Haberler

Donald Trump'ın kullandığı sıtma ilacı zararlı mı

Güncelleme:

Donald Trump'ın kullandığı sıtma ilacı zararlı mı?Buse ÖZEL - İSTANBUL, (DHA) SITMA ilacı olarak bilinen ancak koronavirüs tedavisinde Türkiye'de de kullanılan hidroksiklorokinin etken maddeli ilaç dünya çapında tartışmaya neden oldu.

Donald Trump'ın kullandığı sıtma ilacı zararlı mı?

Buse ÖZEL - İSTANBUL, (DHA) SITMA ilacı olarak bilinen ancak koronavirüs tedavisinde Türkiye'de de kullanılan hidroksiklorokinin etken maddeli ilaç dünya çapında tartışmaya neden oldu. ABD Başkanı Donald Trump bu ilacın kullanımını öneren açıklamalar yapınca tepki aldı. Hastalığın tedavisinde başarılı bir grafik yakalayan Türkiye ise Dünya Sağlık Örgütü'nün önerdiği protokolden farklı bir protokol izliyor ve ilacı kullanmaya devam ediyor. Toksikoloji Uzmanı Prof. Dr. Semra Sardaş ilacın 70 yıla yakın bir zamandır kullanıldığını ve yan etkilerinin bilindiğini belirtti. Koronavirüs için hala özel bir ilaç olmadığını belirten Prof. Dr. Sardaş, yan etkileri Türk doktorlarının çok iyi kontrol ettiğini ve başarının sırrının bu olduğunu söyledi.

"70 YILDIR KULLANILAN BİR İLAÇ VE YAN ETKİLERİNİ BİLİYORUZ"

Çin'in ilacı kullanması nedeniyle Türkiye'nin de bu ilacı denediğini belirten İstinye Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden Toksikoloji Uzmanı Prof. Dr. Semra Sardaş, "1950'li yıllarda kullanıma girmiş eski bir ilaç. Yaklaşık 70 yıldır piyasada olması nedeniyle yan etkileri biliniyor. Harvard Üniversitesi'nden bir Profesör 'Bu ilacın bu kadar yan etkisi olduğunu bilseydik kullanmazdık' diyor. Ancak buna şaşırıyorum çünkü zaten tüm yan etkilerini biliyoruz" dedi.

"DOĞRU HASTAYA DOĞRU DOZDA, DOĞRU İLACIN VERİLMESİ GEREKİYOR"

Koronavirüse karşı herhangi bir ilaç bulunmaması nedeniyle farklı antiviral türü ilaçların kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. Sardaş yan etkilerin kontrol edildiği sürece ilacın kullanılabileceğini belirtti ve şunları ekledi: "İlacın birkaç farklı yan etkisi var. Öncelikle kalp kasını güçsüzleştiriyor bu nedenle aritmiyi arttırıyor. İkincil olarak ilaç karaciğerde yıkıma uğruyor ve böbrekler vasıtasıyla vücuttan atılıyor. Ama 65 yaş üzerindeki hastalarda karaciğer ve böbrek fonksiyonlarında azalma oluyor. Onun için bu tip hastalara verilirken yine dikkatli olunması gerekiyor. Kişinin altta yatan bir kalp damar hastalığı varsa o hastalarda da dikkatli kullanılması gerekiyor. Üçüncü olarak gözde retinopati ve kemikiliğinde baskılama yapıyor. Bunlar bilinen yan etkileri. İlaçta önemli olan akıllı kullanım. Doğru hastaya, doğru dozda, doğru ilacın verilmesi gerekiyor."

"TÜRK DOKTORLARINI TEBRİK ETMEK LAZIM"

Türk doktorlarının yatırdıkları tüm hastalarda bu yan etkilere karşı önlem alarak ve gözlem ile ilacı kullandığını belirten Prof. Dr. Sardaş, "Hekimlerimizi tebrik etmek lazım. Yatırılan hastalarda muhakkak bu sorunlar inceleniyor ve tartışılıyor. Alttan yatan bir kalp hastalığının olup olmadığı irdelenerek ve elektrokardiyografi (EKG) çekilerek ilaç verildi. Dolayısıyla akıllı yönetildiği sürece iyi sonuçlar verdi" dedi.

" DÜNYADAN ÖNCE KULLANMAYA BAŞLADIK"

Atatürk'ün 'Beni Türk Hekimlerine Emanet Ediniz' sözünü hatırlatan Prof. Dr. Sardaş, "Hastalar bizde çok dikkatli izleniyor. Altta yatan başka hastalıkların olup olmadığı sorgulanıyor. Herhangi bir yan etki görüldüğünde dozu azaltılıyor ya da kesiliyor. Yerine başka bir ilaç kullanılıyor. Ayrıca dünyanın aksine biz antikoagülan grubu ilaçları (pıhtı oluşumunu önleyen ilaçlar) biz çok önce kullanmaya başladık. Bunlar da bize başarı getirdi. Eğer riski iyi yönetebilirsek bu ilaçların bir sorunu yok" dedi.

HİDROKSİKLOROKİNİN İLACI İLE İLGİLİ NELER OLDU?

Koronavirüs için hala kesin olarak tedavi eden bir ilacın olmaması nedeniyle virüslere karşı kullanılan antiviral ilaçlar denendi. Bunun üzerine etkili olduğu düşünülen ilaçlardan biri olan hidroksiklorokinin ilk olarak salgının başladığı Çin'de kullanılmaya başlandı. Geçtiğimiz günlerde ABD Başkanı Donald Trump ilacı korunma amaçlı olarak kullandığını açıklayınca bazı bilim insanlarından tepki aldı. El Salvador Devlet Başkanı Nayip Bukele de ilacı kullandığını ifade ederken Dünya Sağlık Örgütü ilacın yan etkisi üzerine yapılan araştırmalardan bir tanesini durdurdu. Fransa ise geçtiğimiz hafta ilacın koronavirüs tedavisinde kullanımını tamamen yasakladığını belirtti.

FOTOĞRAFLI

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Donald Trump Koronavirüs DHA Güncel Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopter kazasından önceki son sözleri oldukça manidar

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter kaza geçirdi! Ekipler bölgeye ulaşmaya çalışıyor

Başrolde yine aynı isim var! Galatasaray ve Fenerbahçe oyuncuları arasında kavga çıktı

Başrolde yine aynı isim var! Galatasaray ve Fenerbahçe oyuncuları arasında kavga çıktı

Bakmadan Geçme

FENERBAHÇE TARİHÇESİ! Fenerbahçe ne zaman kuruldu, kaç kez şampiyon oldu? Fenerbahçe'nin ilk başkanı kimdir? Galatasaray ile Fenerbahçe arasında oynanan maçlar (1909-2024) Galatasaray Fenerbahçe maçı CANLI izle! (HD) 19 Mayıs Galatasaray Fenerbahçe maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Galatasaray Fenerbahçe maçı öncesi kavga mı çıktı, kimle kim kavga etti? İlk 11 belli oldu! İşte Galatasaray Fenerbahçe maçı 11'leri! Galatasaray Fenerbahçe seyirci sayısı kaç? Galatasaray Fenerbahçe tribünlerinde kaç kişi var, kaç bilet satıldı? Bein Sports CANLI izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Galatasaray Fenerbahçe maçını şifresiz veren kanallar! Galatasaray Fenerbahçe maçı nereden izlenir? Cengiz Ünder neden yok, sakat mı? Galatasaray maçında Cengiz Ünder yok mu, yedeklerde mi, niye yok? İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi kimdir? İran Cumhurbaşkanı öldü mü, sağlık durumu nasıl? Kongo'da darbe mi oluyor? SON DURUM! Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde neler oluyor, darbe mi oldu? Galatasaray Fenerbahçe maç kadrosu ilk 11'i! (BELLİ OLDU) Galatasaray Fenerbahçe ilk 11'lerde kimler var? Galatasaray Fenerbahçe maçı saat kaçta? Derbi saat 19.00'da mı 20.00'de mi? CANLI maç izle! (GALATASARAY-FENERBAHÇE) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 19 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 19-20 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

Polis olmasa kim bilir neler olurdu! Derbi öncesi Galatasaraylı taraftarlardan Fenerbahçeli kadına tepki

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title