anneler günü ne zaman 2024? Davaro filmi nerede çekildi? Davaro filmi hangi semtte, şehirde çekilmiştir? Sinan Ateş neden öldürüldü? Sinan Ateş ölüm sebebi ne, neden öldü? Sinan Ateş niye, kim tarafından öldürüldü? Kemal Sunal kaç filmde oynadı? Kemal Sunal kaç filmde yer almıştır? Pazartesi okul var mı? 13 Mayıs Pazartesi günü okul tatil mi, tatil edildi mi? Pazartesi günü resmi tatil var mı? Ali Koç aday olacak mı? Fenerbahçe Başkanı Ali Koç tekrar aday olacak mı, adaylığa başvuracak mı? Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler!
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title