Haberler

İran, Çin İle Ortak Sanayi Bölgesi Kuruyor

Güncelleme:

Petrol Bakanı Zengene "Petrokimya endüstrisinin gelişmesini tedbirsizlik engelledi, yaptırımlar değil dedi.

İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade, Çin ile İran'ın güneyindeki Cask kentinde ortak sanayi bölgesi kuracaklarını bildirdi.

Başkent Tahran'da İran Milli Petrokimya Şirketinin kuruluşunun 50. yılı münasebetiyle düzenlenen programda konuşan Nimetzade, Cask kentinde 3-4 bin hektar alan üzerine kurulacak ortak sanayi bölgesinde petrokimya, rafineri, çelik ve alüminyum alanlarında faaliyet gösterileceğini belirtti.

İran'ın yıl sonuna kadar 12-13 milyar dolarlık petrokimya ürünü ihraç edeceğini söyleyen Nimetzade, "Petrokimya endüstrisi yaklaşık olarak yıllık 20 milyar dolarlık bir gelir oluşturuyor ve bunun 12 milyar doları ihracat gelirleri. Bu rakamı arttırmak için hem yabancı sermayeyi çekmeli hem de yurt dışındaki projelere yatırım yapmalıyız" diye konuştu.

Petrokimya endüstrisi için gelişmiş teknolojilere erişim gerektiğine işaret eden Nimetzade, bu teknolojilerin büyük bölümünün bazı ülkelerin tekelinde olduğunu ve yaptırımlar yüzünden İran'ın bunlardan yararlanma imkanı olmadığına işaret etti.

-"Petrokimya endüstrisinin gelişmesini tedbirsizlik engelledi, yaptırımlar değil"-

İran Petrol Bakanı Bicen Zengene de petrokimya endüstrisinin mevcut durumunun istenilen düzeyde olmadığına işaret ederek, "İran Petrokimya endüstrisinin gelişmesini yaptırımlar değil, yöneticilerin tedbirsizliği engelledi" dedi.

Zengene, "Geçtiğimiz sekiz yıl içinde petrokimya sanayisinin gelişmesini yaptırımların engellediği görüşüne katılmıyor, asıl nedeni tedbirsizlik ve alanında uzman kişilerin uzaklaştırılması olarak görüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Petrokimya alanında büyük atılımların reformcu yönetimler zamanında gerçekleştiğini söyleyen Zengene, "Geçtiğimiz yıllarda ise bu endüstrinin ilerlemesi için kalkınma azmi ve kararlılığı gösterilmedi. Bu sektörün ilerlemesinde büyük emeği geçmiş Sayın Nimetzade'nin olmadığı ve işin uzmanı olan herkesin yönetimden uzaklaştırıldığı bir ortamda gelişme yaşanmasını bekleyemezdik" eleştirisinde bulundu.

Zengene, "Petrokimya alanında akil insanlar sahadan uzaklaştırıldı. Tüm uzmanların izole edildiği bir ortamda gelişme yaşanması beklenemez" sözleriyle isim vermeksizin önceki hükümetin politikalarını eleştirdi.

Gelecek yıl Güney Pars bölgesinde yeni etan ve sıvı gaz üretim birimlerinin devreye gireceğini haber veren Zengene, 4 milyon ton etan üreterek petrokimya birimlerine ihtiyaç duydukları gazı temin etmeyi hedeflediklerini aktardı.

Zengene, petrokimya endüstrisinin gelişmesinin projelerin hayata geçirilmesi için gerekli olan finansmana bağlı olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bununla birlikte yönetim ve teknik yardımlar yapılmalı, uygun projeler yatırımcılara tanıtılmalıdır. Özel sektöre fırsat vermeliyiz. Rekabet ortamı oluşturulmalıdır. Hükümetin özel sektör ile ortaklığını doğru bulmuyorum. Hükümetin rolü, araştırma, teknoloji geliştirme, yönetim ve teknik yardımlar ile sınırlı kalmalıdır. Ancak küçük ölçekli yatırımcılar için altyapıların oluşturulmasına olumlu bakıyorum."

Hükümetin mahrumiyet bölgelerinde petrokimya endüstrisini oluşturmayı hedeflediğini anlatan Zengene, "Ülkemizin etrafı petrokimya sanayisi için çok iyi pazarlarla çevrili. Komşu ülkelerimizin büyük bir bölümü petrokimya endüstrisine sahip değil. Bu pazarı en iyi şekilde kullanmalıyız" dedi. - İran

Kaynak: AA / Ekonomi

Çin Halk Cumhuriyeti Zengene Tahran İran Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title