Haberler

Libya Devlet Başkanı Magaryaf Ankara'da

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Libya halkı için sıkıntılı günlerin geride kaldığını belirterek, "Birlikte yapacağımız çok iş var."

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Libya halkı için sıkıntılı günlerin geride kaldığını belirterek, "Birlikte yapacağımız çok iş var. Namazda sehiv secdesi var, siyasette yok. Fırsatlar bir daha gelmiyor" dedi.

Resmi ziyaret için Türkiye'de bulunan Libya Genel Ulusal Kongre Başkanı ve Devlet Başkanı Muhammed Yusuf Magaryaf, beraberindeki heyetle TBMM Başkanı Çiçek'i ziyaret etti.

Çiçek, Magaryaf'ın Türkiye'de bulunmasından ve tanışmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ziyaretin Türkiye için önemli ve anlamla olduğunu söyledi.

Türkiye-Libya ilişkilerinin sıradan olmadığını, halklar arasında kardeşlik bağları olduğunu dile getiren Çiçek, konuk heyetin de Türkiye'de kendisini kardeş gibi hissetmesini istedi. Çiçek, Libya halkı için sıkıntılı ve zor günlerin geride kaldığını vurgulayarak, güzel bir gelecek temennisinde bulundu.

Türkiye'nin Libya'daki gelişmeleri, kardeşlik ilişkileri nedeniyle yakından izlediğini anlatan Çiçek, "Emin olun ilişkilere, petrol kuyularına bakarak değil, kardeşlik çerçevesinde yaklaşıyoruz. Bu çok önemli" dedi.

Libya'da yeni dönemin başlamasının sevindirici olduğunu ifade eden Çiçek, bu dönemde önemli adımlar atıldığını, Magaryaf'ın Devlet Başkanlığı'nda sorunların en aza indiğine inandığını kaydetti.

Libya'da yeni anayasa hazırlandığını, Türkiye'nin de yeni anayasa yapma çabası içinde olduğunu anlatan Çiçek, ister anayasa ister parlamentoları ilgilendiren konularda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını bildirdi.

-Yeni anayasa-

Libya Devlet Başkanı Magaryaf da paylaştığı derin dostluk duygularından dolayı Çiçek'e teşekkür etti.

Libya halkının çok uzun zamandır anayasa istemesinin temelinde, Osmanlı Anayasası'nın 1908 yılında ilan edilmesi sırasında Libya'dan bir heyetin de Türkiye'de olmasının yattığını ifade eden Magaryaf, "O dönemden beri bu fikir Libyalılar'ın aklında. Anayasayı en hızlı şekilde hayata geçirmek istiyoruz" diye konuştu.

Libya'da Anayasa'nın 1951 yılında kabul edildiğini, ancak Kaddafi döneminde anayasa olmadığını anlatan Magaryaf, yeni anayasa yapmayı başaracaklarını vurguladı. Magaryaf, Libya halkının tüm arzu, istek ve hayallerini gerçekleştirecek, haklarını koruyacak Anayasa yapacaklarını vurgulayarak, "Bu bizim için büyük sorumluluk. Tabii kendi kültürümüzü bir yana koymadan, yüzümüzü de dünyaya dönerek bunu yapmak istiyoruz" dedi.

Magaryaf, Türkiye'nin fikirlerinin kendileri için önemli olduğunu belirterek, yeni anayasa yapım sürecinde Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanmak istediklerini söyledi.

-"Her türlü işbirliğine varız"-

Cemil Çiçek, Magaryaf'ın sözleri üzerine, iki ülkenin görüşlerinin birçok konuda aynı olduğunu ifade etti.

İki ülke ilişkilerinde geçmişte yeteri kadar zaman kaybedildiğine dikkati çeken Çiçek, "Bundan sonrasını kaybetmeyelim. Birlikte yapacağımız çok iş var. Namazda sehiv secdesi var, siyasette yok. Önümüze çıkan fırsatlar bir daha gelmiyor" diye konuştu.

Libya heyetinin üyeleri de Türkiye'ye bakışlarını dile getirirken, Çiçek'e TBMM hakkında sorular yönelttiler.

Bir üyenin Türkiye'nin uzun yıllar AB üyeliği için beklediğini, ancak son dönemde yüzünü Arap ve İslam dünyasına döndüğünü belirterek, lider konum üstlenebileceğini söylemesi üzerine Çiçek, bu değerlendirmelere teşekkür etti ve

"Türkiye olarak hedefimiz lider olmak değil, kardeşliğimizi güçlendirmek. Çünkü Allah bizi kardeş kıldı" dedi.

Kardeşliği bozacak fırsatlara imkan verilmemesi gerektiğinin altını çizen Çiçek, diğer konuların kardeşlik üzerine bina edildiğinin altını çizdi.

Türk firmalarının Libya'nın kalkınmasına destek vermekten onur duyacağını ifade eden Çiçek, "Biz her türlü işbirliğine varız" dedi.

Çiçek, Libya ile parlamentolar arası dostluk grubu kurmaya hazır olduklarını da anlatarak, bunun gerçekleşmesi halinde TBMM'deki en büyük dostluk grubu olabileceğini ifade etti.

Görüşme sırasında, Magaryaf ve heyet üyelerine Türk Bayrağı rozeti dağıtıldı.

Muhabir: Ali Hakan Der

Yayıncı: Sefa Salantur - TBMM

Kaynak: AA / Güncel

Cemil Çiçek Türkiye Libya Politika Güncel Haberler

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Umutlar azalıyor! İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza geçirdi

Tahran, yardım için Ankara'nın kapısını çaldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gereken her türlü desteği vermeye hazırız

Tahran, yardım için Ankara'nın kapısını çaldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gereken her türlü desteği vermeye hazırız

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

Bakmadan Geçme

Şampiyon kim olacak? Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak? Villarreal Real Madrid maç özeti ve golleri izle! (ARDA GÜLER'İN GOLLERİ) Real Madrid maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Galatasaray Fenerbahçe maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) GS FB maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe kaç yıldır şampiyon olamıyor 2024? İşte Fenerbahçe'nin son şampiyonluk yaşadığı sezon! DEV DERBİDE KAVGA! Fenerbahçe - Galatasaray maçı kavgayı kim çıkardı, KİM KAVGA ETTİ? Olay ne, ne oldu? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? GS en son hangi yıl ve sezon şampiyonluk yaşadı? FENERBAHÇE - GALATASARAY MAÇI KAÇ KAÇ? #9917 Dev derbide kim önde, kim gol attı? DEV DERBİ SON DURUM! #129349 DEV DERBİDE NEFESLER TUTULDU! #9917 Fenerbahçe Galatasaray maçı CANLI ANLATIM! Dakika dakika ne oldu, kim gol attı? #129349 Tarihte suikaste uğrayan ve ölen dünya liderleri GALATASARAY'IN TARİHÇESİ! Galatasaray ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Galatasaray ilk başkanı kimdir? FENERBAHÇE'NİN TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri!
Düştükleri notu görmeniz lazım! Fenerbahçe'den Galatasaray'a maç sonu olay gönderme

Düştükleri notu görmeniz lazım! Fenerbahçe'den Galatasaray'a maç sonu olay gönderme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title