Haberler

Birleşik Arap Emirlikleri IŞİD'e Karşı İttifaktan Vazgeçti

Güncelleme:

ABD'nin öncülük ettiği ancak askeri görevi Ürdün gibi Arap ülkelere "teslim ettiği" koalisyonda Birleşik Arap Emirlikleri, IŞİD'e karşı ittifaktan ayrıldı.

ABD'nin IŞİD'le mücadelede "ön cephe"ye sürmek istediği Amman, Ürdünlü pilotun vahşice öldürülmesi sonrası savaş baltalarını bilemeye başladı. Kral Abdullah, "Savaşımız amansızca olacak" dedi. Koalisyona katılmanın bedelini tartışan Ürdün halkı ikiye bölünürken Birleşik Arap Emirlikleri, IŞİD'e karşı ittifaktan ayrıldı.

Rehin pilot Muaz el-Kesasibe'nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları tarafından yakılarak öldürülmesi Ürdün'ü karıştırdı. Genç pilotun vahşice katledilmesi, ABD'nin öncülük ettiği ancak askeri görevi Ürdün gibi Arap ülkelere "teslim ettiği" koalisyon saldırılarını bir kez daha tartışmaya açarken, son gelişmeler Amman'da bomba etkisi yaptı. Kral 2. Abdullah, Washington ziyaretini yarıda keserek ülkesine döndü. Ürdün Krallık Divanından yapılan yazılı açıklamaya göre Kral Abdullah, terör örgütünün acımasız infazının ardından başkent Amman'daki Ordu Genel Komutanlığı karargahında üst düzey askeri yetkililerle bir araya geldi.

"ONLARI KENDİ YUVALARINDA VURACAĞIZ"

Kral, burada yaptığı konuşmada, "Şehit pilot Muaz el-Kesasibe'nin kanı heder olmayacak. Ürdün'ün korkakça işlenen bu suça cevabı sert olacak" dedi. Kral Abdullah, "Bu terörist örgüt, yalnızca bizimle savaşmıyor, İslam dini ve hoşgörü değerleri ile de savaşıyor. Biz bu savaşı, inancımızı, değerlerimizi, insani ilkelerimizi korumak için veriyoruz. Bunun için savaşımız amansızca olacaktır. Suçlulara karşı tetikte olacağız, onları kendi yuvalarında vuracağız" diye konuştu.

"CEVABI TÜM DÜNYA DUYACAK"

Ürdün hükümet sözcüsü Muhammed el-Momani de, "Tüm askeri ve güvenlik birimleri verecekleri karşılığı planlıyor. Ürdün'ün cevabını tüm dünya duyacak ama askeri ve güvenlik düzeyindeki bu karşılık uygun zamanda açıklanacak" dedi. Yaşanan gelişmeler üzerine ABD ziyaretini yarıda kesen Kral Abdullah'ın dönüş yolunda olduğu saatlerde, Ürdün'de "IŞİD ve El Kaide mensubu olmaktan" yargılanan Sacide er-Rişavi ve Ziyad Kerbuli isimli mahkumlar, pilotun öldürülmesine "misilleme" olarak idam edilmişti.

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ GERİ ADIM ATTI

IŞİD militanlarının Ürdünlü pilotu öldürmesi sonrası koalisyonun ön saflarındaki Amman, suçlularla mücadelede daha sert bir tutum izleyeceği mesajını verirken, ABD'nin IŞİD'e karşı kurduğu ittifakta yer alan ülkelerden Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ise geri adım atma kararı aldı. Kendi pilotlarının benzer bir olayla karşı karşıya kalmasını istemeyen BAE'nin ittifaktan ayrıldığı ve Suriye'deki hava bombardımanlarına katılımı durdurduğu ifade edildi. ABD'li yetkililer de BAE'nin IŞİD operasyonlarındaki uçuşlarını sonlandırdığını kabul etti.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Ürdün Işid Dünya Güncel Haberler

Namaz çıkışı Özel'i kızdıran sözler: Bayram sabahı ne konuştuğunu bil

Namaz çıkışı Özel'i kızdıran sözler: Bayram sabahı ne konuştuğunu bil

Dolar için Morgan Stanley'den korkutan tahmin: 39 TL'yi görebilir

Dolar için Morgan Stanley'den korkutan tahmin: 39 TL'yi görebilir

Kurban pazarında zabıtayla tartışıp kendini astı! Çevredekiler son anda kurtardı

Kurban pazarında zabıtayla tartışıp kendini astı! Çevredekiler son anda kurtardı

Bayram günü infial yaratan olay! Atatürk anıtına baltalarla saldırdılar

Bayram günü infial yaratan olay! Atatürk anıtına baltalarla saldırdılar

title