Haberler

İsveç Kralı Carl 16'ıncı Gustaf, Cumhurbaşkanı Gül Onuruna Yemek Verdi (2)

İsveç Başbakanı Reinfeldt ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile İsveç arasındaki ilişkilerin tarihinin çok eskiye dayandığını ve 1700'lü yıllarda çeşitli anlaşmalar imzalandığını belirterek, "Dostluğumuz bugün de çok güçlü."

İsveç KRALI CARL 16'INCI GUSTAF, CUMHURBAŞKANI GÜL ONURUNA YEMEK VERDİ (2)

CUMHURBAŞKANI GÜL İSVEÇ BAŞBAKANI İLE ORTAK BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

İsveç Başbakanı Reinfeldt ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile İsveç arasındaki ilişkilerin tarihinin çok eskiye dayandığını ve 1700'lü yıllarda çeşitli anlaşmalar imzalandığını belirterek, "Dostluğumuz bugün de çok güçlü. Her seviyede ziyaretler gerçekleştiriyoruz. İlişkilerimizde gayet iyiyiz" dedi. Basın toplantısı öncesinde ise, "Türkiye-İsveç Stratejik Ortaklık Belgesi" imzalandı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsveç'teki temasları çerçevesinde İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt ile bir araya geldi, ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Gül, kendisini koruyan İsveç ekibinde yer alan motosikletin devrilmesi sonucu, buzla kaplı kanala düşen İsveçli polisin tedavi altına alındığı hastanede hayatını kaybetmesini üzüntüyle öğrendiğini belirterek, polisin ailesine başsağlığı, çalışma arkadaşlarına metanet diledi.

İSVEÇ'İN AB KONUSUNDA TÜRKİYE'YE VERDİĞİ DESTEK

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile İsveç arasındaki ilişkilerin tarihinin çok eskiye dayandığını ve 1700'lü yıllarda çeşitli anlaşmalar imzalandığını anlatırken şöyle konuştu:

"'Dostluğumuz bugün de çok güçlü. Her seviyede ziyaretler gerçekleştiriyoruz. İlişkilerimizde gayet iyiyiz. Türkiye ve İsveç birçok konuda, ikili ve global meselelerde çok yakın istişare içerisinde."

İmzalanan stratejik ortaklık belgesinin bunun en güzel işareti olduğunu ve Başbakan Reinfeldt ile siyasi konuları gözden geçirdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, İsveç'in Avrupa Birliği (AB)konusunda Türkiye'ye verdiği desteğe teşekkür ettiğini söyledi.

Açıklamasında Türkiye'nin müzakere sürecini azim ve kararlılıkla bitirmek istediğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Önümüzde çeşitli engeller vardır ama bunlar müzakere sürecinin teknik gereği olan engeller değildir. Ümit ederiz ki bunların hepsi aşılır" diye konuştu.

"İKİ ÜLKE EKONOMİSİ DE GAYET GÜÇLÜ"

Cumhurbaşkanı Gül, yaptıkları görüşmelerde, Başbakan Reinfeldt ile ekonomik konuları da görüştüklerini, iki ülke ekonomisinin de gayet güçlü olduğunu belirterek, Türk ekonomisinin özellikle son 10 yıldaki performansının çok iyi olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin, AB ortalamasından 5 kat daha fazla büyüdüğünü belirterek, Türkiye'de bugün 1 trilyon doların üzerinde gayri safi milli hasılası olan bir ekonomi bulunduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, "Dolayısıyla böyle büyük bir ekonomiyle Avrupa'nın en rekabetçi ekonomisine sahip İsveç'in iş birliğini birçok alanda çok faydalı görüyoruz" dedi.

İŞADAMLARIYLA BULUŞMA

Cumhurbaşkanı Gül, dünkü toplantıda Türkiye ve İsveç'in büyük şirket temsilcilerinin bir araya geldiğini, daha sonra da büyük bir iş forumunun toplandığını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, bu toplantılarda, her iki ülkenin yatırımcı ve iş adamlarının, gerek iki ülke arasında gerekse üçüncü ülkelerle iş birliğine ne kadar hazır olduklarını görmekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

"TÜRKİYE'DEKİ REFORM SÜRECİ DEVAM EDECEKTİR"

Türkiye'deki çok köklü reformları da Başbakan Reinfeldt ile paylaştığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül şunları söyledi:

"Türkiye'deki reformlar, hem ekonomik hem siyasi ve demokratik alanda gerçekleşmektedir. Bu çerçeve içinde Türkiye'de demokratik standartlar daima hep yükseltilmektedir. Şimdi de bu konuyla ilgili yine çok çabalarımız vardır. Tabii ki mükemmelleşmenin sonu yoktur. Önemli olan her ülkenin kendi noksanlıklarının farkında olması ve bunları gidermek için kendi iradesiyle reformlar yapmasıdır. Türkiye'de bizler kendi irademizle, kendi halkımızın iyiliği için tabi ki birçok köklü reformlar yapıyoruz. Bu reform süreci devam edecektir. Bu süreç içeresinde duyduğumuz bazı şikayetler söz konusu. Bunların hep giderileceğine inanıyorum."

Açıklamasında Cumhurbaşkanı Gül, ziyareti sırasında kendisi ve heyetine gösterilen misafirperverlik için de teşekkür etti.

"TÜRKİYE-İSVEÇ STRATEJİK ORTAKLIK BELGESİ"

Ortak basın toplantısı öncesi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, "Türkiye-İsveç Stratejik Ortaklık Belgesi"ni imzaladı. İsveç Başbakanı Reinfeldt ile yaptığı ortak basın toplantısı ardından sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin AB üyelik müzakere sürecini tamamlama kararlılığında olduğuna vurgu yaparak müzakere sürecinin yavaşlamasının sebebinin, bazı üyelerin Türkiye'ye karşı çıkardığı engeller olduğunu belirtti.

Türkiye'nin AB'ye katılım müzakerelerindeki hızının yavaş olmasının kamuoyu desteğini nasıl etkilediğini ve hızı arttırmak için neler yapmayı planladıklarını soran İsveçli bir basın mensubuna Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin ülkemiz açısından stratejik olduğuna işaret ederek, "Bu müzakere sürecini biz muhakkak tamamlamak istiyoruz. Ama maalesef Türkiye'ye karşı bazı üyelerin çıkardığı engellemelerden dolayı müzakere sürecinde bir yavaşlama var" dedi. Bunun Türk halkını oldukça rahatsız ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, "Bizi de şüphesiz ki çok rahatsız etmiştir. Ama bundan dolayı biz bu süreçten vazgeçecek değiliz. Gayet kararlıyız" dedi.

"STANDARTLARI YÜKSEK BİR TÜRKİYE, AB ÜLKELERİNİN DE ÇIKARINADIR"

Türkiye'nin müzakere sürecini tamamlamasının Türkiye'nin AB müktesebatını üstlenmesi demek olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül şöyle konuştu:

"Türkiye, iş yapacak. Türkiye standartlarını her alanda yükseltecek. Böyle bir Türkiye aslında bütün Avrupa Birliği ülkelerinin de çıkarınadır. Güçlü bir ekonomisi ve demokrasisi olan bir Türkiye, inanıyorum ki birlik için de çok iyi olması gerekir. Düşünün ki, Türk ekonomisi de bugün kriz içinde olmuş olsaydı, demin bahsettiğimiz bu büyük ekonomik iş birliğinden bahsedebilir miydik? Edemezdik. O açıdan müzakere sürecini biz bitirmekte çok kararlıyız."

Müzakere sürecinin bitmesinin otomatik üyelik anlamına da gelmediğine de dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, "Bunu da biliyoruz. Sonunda bazı ülkelerin referanduma gitme kararları var. Türk halkının da o zaman fikri ne olur bilmiyoruz. Bunlar sonraki konular. Şimdi bizim konumuz müzakere sürecini başarıyla tamamlamak ve bitirmektir" dedi.

ÇÖZÜM SÜRECİNDE AB ÜLKELERİNDEN BEKLENTİLER

Çözüm sürecinde Avrupa Birliği ülkelerinden beklentilerinin sorulması üzerine de Cumhurbaşkanı Gül şunları söyledi:

"Bu konuda her zaman şunu söylüyoruz, Avrupa'nın demokrasi, insan hakları, ifade hürriyeti ve standartları çok yüksek. Maalesef zaman zaman teröristler bunu istismar ediyorlar. Teröre bulaşanlar, teröre, şiddete karışanlar bu organizasyonların içerisinde olanlar, onlara mali destekle görevli olanlar, Avrupa demokrasilerinin bu üstünlüğünü yeri geldiğinde zaaf gibi çok istismar ediyorlar. Bunun maalesef çok acı örnekleri söz konusu oluyor. Bu konuda istihbarat birimlerimiz, güvenlik birimlerimiz çok yakın temas içerisinde oluyor ve gerektiğinde gerekli dosyaları, gerekli bilgileri paylaşıyorlar."

GÜL İSVEÇ'TE BİLİM VE TEKNOLOJİ MÜZESİ'Nİ GEZDİ

İsveç Kralı Gustaf'ın davetlisi olarak geldiği, Stockholm'de temaslarına devam eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ziyaretinin ikinci gününde, Başbakan Fredrik Reinfeld'i ziyaret etti. Gül ve Reinfel yaklaşık 45 dakika süren görüşmenin ardından kameraların karşısına geçerek, ziyaretin önemi ve iki ülke arasındaki ilişkiler konusunda basın toplantısı yaptılar. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt iki ülke arasında Stratejik Ortaklık ve İşbirliği anlamasını imzaladılar. İmza töreni Abdulah Gül ve Fredrik Reinfeld'in önünde gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eşi Hayrunisa Gül ve beraberlerindeki bakan ve eşleriyle birlikte Bilim ve Teknoloji Müzesi'ni ziyaret etti. Müze ziyaretinde, Hayrünnisa Gül'e Kraliçe Silvia; Abdullah Gül'e de Kral Gustaf eşlik etti. Ziyaret sonrasında müzede biraraya gelen Abdullah Gül, Hayrunisa Gül, Kral Gustaf ve Kraliçe Silvia, müzeden Belediye binasına geçerek öğle yemeğine katıldı.

PKK'LILAR GÖSTERİ YAPTILAR

Belediye binası önüne gelen Abdullah Gül ve heyeti, dışarıda binaya sadece 20 metre uzaklığa kadar yaklaştırılan PKK'lıların gösterisi ile karşılaştı. PKK'lılar Türkiye aleyhine sloganlar attı, pankartlar taşıdı. 50 kadar PKK'lıya karşı polis çok sıkı güvenlik önlemi aldı. Abdullah Gül'ün, yanındaki heyete, PKK'lıların çözüm sürecinde gösteri yapmalarına bir türlü anlam veremediğini, gösteriyi yapanların mutlaka örgüt içinde barışa karşı grup elemanları olduğunu düşündüğünü söylediği öne sürüldü.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül daha sonra Stockholm Üniversitesine geçerek orada Türk Öğrencileri Enstitüsünün açılışını yaptı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Fredrik Reinfeldt Abdullah Gül Türkiye İsveç Politika Güncel Haberler

İsrail ve Hamas, esir takası ve ateşkes müzakerelerine yeniden başlıyor

İsrail ve Hamas, esir takası ve ateşkes müzakerelerine yeniden başlıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyonun mayıs ayından sonra hızlı bir düşüşe geçmesini bekliyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Enflasyonun mayıs ayından sonra hızlı bir düşüşe geçmesini bekliyoruz

Burdur'da diyalize giren hastalar rahatsızlandı: 18'inin durumu ağır

Burdur'da diyalize giren hastalar rahatsızlandı: 18'inin durumu ağır

Bakmadan Geçme

YKS deneme sınavı tarihleri: YKS çevrimiçi deneme sınavı ne zaman olacak? MEB online deneme ne zaman? Son yılların en iyi bilgisayar oyunları hangileri? İşte dünyanın en iyi oyunları Teşrik tekbirlerinin dinî hükmü nedir, bu tekbirleri kimler ne zaman getirir? Kulak çubuklarındaki gizli tehlike! Kulak temizleme çubukları neden kullanılmamalı? Anadolu parsı nesli neden tükendi? Türkiye'de Anadolu parsı var mı? Jon Bon Jovi'nin oğluyla evlenen Millie Bobby Brown kimdir? Kaç yaşında, nereli? 2024 deprem konutları ne zaman teslim edilecek? Deprem konutlarının ne kadarı teslim edildi? Fatih Karagümrük Samsunspor maçı CANLI izle! (HD) 25 Mayıs Fatih Karagümrük Samsunspor maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray başkanı kim oldu? Galatasaray başkanlık seçimi bitti mi, kim kazandı? Başkan Süheyl Batum, Dursun Özbek mi oldu? İnci Taneleri hangi kanalda? İnci Taneleri dizisi ne zaman, nerede yayınlanıyor? İnci Taneleri hangi gün yayınlanıyor? Whatsapp çöktü mü? Whatsapp'ta sorun mu var, neden açılmıyor? 25 Mayıs Cumartesi Whatsapp sorunları! FA Cup Finali hangi kanalda? FA Cup Manchester City - Manchester United maçı nereden izlenir? Bridgerton 3. sezon 2. kısım ne zaman? Bridgerton 3. sezon 2. kısım hangi tarihte yayınlanacak? Trendyol Express Pazar günü çalışıyor mu? Trendyol Express Pazar günü dağıtım yapıyor mu, açık mı 2024? Pril boykot mu? Pril İsrail malı mı, boykot listesinde var mı? Pril Türk malı mı, sahibi kim?
Mahmud Ahmedinejad, İran'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olabilmek için şartları değerlendiriyor

Mahmud Ahmedinejad, İran'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olabilmek için şartları değerlendiriyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title