Merkez Bankası Önemli Bir Virajda

Beste Naz Süllü
Beste Naz Süllü
Analist / İntegral Menkul Değerler
24 Mar 2016 Perşembe

Kurul uzun bir süredir tasarruflardaki açık, enflasyon görünümündeki bozulma ve oynaklıkların artması nedeniyle para politikasında sıkı duruş sergiliyordu. Fakat faizlerin yüksek seviyelerdeki seyrini korumasına neden olan etmenlerdeki koşullarda gevşeme görülüyor. Özellikle global piyasalarda gelişmekte olan ülkeler adına esen olumlu rüzgarın yanı sıra iç piyasada enflasyona yönelik görünümdeki iyileşme Merkez’in elini rahatlatır nitelikte.


İlk olarak ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Aralık ayında gerçekleştirdiği faiz artırımının ardından beklentiler sene boyunca 4 faiz artırımı daha olacağı yönündeydi. Fakat Mart ayında beklentileri ters köşe yapan Fed, ekonomideki kırılganlıkları ve global piyasalardaki belirsizlikleri sebep göstererek aslında faiz artırımına çok da istekli olmadığını dile getirdi. Mart ayı Fed toplantısında kullanılan dilin tonunun güvercinleşmesi, gelişmekte olan ülkelere yönelik kısa vadeli sermaye akımına neden oldu.İkinci olarak ise enflasyon görünümüne ilişkin beklentiler olumlu yönde ilerliyor. Merkez Bankasının beklenti anketinde de kısa döneme ve yılsonu enflasyon görünümüne yönelik beklentiler daha düşük seviyeye revize edildi. Verim eğrisindeki tahvil faizlerinin de düşüş göstermesi, piyasalara göre enflasyona yönelik görünümde iyileşme olduğu yönünde.Aynı zamanda Merkez Bankası’nın çoğunlukla bankaları TL fonlamasında kullandığı ağırlıklı ortalama fonlama faizi Şubat ayından bu yana düşüşünü koruyarak %9.15’ten %8.90 seviyesine geriledi.



Merkez Bankasının izlediği volatilite göstergelerinde durum ise düşüş yönünde. 19 Ocakta yapılan son PPK toplantısına göre MOVE ve VIX endeksleri, oynaklığın daha düşük seviyelerde olduğunu gösteriyor. Enflasyon görünümündeki iyileşmenin ardından volatilitelerde de var olan düşüş Merkez’in elini bir kez daha rahatlatıyor.



Son olarak ise Dolar/TL kurunda yaşanan gevşeme sonucu, kur son 4 ayın dip seviyesini test etti. TL’nin haftalık ve aylık volatiliteleri tarihsel dip seviyelerine yakın seviyelere geriledi. Kurdaki oynaklığında azalması, Merkez Bankasını kur yönünden tehdit etmiyor.


Ülkemizde son dönemde yaşanan terör olaylarının daha da şiddetlenmesi tüketici üzerindeki psikolojik etkisi ekonomiye harcamalar bakımından olumsuz yansımaları olabilir. Ekonomiyi tekrar ısıtmak adına faiz indirimi kısa vadeli reçete olabilir. Ancak Merkez Bankasının faiz indirme şartlarına sahip olması, faiz indireceği anlamına gelmiyor. Özellikle piyasada hatırı sayılı bir çoğunluk Merkez Bankası’nın Mart ayı toplantısında pas geçeceğine inanıyor. Gelişmekte olan ülkelere yönelik esen pozitif havanın ne kadar daha süreceği konusunda bir toplantı daha bekle – gör stratejisi de izleyebilir. 


Merkez’in Dolar/TL kuruna etkisi


Merkez Bankasının atacağı olası bir faiz indirimi adımı ilk etapta TL’yi Dolar karşısında zayıf bırakabilir. Son dönemde 2.90’nın altında işlem gören kurda 2.93’e doğru ataklar görebiliriz. Ancak özellikle bankacılık sektörünün Türk lirasında likidite sıkıntısı çektiği şu günlerde Dolara olan talebin fazla olmadığını görüyoruz. Bu nedenle de Dolar/TL’de yaşanabilecek yukarı yönlü bir çıkış kalıcı hale gelemeden tekrardan gevşeyebilir.Merkez Bankasının 24 Mart toplantısında faizleri değiştirme konusunda pas geçmesi durumunda ise 2.85-2.83TL seviyelerine geri çekilme söz konusu olabilir.


Yazarın Diğer Yazıları
Piyasa
Hisse Yön Son Fark Saat
Dolar Dolar 32,5623 0,15 08:32
Euro Euro 34,9229 -0,15 08:33
İngiliz Sterlini İngiliz Sterlini 40,7489 -0,08 08:33
BIST 100 BIST 100 9.717 0,00 18:10
BIST 50 BIST 50 8.569 0,00 18:10
BIST 30 BIST 30 10.481 0,00 18:10
Gram Altın Gram Altın 2445,7 0,32 08:33
Çeyrek Altın Çeyrek Altın 3901 0,15 08:33
Yarım Altın Yarım Altın 7802 0,15 08:33
Cumhuriyet A. Cumhuriyet Altını 16550 -0,05 17:00
Altın Çevirici
Türü
TL Miktarı
Altın Türü
Döviz Çevirici
Türk Lirası
Amerikan Doları
Euro
İsviçre Frangı
Yen
İngiliz Sterlini
Serbest piyasa verileri kullanılarak hesaplanmaktadır. Tüm Değerler
BİST endeksleri, haberler, Kapalıçarşı, uluslararası parite verileri eşanlı olarak verilmektedir. BİST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.

SPK’nın 22 Nisan 2002 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği uyarınca yayımlanması istenen uyarı;
"Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir"