Haberler

    Almanların Hayata Geçirilemeyen Büyük Türkiye Planı Ortaya Çıktı

    Güncelleme:

    Nazi Almanyası'ndan çıkan Türkiye'yi önemli ölçüde etkileyip hayata geçirilemeyen Atlantropa projesinin yaratabileceği değişimler dudak uçuklatıyor.

    Nazi Almanyası'nın mevzubahis "Generalplan Ost" (Büyük Doğu Planı) stratejisiyle aynı zamanlarda, yine Almanya'dan çıkan bir başka plan daha var: Atlantropa. Zaman zaman Panropa olarak da anılıyor.

    AVRUPAYI BİRLEŞTİRECEK PROJE

    Panropa, Avrupa'nın -ropa'sının önüne birleştirme, birlik anlamına gelen 'pan-' ekinin eklenmesiyle oluşturulmuş. Atlantropa'da ise yine -ropa'nın önüne bu kez Atlas Okyanusu'nun diğer adı Atlantik'ten hareketle Atlant- gelmiş. Özetle Avrupa'yı birleştirecek bir projeden bahsediliyor.

    PROJENİN MİMARI SÖRGEL

    Projenin altında mimar Herman Sörgel'in imzası var. Sörgel, 20'nci yüzyılın başında Avrupa'yı kasıp kavuran ekonomik ve siyasi krizden çıkış için 1929 yılında böyle bir proje önermiş ve hayatını kaybettiği 1952'ye kadar da fikrini savunmayı sürdürmüştü.


    DEV BARAJLAR KURULACAK, HİDROELEKTRİK ÜRETİMİ YAPILACAKTI

    Atlantropa kapsamında, Cebelitarık Boğazı'na, Çanakkale Boğazı'na ve Sicilya ile Tunus arasına dev barajlar kurulacak, bu barajlarda hidroelektrik üretimi yapılacaktı.

    ÜST OTORİTE ENERJİ AKIŞINI KESECEK, KİMSE SAVAŞ ÇIKARAMAYACAKTI

    Bölgeyi yönetecek bir üst otorite, barışı tehdit eden ülke hangisi olursa olsun, enerji akışını keserek cezasını verecek, böylece hiç kimse savaşçı girişimlerde bulunamayacaktı.

    AFRİKA'DAKİ KOLONİLER ÜZERİNDE HAKİMİYET

    Ancak bununla birlikte barışçıl amaçlarla ortaya atılmış olması, projeyi kurtarmaya yetmiyor. Zira Sörgel, Akdeniz'deki su kaynaklarının bu şekilde kullanılmasıyla, Avrupa'nın Afrika'daki koloniler üzerinde tartışmasız bir hakimiyet kurmasını da amaçlıyordu.

    AKDENİZ KURUTULACAKTI

    Dahası Sörgel, barajlar sayesinde, Akdeniz'deki su seviyesini aşağı çekmeyi, böylece tarım ve yerleşim için yeni alanlar açılmasını da savunuyordu. Ancak bunun bölge iklimine verebileceği zararın ne olduğuna dair en ufak bir endişe dile getirilmiyordu.

    VENEDİK'İ ÖZEL BİR KANALLA AKDENİZ'E BAĞLAMAK İSTEDİ

    Sörgel'in planının bir diğer ayağı Süveyş Kanalı'nın uzatılması ve böylece ticaret yollarının açık tutulmasıydı.

    Son olarak, herhalde Venedik'i çok sevdiğinden olsa gerek, Sörgel, bütün Atlas Okyanusu kurusa da buradaki kanalların suyunu kaybetmesini engellemek istiyor, o nedenle şehri özel bir kanalla Akdeniz'e bağlamak istiyordu.



    FİLMLERE, ROMANLARA KONU OLDU

    Sörgel bu projesini hayata geçiremedi. Ancak Gene Roddenberry'nin 'Star Trek'ine, Philip K. Dick'in 'The Man in the High Castle'ına, Arthur C. Clarke'ın 'Rendezvous with Rama'sına ilham kaynağı oldu.

    Atrantropa Projesi hayata geçirilebilseydi, Avrupa'da savaşa engel olur muydu bilinmez. Ancak bir çevre felaketi yaratacağı, Türkiye'nin bugün olduğu ülke olmayacağı kesin.

    Kaynak: Hürriyet / Dünya

    Akdeniz Türkiye Almanya Dünya Haberler

    Canlı anlatım! Şampiyonluk maçının ilk yarısında tek gol var

    Canlı anlatım! Şampiyonluk maçının ilk yarısında tek gol var

    İsrail basını yazdı: Rusya'dan güç alan İran büyük saldırı hazırlığı içinde

    İsrail basını yazdı: Rusya'dan güç alan İran büyük saldırı hazırlığı içinde

    Özgür Özel'den mitingde ilk seçim vaadi: Emekli maaşı asgari ücretin 1.5 katı olacak

    Özgür Özel'den mitingde ilk seçim vaadi: Emekli maaşı asgari ücretin 1.5 katı olacak

    Bakmadan Geçme

    GALATASARAY KİM GOL ATTI? Galatasaray Konyaspor MAÇ KAÇ KAÇ, kim gol attı? CANLI SKOR FENERBAHÇE KİM GOL ATTI? Fenerbahçe İstanbulspor maçında fark açılıyor! Kim gol attı, MAÇ KAÇ KAÇ? KADIKÖY'DE İLK DÜDÜK ÇALDI! #9917 Fenerbahçe İstanbulspor maçı kaç kaç, kim gol attı? SANİYE SANİYE CANLI ANLATIM! ŞAMPİYONLUK MAÇI BAŞLADI! #129349 Galatasaray Konyaspor maç kaç kaç, kim gol attı? CANLI ANLATIM! #9917 TRABZONSPOR ANKARAGÜCÜ CANLI HD İZLE! Trabzonspor Ankaragücü maçı hangi kanalda, İLK 11'LER AÇIKLANDI! #9917 FENERBAHÇE İSTANBULSPOR MAÇI CANLI HD İZLE! Fenerbahçe İstanbulspor maçı hangi kanalda, ilk 11'ler kim? #9917 GALATASARAY ŞAMPİYONLUK KUTLAMASI NE ZAMAN? #129349 Galatasaray'ın şampiyonluk kutlaması olacak mı, nerede olacak? #9917 GALATASARAY - KONYASPOR MAÇI CANLI İZLE! #129349 Galatasaray maçı hangi kanalda, saat kaçta? Galatasaray - Konyaspor maçı FULL HD İZLE! #9917 GALATASARAY İLK 11'LER! Konyaspor ile karşılaşmada Galatasaray'ın ilk 11'leri kim? Erbaaspor Muşspor maçı CANLI izle! (HD) 26 Mayıs Erbaaspor Muşspor maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Erbaaspor - Muşspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Erbaaspor - Muşspor maçı nereden izlenir? Kurban Bayramı emekli ikramiyesi ne zaman yatacak? Kurban Bayramı emekli ikramiyesi hangi tarihte, ayın kaçında ödenecek 2024? Popeyes boykot mu? Popeyes İsrail malı mı, boykot listesinde var mı? Popeyes Türk malı mı, sahibi kim? Bugün Fenerbahçe'nin maçı var mı? Bugün hangi Fenerbahçe maçı var, hangi kanalda? Fenerbahçe - İstanbulspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Fenerbahçe - İstanbulspor maçı nereden izlenir?
    Canlı anlatım! Kadıköy'de gol yağmuru var

    Canlı anlatım! Kadıköy'de gol yağmuru var

    500

    Yorumlar (23)

    UNUTMAYINKİ BU VATAN BİZİM SİZİN DEĞİL:

    BİR KÜÇÜCÜK TOPRAK PARÇASI TÜRKİYEME YILLARDIR KAÇ KOLDAN SALDIRI VAR. YÜZ ÖLÇÜMLERİ BÜYÜK OLAN ÜLKELERİNDE GÖZÜ TÜRKİYEDE . ARADA KALMIŞIZ. O SİNSİ PLANLARLA BİZİ YIKMANIZ ÇOK ZOR.

    65
    4
    yanıtYanıtla
    aet:

    bizim de projelerimiz var kanal istanbul projesi gerceklesince turkiyenin enerji sorunu cozuluyor tafta kalmasin bu proje asrin projesi olacak

    30
    15
    yanıtYanıtla
    aet:

    sad bana ogrende gel demissin de senin bu konuda bilgi sahibi oldugundan supheliyim biryerde okudugunu gercek sanip yazmissin 1800lu yillarda panama kanalinin kurulmasini engellemek icin cok ugrasanlar olmustu senin anlattigin hikayenin benzerleri anlatildi tarih kitaplarini iyi oku siyasilere degil bilim adamlarina kulak ver. siyasallasmis bilim adamina siyasetci denir

    yanıt8
    yanıt2
    nuri kalbim duri:

    heç meraklanmayın bu akp ile her istedikleri olur . . . siz bakmayın hor zort yaptıklarına. .

    15
    21
    yanıtYanıtla
    16spor:

    kendi beyninle itiraf ediyorsun , bu sömürgecilere tek hayt huyt yapan bu hükümet, lakin sizde ki bu ülke insanına olan düşmanlık bu sömürgecilerde bile yok olmazda zaten, sen ve vb. nasıl olsa köstek olmak için elinizden geleni yapacaksınız.

    yanıt12
    yanıt8
    Biat mi asla !:

    Olmasaydin , olmazdik. . . 1881-

    16
    17
    yanıtYanıtla
    keske olmasaydida olmasaydiniz:

    1881 tarihi yalan hangi tarihte dogdugu belli degil

    yanıt1
    yanıt0
    nur içinde yat erbakan:

    yeni abd başkanın rte ye bir göz kırpmasına bakar , ondan sonra kaldıkları yerden taviz vermeye devam ederler, çünkü elleri mahkum akp yi kuran zihniyet kapitalist siyonizmin ağababalarıdır. . rahmetli erbakan son nefesine kadar bunları haykırdı, ama ordumuz bunların üstesinden gelir

    14
    14
    yanıtYanıtla
    üüüüüüü:

    Sonra bazi kurtcuk lar yok naziler ataturk hayrani turkihe doatu falan filan butun bati turk irkindan nefret ediyor siz daha bati ya özenin batili olma pesinde olun dimi kurtcuklar

    19
    6
    yanıtYanıtla
    TOSE:

    Hitler başarabilseydi. ! Şimdilerde Yıldız savaşları olurdu. !

    17
    1
    yanıtYanıtla
    Tüm 23 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title