Haberler

Fiskobirlik Genel Kurulu Toplandı

Giresun-(dha)- Fiskobirlik Genel Kurulu, Giresun'da, Fiskobirlik Entegre Fındık İşleme Tesisleri (Efit) Toplantı Salonunda Yapılıyor.

GİRESUN-(DHA)- FİSKOBİRLİK Genel Kurulu, Giresun`da, Fiskobirlik Entegre Fındık İşleme Tesisleri (EFİT) toplantı salonunda yapılıyor.

Genel Kurulda konuşan FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Salih Erdem hükümeti suçlayarak,¨fındığın Avrupa`daki bazı kesimleri ve buradaki işbirlikçilerini rahatsız etti ve bu nedenle fındık fiyatı düşürüldü¨ dedi.

¨BAŞARILI İŞLER YAPTIK¨

FİSKOBİRLİK`in devre dışı bırakılmasından ötürü çalışmalar yapıldığını ifade eden Erdem,¨hep beraber üç yılda bir tarih yaşattık. Sizin desteğinizle bunu yaşattık. 2004 yılında 1 milyon 600 bin denilen fındık fiyatlarını 2.5 milyon yaptık. Bu fiyat olur mu dendi ama 5 milyona bile fındık alındı. 2003 yılında FİSKOBİRLİK`in o performansı ile tarihte FİSKOBİRLİK Türkiye`nin en büyük sanayi kuruluşu alanında ilk 500`e girdi. 2004 yılında 5 milyon dedik fındık fiyatına ama 4 olsun dediler. Bu fiyatı ilan ettikten sonra çok sıkıntılar yaşadık. Büyük baskılara maruz kaldık. Fındığı alış fiyatından satın dediler. Biz şirketleri devreye sokarak hakiki değerinde sattırdık. Devlet hazinesine 8.5 trilyon fazladan gelir sağladık.

¨KREDİ VERMEDİLER¨

Borçlarımızı fındığı satınca ödeyecektik. Fındığın ihalesine şirketleriniz giremez dendi. Bakanımız Çoşkun`un ricası üzerine yargıya gitmedik. Bazı ihracatcılara rica ettik. 2 milyon 850 bin liralık fiyattan fındığın büyük çoğunluğunu şirketlere alarak ihalelere devam ettik. 1.5 milyona satın denilen fındığı ortalama 3.5 milyona sattık. Bu paranın bir kısmını hazineye yatırdık borçlarımız karşılığında. 2005 yılında 7 milyon 50 bin liralık fiyat koyduk. Devlete borcunu ödeyen tek birlik olduğumuz için devlet istikrar fonundan 200 trilyonluk kredi istedik. Bu kredi onaylandı. Sayın Maliye Bakanı Unakıtan devre girdi borçlu olmasına ragmen Trakya Birlik`e kredi verdiler. Bize ise vermediler.

Üretici de mağdur oldu.Emanete verenler de zarar etti. Biz fındık satmanın risk olduğunu gördük ama fındık satma için girişimler yaptık. Bize bazı arkadaşlar ihalesiz olarak fındığı satın dedi. Bu bizim şahsi malımız olmadığı için bunu yapmadık¨dedi.

Ucuz fiyattan fındık satmama kararı aldıklarını hatırlatan Erdem,¨biz 14 Haziran`da İstanbul`da ihracatcılar ile fındık satımı konusunda anlaştık. Ancak Başbakan 4 gün sonra gelip konuşma yaptı ve piyasa bir anda 2.5 milyon düştü. Ve anlaşma iptal edildi. Fındık satarak borcumuzu kapatma şansımızı kaybettik. Kredi alamadık.¨diye konuştu.

¨AVRUPA FİYATIN DÜŞMESİNİ İSTEDݨ

Piyasanın FİSKOBİRLİK`in elindeki fındığa ihtiyacı olduğunu belirten Erdem, konuşmasını şöyle sürdürdü:

¨Başarısız denilen bu yönetim kurulu 2003`te bütün baskılara rağmen 2.5 milyon fiyat verdi. O sene fiskobirlik ilk 500 sanayi kuruluşu arasında 299. sıraya yükseldi. 2004 performansı ile 150. sıraya yükseldi. 2005 yılında da 77. sıraya yükseldi.Önümüz kesilmeseydi bu kurum ilk 25`e girecek hale gelecekti. Üreticimizin yüzünü güldürdüğümüz gibi devletin hazinesine de 3 yılda ödemeler yaptık. Burada AB`ye verilen sözler var. Onların bastırmaları var. Fındık fiyatlarının düşürülmesi isteniyor. AB kendi üreticisine destek veriyor. Fındığın yüksek fiyatı Avrupa`daki ve onların buradaki işbirlikçilerini rahatsız etti. Ve onlar fındığın fiyatlarının düşmesine neden oldu.

¨TMO YÖNETİCİLERİ HAKARET ETTݨ

Bu sene fındık alım görevi TMO`ya verildi. Bizim depolardan istifade etmek için çağırdılar. Ilımlı bir toplantı oldu. Teknik detaylar neticelendirilsin dendi. Maalesef TMO teknik adamlarının tavrı değişti. Akşam birisi onlara ¨siz FİSKOBİRLİK ile anlaşmayın, FİSKOBİRLİK`in experi ve ambarcısı şaibeli, sizle anlaşma yapmak istemeyiz¨ demişler. Arkadaşlarımıza böyle bir çamur atan grupla nasıl toplantıya devam ettiniz diye tepki gösterdim. Konuyu müsteşara ilettim. Müsteşar ¨kim söyledi böyle bir şeyi¨ dedi. TMO yöneticisi ¨böyle demedik ben eski yöneticeler için dedim¨ dedi.

¨¨TARIM BAKANI İŞİ BOZDU¨

¨Biz 5 milyonluk fiyat ilan etsiler bizde imkanlarımızı bedava olarak TMO`ya verelim¨ dedik.

Onlar, depolara karşılık 1.5 milyar lira para önerdi. ¨Burada bizden başka fındık konulacak depo yoktur¨ dedim. Ama kabul etmediler. Sanayi Bakanı Çoşkun `bütün işi bozan Tarım Bakanı oldu` dedi. Tarım Bakanı, ¨TMO ile bu işi yaparız Başbakan`ım¨ demiş. Bakan Çoşkun yapılmayacağını anlatmış ama TMO`ya bu yetki verildi.

TMO ile yapılan toplantılara gelmedikleri gibi bir ifadenin doğru olmadığını söyleyen Erdem, FİSKOBİRLİK`in kullanılmayan 40 - 50 trilyonluk mal varlığının değerinin bulunması halinde satılabileceğini dile getirdi.

¨BORCUMUZU ÖDEYEBİLİRİZ¨

Erdem, FİSKOBİRLİK`in 162 trilyonluk borcunu elindeki 51 ton fındığı satarak ödeyebileceğini, 51 tonluk fındığın 145 trilyonluk kaynak sağladığını söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title