Haberler

Terörün Çözümü Vuran Saldırıları Şırnak'ı Geriye Götürdü

Kırsaldaki saldırılarını şehir merkezlerine taşıyan terör örgütü PKK'nın yaşamı ve çözümü hedef alan eylemleri, Şırnak'ta sosyal ve ekonomik kayıplara neden oldu.

ADEM DEMİR - Kırsaldaki saldırılarını şehir merkezlerine taşıyan terör örgütü PKK'nın yaşamı ve çözümü hedef alan eylemleri, Şırnak'ta sosyal ve ekonomik kayıplara neden oldu.

Çözüm Süreci ile sağlanan huzur ve barış ikliminde kentte her anlamda sağlanan gelişme ve planlanan yatırımlar, PKK'lı teröristlerce 6 aydan bu yana kazılan hendekler, kurulan barikatlar ve tuzaklanan patlayıcılar nedeniyle sekteye uğradı.

Şırnak'ta eylemlerin yoğunlaştığı 4 mahalle başta olmak üzere kent genelinde yüzlerce inşaatın yapımı yarıda kalırken, emlak fiyatları da düştü.

12 yatırım projesi askıya alındı

Terör saldırıları nedeniyle birçok mahallesi adeta harabeye dönen Cizre ilçesinde Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 8 fabrikada üretim yapılamıyor. İlçede 12 yatırım projesi askıya alındı, 5 yıldızlı otel ile Suriye ve Irak'a sınırı bulunan kentin, bölgenin cazibe merkezi haline getirilmesi için hayata geçirilmesi planlanan AVM projesinin yapımı durduruldu.

Terör olayları, yapımı süren Cizre- Şırnak ile Şırnak-Van karayollarının tamamlanmasında da gecikmeye neden oldu.

Şırnak-Siirt karayolu üzerindeki Kız Meslek Lisesi, Öğretmen Lisesi ve öğrenci yurdunun inşaatı ile Şırnak Üniversitesinin 300 milyon liraya mal olacak yeni yerleşkesinin yapımı durduruldu.

Kent ekonomisi darbe aldı

Günde ortalama 4 bin aracın giriş-çıkış yaptığı, bölge halkının "bacasız fabrika" olarak tabir ettiği Habur Sınır Kapısı'ndaki dış ticaret de PKK'nın bölgedeki eylemlerinden büyük oranda etkilendi.

Şırnak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Heşar Haşimoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinin ticaret merkezi olduğuna dikkati çekerek, olaylardan en büyük zararı bu iki ilçenin gördüğünü söyledi.

"Küçük ve orta ölçekli esnafımız iflas etti. Kredi alanlar borçlarını ödeyemez duruma geldi ve ilimiz pek çok açıdan 20 yıl geri gitti" diyen Haşimoğlu, terör olaylarının ekonomik kayba yol açtığını vurguladı.

Habur Sınır Kapısı'nın bölge insanının en büyük ekmek kapısı olduğuna işaret eden Haşimoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kredi ile araç alan firmalarımız vardı. Bu birkaç ay içinde iflas eden birçok firma oldu. Küçük esnaf zaten bitti. Burada zaman zaman iş yerini açan 1-2 esnaf var. Mallarının büyük bölümü bozulmuş. Toparlanmaları da çok uzun sürer."

"Satan çok ama alan yok"

Terör olayları nedeniyle farklı bölgelere göç edenlerin satışa çıkardığı evler de ya satılmıyor ya da değerlerinin atında fiyatla alıcı buluyor.

Emlakçı C.T, aylardır daire satamadığını belirterek, "Satan çok ama alan yok. 195 metrekarelik lüks daireler, 150-200 bin liraya satılırken, aynı evler 70 bin liraya dahi satılmıyor" diye konuştu.

"Terör olayları belimizi büyüktü"

C.T, şunları dile getirdi:

"Hendeklerin kazıldığı, barikatların kurulduğu kent merkezindeki Dicle, Bahçelievler, Yenişehir ve Yeşilyurt gibi mahallelerde yaşayan vatandaşlar başka mahallelerde kiralık ev arıyor. Terör olayları belimizi büyüktü. Halkın büyük bir kısmı sığınmacı durumuna düştü. Kentimizdeki tahribatın izlerini silmek yıllar alacak."

"Şırnaklı öz yurdunda garip, öz vatanında parya oldu"

Esnaflık yapan HÜDA PAR Şırnak İl Başkanı Abdullah Kılıç da Şırnak'ın kalkınmasını beklerken, terör olayları nedeniyle kentin birçok konuda gerilediğini söyledi.

"YGD-H çeteleri kentimize büyük darbe vurdu. Şırnaklı, öz yurdunda garip, öz vatanında parya haline getirildi" ifadelerini kullanan Kılıç, şunları kaydetti:

"Rahatlıkla diyebilirim ki Şırnak, 20-30 yıl geriye gitti. Okullarımız yakıldı. Öğretmenlerimizin birçoğu buradan gitmek zorunda kaldı. Yaklaşık iki aydır, çocukların büyük bir kısmı eğitim hakkından mahrum kaldı. Sokak çeteleri olan YGD-H, çocuklarımızı ve öğretmenlerimizi tehdit ediyor. Birçok esnafımız ya iş yerini kapatmak zorunda kaldı ya da kirasını ödeyemez duruma geldi. İflas edenler de var. PKK, bölgede iş yapan müteahhit ve esnaftan haraç alıyor. Şırnak'ta çok fazla işletme ve fabrika yok. Herkes kendi çabası ve alın teriyle geçimini sağlıyor ama bu örgüt, halkı sığınmacı durumuna düşürdü.

Mazlum halk, silah zoruyla oyunu HDP'ye vermiştir ama canını vermek istemiyor. Bunun ispatı da son zamanlarda sürekli olarak eylemlere çağırmalarına rağmen insanların sokaklara çıkmamasıdır."

Terör, eğitime de darbe vurdu

Terör olayları ekonominin yanı sıra kentte eğitime de büyük darbe vurdu.

İl genelindeki 162 bin öğrenciden Cizre ve Silopi'de yaşayan 80 bin 127'si, terör olayları nedeniyle eğitimden uzak kaldı.

Şırnak'ta 7 bin 300'ü kadrolu 8 bin 500 öğretmenin görev yaptığı 645 okuldan sokağa çıkma yasağının sürdüğü iki ilçedeki 172'si günlerce kapalı kaldı.

Kentte terör saldırılarının gerçekleştirildiği 32 okuldan birçoğu kullanılamaz hale geldi.

Şırnak halkı şiddet ve terörle anılmak istemiyor

Şırnak halkı, kentin artık terör ve şiddetle anılmasını istemiyor.

Çözüm Süreci'nde her alanda normalleşmenin yaşandığı Şırnak'ta vatandaşlar, güvenlik güçlerince bölgenin teröristlerden temizlenmesi için yürütülen operasyonlardan memnuniyet duyuyor.

Vatandaşlar, terörün yol açtığı tahribatın giderilmesi ve zararlarının tazmini için devletten destek bekliyor.

Silopi'deki Başak Mahallesi'nde yaşayan H.A, kendisine ilaç getiren güvenlik güçlerine dua ediyor.

"Allah'ım sen bizleri muhafaza et, barışı getir" diyen H.A, terör olaylarının son bulmasını istiyor.

Kaynak: AA / Güncel

Habur Sınır Kapısı Şırnak Cizre Politika Güncel Haberler

Hakkari'de bir manav üzerinde 'Allah' yazan karpuz buldu

Hakkari'de bir manav üzerinde 'Allah' yazan karpuz buldu

Ali Koç ve Aziz Yıldırım'ın canlı yayındaki tartışmasına Mehmet Uçum damgası

Ali Koç ve Aziz Yıldırım'ın canlı yayındaki tartışmasına Mehmet Uçum damgası

Özgür Özel: Asgari ücrete zam yapılmazsa sert tepki veririz

Özgür Özel: Asgari ücrete zam yapılmazsa sert tepki veririz

Bakmadan Geçme

YKS kapılar kaçta açılıyor? YKS sınavı saat kaçta başlıyor, içeri kaçta giriliyor? YKS sonuçları ne zaman açıklanacak 2024? YKS cevap anahtarı hangi tarihte, ne zaman yayınlanacak? Bugün sınav kaçta bitiyor? Bugün ÖSYM YKS sınavı saat kaçta bitecek? AYT'ye girmek zorunlu mu? TYT'ye girenler AYT'ye girmek zorunda mı? AYT'de tekrar kalem veriliyor mu? AYT'de tekrar kalem verilecek mi, yeniden kalem dağıtılacak mı 2024? AYT sınavı ne zaman, saat kaçta bitecek? AYT oturumu ne kadar, kaç dk sürecek? 2024 YKS/AYT sınavı başlangıç ve bitiş saati! AYT erken çıkış saati kaç? 2024 AYT sınavında en erken saat kaçta çıkılıyor? AYT sınavında ne zaman, saat kaçta çıkış yapılabilir? AYT SINAV SÜRESİ: AYT sınavında sınav süresi ne kadar, kaç dakika, kaç saat? AYT sınavı ne kadar sürüyor? Bugün sınav var mı? 9 Haziran bugün ne sınavı var? YKS sınavı iptal mi iddiaları doğru mu? AYT SORU DAĞILIMI 2024: AYT sınavında hangi derste, kaç soru bulunuyor? AYT sınavında soru dağılımı nasıldır? YKS sınavı saat kaçta bitecek? Bugün AYT sınavı saat kaçta, ne zaman bitecek 2024? AYT ve YDİL Sınavları Saat Kaçta Başlıyor, Kaçta Bitiyor? Yarın ne sınavı var? 9 Haziran Yarın hangi sınavlar, hangi ÖSYM sınavı var? Ahmet Selim Kul kimdir? Ahmet Selim Kul kaç yaşında, nereli? Ahmet Selim Kul hayatı ve biyografisi! Haber Global Digiturk'de hangi kanalda? Haber Global Digiturk'de kaçıncı kanalda, sırada?
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyonda en zor dönem bitti, artık düşüş göreceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyonda en zor dönem bitti, artık düşüş göreceğiz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title