Gözler 4 Aralık İtalya Referandumunda Olacak

Seda Yalçınkaya
Seda Yalçınkaya
Araştırma Uzmanı İntegral Menkul Değ. A.Ş.
03 Ara 2016 Cumartesi

İtalya halkı 4 Aralık’ta tarihinin en önemli referandumlarından biri için sandık başına gidecek. Anayasa değişikliğini içeren referandumun sonucu parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi ile eşit yetkilere sahip Senato yapısının kaderini belirleyeceği gibi mevcut hükümetin akıbetini de belirleyecek.


Neden Referandum?


İtalya Başbakanı M. Renzi hükümeti parlamentonun mevcut işleyişini değiştirecek reform paketini halkın oylamasına bu pazar sunacak. Reform paketinin en çarpıcı gelişmesi Senato’nun yapısının ve yetkilerinin azaltılması. Reform içeriğinde Senato’nun koltuk sayısı 350’den 100’e düşürülmesinin yanı sıra Senatörlerin parlamentodan ayrıca bir maaş almaması, yalnızca yerel yönetimdeki görevleri için maaşlarını almaları öngörülüyor. Mevcut sisteme göre, hükümetin hem parlamento hem de senatonun güvenoyunu alması gerekiyor. Hükümet yasalarının her iki merciinin onaylanma sürecini kısalmayı hedefleyen reform paketinin Renzi hükümeti tarafından ülkenin daha sade ve daha yönetilebilir hale gelebileceği savunuluyor.


Hayır mı? Evet mi?


İtalyan başbakanlığını ortaya koyan Renzi için anayasa değişikliği referandumu bir anlamda güven oyu oylamasına gelmiş durumda. Öyle ki, Başbakan Renzi referandumdan “hayır oyu çıkması durumunda istifa edeceğini duyurdu. Referandumdan hayır oyu çıkar ve Renzi istifa ederse İtalya için bir belirsizlik süreci başlamış olacak. Ancak bu durum Avrupa Birliğinden ayrılma sürecinin hemen başlayacağı anlamına gelmiyor. Renzi istifa etse bile Cumhurbaşkanı’nın istifayı kabul etmeme ve hükümet kurma görevini tekrar Renzi’ye verme olasılığı bulunuyor. Tabi ki erken seçime gidilmesi de diğer bir seçenek. Bu noktada Avrupa Birliğinden ayrılmayı savunan popülist 5 Yıldız Hareketi'nin iktidara gelme ihtimali ortaya çıkıyor ki asıl bomba bu kısımda gizli. Bu sürecin uzun soluklu olduğunu yakın zamanda Brexit kararının alınması ardından AB’den çıkış sürecini başlatan İngiltere’den biliyoruz. Fakat referandum sonucunun belirsizlik yaratması halinde İtalyan bankalarında başlayan sarsıntı Avrupa’da domino etkisi yaratabileceği gibi Euro Bölgesi içersinde yeni bir süreci başlatacaktır.


Şuana kadar tepkiler nasıl?


Piyasalar İtalya referandumunu fiyatlama konusunda temkinli duruyor. Şu zamana kadar yapılan anket sonuçlarının yüzde 5-10 farkla “hayır” oyu çıkacağı yönünde yoğunlaşmış. Aynı zamanda haber kaynaklarına göre halkın yüzde 16-25 kadarının kararsız olduğu  belirtiliyor. Ancak yakın zamanda yaşadığımız İngiltere referandumu ve ABD başkanlık seçimleri anket sonuçlarında terse düşen piyasa oyuncuları anlaşılan İtalya referandumu anket sonuçlarına pek güvenmiyor. Euro üzerinde İtalya referandumunun fiyatlara yansıdığını söylemek zor. En kötü olasılık gerçekleşmesi halinde Euro’da negatif bir tablo beklentisi artacaktır. Hatta ilk fiyatlama sert olabilir. Ancak yukarıda da belirttiğim üzere en kötü senaryonun gerçekleşmesi bile uzun bir zaman alacağından fiyatlanmalar ani etkiyi atlattıktan sonra sürece yayılacaktır.


Piyasa
Hisse Yön Son Fark Saat
Dolar Dolar 32,4521 -0,18 19:31
Euro Euro 34,6965 -0,80 19:31
İngiliz Sterlini İngiliz Sterlini 40,5005 -0,71 19:30
BIST 100 BIST 100 9.916 2,05 18:10
BIST 50 BIST 50 8.761 2,24 18:10
BIST 30 BIST 30 10.732 2,39 18:10
Gram Altın Gram Altın 2436,5 -0,05 19:31
Çeyrek Altın Çeyrek Altın 3884 -0,28 19:31
Yarım Altın Yarım Altın 7768 -0,28 19:31
Cumhuriyet A. Cumhuriyet Altını 16581 0,19 17:00
Altın Çevirici
Türü
TL Miktarı
Altın Türü
Döviz Çevirici
Türk Lirası
Amerikan Doları
Euro
İsviçre Frangı
Yen
İngiliz Sterlini
Serbest piyasa verileri kullanılarak hesaplanmaktadır. Tüm Değerler
BİST endeksleri, haberler, Kapalıçarşı, uluslararası parite verileri eşanlı olarak verilmektedir. BİST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

SPK’nın 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı;
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir"